AİHM Abdullah Öcalan'ın doğum günü için Türkiye’yi mahkum etti

AİHM, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutladığı için hapis cezası verilen Fehime Ete dosyasında Türkiye'ye suçlu buldu.

JINNEWS'in haberine göre, Siirt’te 4 Nisan 2006 tarihinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlayan Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Hükümlü Aileleri Derneği üyesi olan 9 kişi hakkında “yasa dışı örgütün veya amacının propagandasının yapıldığı, suçu ve suçlunun övüldüğü” iddiasıyla dava açıldı.

9 kişiden 8’i tutuklanırken, aynı dosya kapsamında yargılanan Fehime Ete bulunamadığı için tutuklanmadı. 8 kişi de daha sonra tahliye edildi. Mahkeme, 9 kişi hakkında 10'ar ay hapis cezası verdi. Cezalara karşı yapılan itirazlar da reddedildi.

TÜRK DEVLETİ TAZMİNAT ÖDEYECEK

Ete'nin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, iç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.

AİHM, başvuruyu iki gün önce karara bağladı.

Kararda, Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlamak ve pastasını kesmek sebebiyle gözaltı yapılması ve ceza verilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10’uncu maddesindeki ifade özgürlüğünün ihlali olduğu belirtildi. AİHM, Türkiye’yi Ete'ye karşı 2 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. Yine bin 500 Euro yargılama giderlerini de Türkiye’nin ödemesine karar verildi.