Üçüncü havalimanı işçi mezarlığına dönüştü

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mega projesi üçüncü havalimanı işçiler açısından bir mezarlığa dönüştü.

Cumhuriyet gazetesinin çalışanlara dayandırdığı haberine göre işçiler bu şantiyeyi “mezarlık” olarak tanımlıyor. Kayıtlı 31 bin kişinin çalıştığı dev şantiyede yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Vietnam ve Almanya’da getirilen işçiler de var. Erdoğan’ın projesinde işçilerin köle muamelesi gördüğü ve sosyal aktivitelerinin olmadığı kaydediliyor.

İş güvenliği için hiçbir önlem alınmadığı ifade edilirken, işçiler kendilerine “acele edin” baskısı yapıldığını söylüyor. Şantiyedeki işçi ölümleri ise gizleniyor.

Bir hafriyat kamyonu şoförü olan 59 yaşındaki 6 çocuk babası C., bugüne kadar 400 işçinin öldüğünü ve ailelerinin para verilerek susturulduğunu anlattı.

Başından beri bu inşaatta çalışan C, “Geçen gözlerimin önünde Ordulu bir formen (ekip başı), şoförü Vietnamlı olan ve 3 çeker dediğimiz yüksek tonajlı, sadece yükü 80 ton olan aracın altında kaldı. Bu olayı özellikle takip ettim. Hiçbir gazetede, televizyon kanalında ya da sosyal medyada yer almadı” dedi.

Başka bir örnek daha veren C, şöyle devam etti: “Metronun yapımında kullanılan büyük taşlar taşınırken halat koptu. Her biri 3.5 ton olan 3 taş, çocuk yaşta olan iki işçinin üstüne düştü. Basında bu ölümün haberini de duymadım. Hatta ambulans dahi gelmedi ve çocukları özel arabayla götürdüler. Havalimanı yapımında şu ana kadar 400 işçinin öldüğünden bahsediliyor.”