AB’den AKP’ye: Hile iddiaları ‘şeffaf bir şekilde’ incelenmeli

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu AKP hükümetine, referandumda usülsüzlük ve hileler  yapıldığına yönelik iddiaları ‘şeffaf bir şekilde soruşturması’ çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu AKP hükümetine, referandumda usülsüzlük ve hileler  yapıldığına yönelik iddiaları ‘şeffaf bir şekilde soruşturması’ çağrısında bulunurken, Erdoğan’ın sıkça kullandığı idam cezasının ‘kırmızı çizgi’ olduğunu hatırlattı.

AB Komisyonu adına açıklama yapan sözcü Margaritis Schinas, AKP hükümetinin referandumdaki sandık hilelerini incelemesi gerektiğini vurguladı. Sözcü, bu iddiaların ‘şeffaf bir şekilde soruşturma’ çağrısı yaptı.

İDAM UYARISI: KIRMIZI ÇİZGİDİR!

AKP’nin referandum sonrasında ‘adımlarını dikkatlice atması’ ve mümkün olduğunca bir mutabakat sağlanmasına çabalaması gerektiğini söyleyen Margaritis Schinas, Erdoğan’ı da idam konusunda yine uyardı. Schinas, idam cezasının AB’nin kırmızı çizgisi olduğunu yineledi.

Schinas, idam cezasının geri getirilmesi amaçlı atılacak bir adımın AB’den uzaklaşılmasına yönelik bir mesaj olacağının altını çizdi.

Sözcü, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl müzakere ettiği vize serbestisine ilişkin tamamlanmayan 7 kriterin yerine getirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Margaritis Schinas, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından referandum sonrasında da dile getirilen idam cezasının, AB için 'en kırmızı çizgi' olduğunu bir kez daha tekrarladı.

Türkiye'nin idam cezasının geri getirilmesine yönelik atacağı adımın, AB devletler ailesinden uzaklaşacağının net bir mesajı olacağını kaydetti.

AB tarafından Pazar gecesi yapılan açıklamada, referanduma dair görüşlerin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından görevlendirilen gözlemcilerin raporu ardından beyan edileceği vurgulanmıştı. AGİT ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden (AKPM) gözlemciler ise, birçok hile, mühürsüz oy kullanma, polis baskısı gibi çok sayıda usulsüzlüğe dikkat çekmişlerdi.