AB Katalanları değil İspanya yargısını ‘dikkate alacak'

Kendi kaderini tayin hakkında oylama yapması engellenen Katalan halkı yasağa rağmen referanduma hazırlanırken, AB, Katalanların iradesi yerine ‘İspanya Anayasa Mahkemesi ve Parlamento’sunun’ kararını dikkate alacağını ilan etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu konusunda İspanya’dan yana tavır koydu.

Euronews kanalına konuşan Juncker, “Bu konuda, İspanya Anayasa Mahkemesi ve İspanya Parlamentosu’nun kararını saygı göstererek, onları takip edeceğimizi her zaman söyledik” diye konuştu. Juncker, bu tavrın 2000’li yıllarda komisyon başkanlığı yapan Romano Prodi tarafından kabul edildiğini savundu.

Juncker, İspanya Anayasa Mahkemesi ve parlamenterlerinin bağımsızlık referandumuna onay vermesi ve kararın ‘evet’ olarak çıkması halinde ise, bu karar saygı göstereceklerini kaydetti. Juncker, bağımsızlık halinde Katalonya’nın ayrı bir ülke olarak AB’ye doğrudan alınmayacağını ve 2004 yılından sonra birliğe dahil olan Doğu ve Orta Avrupa ülkeleriyle aynı süreçlerden geçmesi gerekeceğini ilan etti.

Katalonya Özerk Bölge Parlamentosu’nda çoğunluğu oluşturan partilerin kararıyla 1 Ekim günü İspanya’dan ayrılmaya dair bağımsızlık referandumuna gidilecek. Ancak 2014 yılında olduğu gibi bu yılki referandum da Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklandı.

Katalan partileri ise, İspanya Anayasa Mahkemesi’nin en üst yargı kurumu olmaktan çıktığını ve ‘siyasallaştığını’ savunarak, kararın ‘gayri meşru’ olduğunu duyurmuşlardı. Katalan partiler, mahkemenin 12 üyesinden 10’unun iktidardaki Halk Partisi (PP)’nin çoğunlukta olduğu Parlamento ile Başbakan Mariano Rajoy’un başında olduğu hükümet tarafından belirlendiğine dikkat çekiyorlar.