AİHM, Amedspor'un başvurusunu kabul etti

AİHM, Amedspor'un başvurusunu kabul ederek, Türkiye'den savunma istedi.

Türkiye 2'nci Ligi'nde mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler Kulübü’nün (Amedspor), 31 Ocak 2016 tarihinde Bursaspor'u deplasmanda 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldiği maçın ardından, kulüp futbolcularından Deniz Naki cezalandırılmıştı. Naki, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu tarafından, "İdeolojik propaganda ve sportmenliğe aykırı açıklamaları" gerekçe gösterilerek 12 resmi müsabakadan men ve 19 bin 500 lira para cezasına çarptırılmıştı. Tahkim Kurulu, 17 Nisan 2016 tarihinde oynanan Amedspor - Keçiörengücü maçında taraftarlarının ideolojik tezahürat yaptıkları iddiasıyla Amedspor’a 3 puan silme cezası da vermişti. 

Amedspor avukatları Soran Haldi Mızrak ve Neşet Girasun ise Naki'nin görüşlerinden ötürü ayrımcılığa maruz kaldığı ve Amedspor'a haksız ceza verildiği gerekçesiyle AİHM’e ihlal başvurusu yaptı. 

AİHM 1 MART'A KADAR SAVUNMA İSTEDİ

AİHM, başvuruyu kabul ederek, konuyla ilgili Türkiye’den savunma istedi. AİHM’in davalı olan Türkiye’ye gönderdiği yazıda, başvurucuların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılama hakkını düzenleyen 6'ncı, ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu ayrımcılık yasağını düzenleyen 14'üncü ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 13'üncü maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edilip edilmediğini sordu. AİHM, savunma için Türkiye’ye 1 Mart 2018 tarihine kadar süre verdi.