AB’den kayyum açıklaması

Avrupa Birliği (AB), HDP’li belediyelerin gasp edilmesine tepki göstererek, yerel demokrasiye ağır zarar verebileceğini belirtti. AB, barışçıl çözüm için kapsayıcı ve güvenilir bir siyasi sürecin başlatılmasını istedi.

Avrupa Konseyi nezdindeki Avrupa Birliği delegasyonu, HDP’li belediye başkanlarının yerine kayyuma atanmasına ilişkin açıklamada bulundu.

AB’nin bu açıklaması Bakanlar Konseyi’nin 4 Eylül tarihli 1352’nci toplantısına sunuldu.

Açıklamada, 19 Ağustos günü Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine el konulduğu ve yüzlerce kişinin “terörizm ile bağlantılı büyük bir soruşturma” kapsamında gözaltına alındığı ifade edildi.

AB, “Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe ve Ahmet Türk yerine kayyum atanması ağır bir endişe konusudur, zira 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına saygını zan altında bırakıyor. Yerel siyasi sorumluların görevden alınması ve tutuklanması seçmenleri, yerel düzeyde siyasi temsiliyetten mahrum bırakıyor ve yerel demokrasiye ağır zarar verme riski taşıyor” dedi.

Geçmişte Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin (KONGRE) “Türkiye’de yerel temsilcilere yönelik aşırı adli süreçlere başvurulması ve yerlerine memurların atanması karşısında endişelerini dile getirdiğini” hatırlatan AB, KONGRE Başkanı’nın yakın zamanda Türk makamlarını bu sorunu gecikmeksizin çözmeye çağırdığını belirtti.

AB’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Türk hükümetinin terörizme karşı meşru mücadele hakkı olsa da, bunun şeffaf bir şekilde, yasaya, insan haklarına ve Anayasa’da belirtilen temel özgürlüklere, Türkiye’nin uluslararası taahhütlerine uygun olarak yapılmasını güvenceye alma görevi var. Türkiye, Venedik Komisyonu’nun taleplerine ve Avrupa Yerel Özerklik Şartı karşısındaki taahhütlerine uygun olarak yerel demokrasinin işleyişini engelleyen tedbirleri ortadan kaldırmalı.

AB muğlaklığa yer vermeden ve bir çok kez Türkiye’deki şiddetli terörist saldırıları kınama ve kurbanların aileleri ile dayanışmasını ifade etmekle birlikte, barışçıl ve kalıcı bir çözüme ulaşmayı hedefleyen güvenilir ve kapsayıcı siyasi bir sürecin acilen yeniden başlaması lehine çağrısını da yineler.“