AB’den Erdoğan rejimine 485 milyon Euro daha 

Erdoğan’ın Avrupa Birliği’ne yönelik son dönemlerde arttırdığı mülteci şantajı üzerinden para koparma yöntemi bir kez daha sonuç verdi. Brüksel’den Ankara’ya 485 Euro’luk bir yardım paketine daha onay çıktı.

Türk devletinin 2015 yılının sonbaharında sınırlarını açıp yüzbinlerce mülteciyi Avrupa’ya gönderdikten sonra Avrupa Birliği 2016 yılının Mart ayında Erdoğan rejimiyle mülteci anlaşması imzalamak zorunda kalmıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, Erdoğan rejimi de bunun karşılığında toplam 6 Milyar Euro para yardımı alacaktı.

Şimdiye kadar 3,2 Milyar Euro paranın Erdoğan rejimine aktarıldığı anlaşma çerçevesinde AB Komisyonu’ndan bir yardım paketi için daha karar çıktı. Brüksel’deki AB kaynakları Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki Suriyelilerin sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi için Ankara’ya 485 Milyon Euro tutarındaki pakete onay verdiğini bildirdiler.

AB YİNE ŞANTAJLARA BOYUN EĞDİ

Kararın koronavirüs salgını öncesinde mültecilerin Yunanistan ile Bulgaristan’ın sınır kapılarına göndermesi ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mültecileri gerekçe yaparak AB’ye para kopartmaya çalıştığı bir dönemde geldi. Ankara rejimi AB’ye “Söz verdiğiniz ödemeleri geciktirmeyin, aksi halde mülteci anlaşması biter” şeklinde baskı yapmıştı.

Bunun üzerine Ankara’ya yapacağı ödemeleri jet hızıyla gündemine alan Avrupa Komisyonu, 2020 yılı bütçesine 485 Milyon Euro’luk bir ödemeyi ekledi. Daha önce onay verilen bütçedeki bu değişikliğin yürürlüğe geçmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin hükümetlerinin onay vermesi gerekiyor. Alman basınına sızan değişikliğin taslağında Covid-19 virüsü nedeniyle Türkiye’nin ekonomisinin kötüleştiği ve mültecilerin temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığı belirtildi.

Şu ana kadar Erdoğan iktidarının aldığı paraları mültecilere harcamadığını ifade eden birçok AB üyesi ülkesi Brüksel’e “Parası verilen projeleri daha fazla kontrol et” şeklinde çağrılar yapmıştı. Ankara’nın söz konusu paraları sayıları 3 milyonu bulan Suriye, Irak ve Afganistanlı mültecilerin sağlık, eğitim ve istihdamı için harcamadığı birçok kez belgeleriyle Avrupa medyasında yer almıştı.