Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

AB kritik Türkiye raporunu açıklıyor

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın önümüzdeki hafta Türkiye’nin üyelik süreciyle bir rapor açıklayacağı öğrenildi. Raporda Erdoğan iktidarına sert eleştirilerin yer alması bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin üyelik müzakerelerini sürdüğü ülkelerdeki gelişmeleri özetlediği ve daha önce “ilerleme raporu” olarak isimlendirilen ülkeler raporu birliğin genişlemeden sorumlu bürokratları tarafından hazırlanıyor. Yeni rapor, önümüzdeki Salı günü Avrupa Parlamentosu’nda Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından açıklanacak.

Birliğe girmek isteyen ülkelerin karnesi niteliğini taşıyan raporda Türkiye, Sırbistan, Montenegro, Bosna-Hersek, Makedonya Cumhuriyeti, Arnavutluk ve Kosova’ya ilişkin değerlendirmeler yer alacak. Avusturya haber ajansı APA’nın Brüksel’deki kulislerden aldığı bilgilere göre Türkiye’ye ilişkin raporda Ankara rejimine ciddi eleştiriler yapılacak.

Türkiye’de “güçler ayrımının” tamamen bittiği görüşünün yer verilecek raporda hukuk ve adaletin artık bağımsız olmadığı belirtilecek. Ayrıca Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginliğin çözülmesi gerektiğini savunan raporda, Efrîn’e yönelik işgalden dolayı da Erdoğan iktidarına eleştiriler yapılacağı öğrenildi.

Ancak Brüksel’in bu eleştirilere rağmen Erdoğan rejimiyle mülteciler anlaşmasını sürdürmekten yana olduğu görüşünün yer alacağı rapor, AB’nin Türkiye’ye yönelik pozisyonunu değiştirmeye yönelik yeni bir öneride bulunmayacak.

Başka bir deyimle başta Efrîn’deki işgal ve katliamlar olmak üzer yoğun insan hakları ihlallerine rağmen bu raporun ardından da kısa ve ortada vadede AB Erdoğan iktidarına üyelik sürecinin bitirilmesi gibi herhangi bir yaptırımın uygulanması beklenmiyor.

Genişlemeden Sorumlu Üye Johannes Hahn’ın açıklayacağı bu rapor, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminden sonra AB’nin ilk raporu olacak.

MERKEL’DEN BRÜKSEL’E PARA BASKISI!

Bu arada AB-Türkiye arasında yapılan mülteciler anlaşması gereği Ankara’ya verilmesi planlanan yeni 3 milyar Euro’nun hangi üye ülkelerin kasasından çıkacağı tartışması da kızışıyor. Yine Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Der Standard’ın haberine göre Angela Merkel’in liderliğindeki federal Alman hükümeti, payına düşen miktarı vermemekte diretiyor.

Daha önce Erdoğan rejimine verilen 3 milyar Euro’nun 500 milyon Euro’sunun Almanya’nın kasasından çıkmasına rağmen, Merkel’in Avrupa Komisyonu’na bu kez bütün paranın Brüksel’in kasasından çıkması için baskı yaptığı öğrenildi.

Avrupa Birliği yöneticileri ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arasında geçtiğimiz Mart ayında Varna’da gerçekleşen zirve sonunda konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker mülteciler anlaşması çerçevesinde 3 milyar Euro’nun daha en yakın zamanda Ankara’ya verileceğini bildirmişti.

Ancak ikinci yılına giren mülteciler anlaşması için Türkiye’nin daha önce aldığı 3 Milyar Euro’yu mülteciler için harcamaması Brüksel ile başta Berlin olmak üzere diğer ülkelerin başkentleri arasında krize neden olmuştu. Ankara’nın paraları sayıları 3 milyonu bulan Suriye, Irak ve Afganistanlı mültecilerin sağlık, eğitim ve istihdamı için harcaması gerekirken, parası verilen birçok projenin hala kağıt üstünde kaldığı geçtiğimiz günlerde Avrupa basınında ayrıntılı şekilde dile getirilmişti.