AB, ticari tedbirlerini İran’a sundu

Avrupa Birliği Enerji Komiseri Migual Arias Canete, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından İran ile ticari ilişkileri korumak için öngördüğü tedbirleri Tahran’a sundu.

Enerji Komiseri Canete, bu Cumartesi günü Tahran’a ziyarette bulundu. AB’nin, petrol alımını sürdürmek ve İran’daki Avrupa şirketleri korumak için öngördüğü tedbirler Tahran yönetimine sunuldu.

Canete, ABD’nin 8 Mayıs’ta nükleer anlaşmadan çekilme kararından sonra Tahran’a giden ilk batılı yetkili oldu.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salehi ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Canete, Amerikan kararına rağmen nükleer anlaşmayı muhafaza etmenin “bölge barışı için gerekli” olduğunu kaydetti.

Canete, “Yaptırımlarla birlikte kuşkusuz belli zorluklar olacak” diyerek, Avrupa şirketlerinin yaptırımlardan muaf tutulmasını isteyeceklerini belirtti.

Salehi ise Avrupa Birliği’nin 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmayı koruma çabalarını selamlayarak, “Umarız ki çabaları karşılıksız kalmaz” dedi.

Avrupa Birliği, ticari ilişkileri sürmesi için oluşturduğu plan karşılığında Tahran’ın nükleer anlaşmadan çekilmesini engellemek istiyor.

Avrupa Birliği ile İran arasındaki ticaret hacmi 20 milyar euro olarak belirtiliyor. İran 2017 yılında 10 milyar euroluk mal alırken, Avrupa Birliği de 9 milyar eurosu petrol olmak üzere 10 milyar euroluk alım gerçekleştirdi. İran petrolünü alan altı temel ülke şöyle: İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve Almanya.

İran, günde 3.8 milyon varil petrol üretiyor. Bu üretimin yüzde 70’ini Çin ve diğer Asya ülkeleri satın alırken, yüzde 20’sini de Avrupa alıyor. İran ayrıca dünyada ikinci büyük gaz rezervine sahip ülke olarak dikkat çekiyor. İran gazı mevcut durumda, iç tüketime yönelik olarak üretiliyor. Alt yapı yetersizliğinden dolayı yaptığı ihracatlar marjinal düzeyde.