AİHM Tuncer Bakırhan davasında Türkiye’yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM, Tuncer Bakırhan’ın Siirt Belediyesi Eşbaşkanı iken tutuklanmasının haksız olduğuna hükmetti.

AİHM, mevcut durumda HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan’ın başvurusuna ilişkin kararını verdi.

Tuncer Bakırhan, Kasım 2016’da görevi gasp edilerek tutuklanmış, Ekim 2019’da serbest bırakılmıştı. Ancak Siirt mahkemesi Bakırhan’ı aynı ay içerisinde 10 yıl 18 gün hapis cezasına çarptırmıştı.  Bu dava süreci halen devam ediyor.

AİHM, "başvuranın, yargılanmayı beklerken iki yıl sekiz aydan fazlası tutukluluk rejimi altında olmak üzere, yaklaşık iki yıl 11 ay boyunca özgürlüğünden yoksun bırakıldığını gözlemlediklerini” kaydetti.

Avrupa Konseyi'nin yargı kolu AİHM kararında, "Mahkeme açısından, başvurucuya karşı iddia edilen faaliyetler açıkça siyasi niteliktedir" dedi.

AİHM, "Demokratik bir toplumda siyasi tartışmanın özgürce gerçekleşmesinin temel doğası göz önüne alındığında, Mahkeme, suç sayılan tedbirin ciddiyetini haklı çıkarabilecek hiçbir zorlayıcı sebep bulamadı" diye vurguladı.

Mahkeme, “halkın seçilmiş bir temsilcisi olan başvurucunun, siyasi faaliyetleri nedeniyle bu kadar bir süre boyunca özgürlüğünden yoksun bırakılmasının orantısız bir müdahale olduğu” kanaatine vardı.

Kararda, “Söz konusu özgürlükten yoksun bırakma, bu nedenle demokratik bir toplumda gerekli değildi” vurgusu yapıldı.

Türkiye bu başvuruda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen maddelerini ihlal etmekten mahkum edildi. Türkiye, başvurucuya 10 bin Euro manevi tazminat vermeye ve 3 bin Euro mahkeme masraflarını ödemeye mahkum oldu.