AB Türkiye’ye verilecek 105 milyon euroyu kesti

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da onaylanan 2018 AB bütçesinde Türkiye’ye ayrılan katılım öncesi mali yardımların 105 milyon eurosunun kesilmesine ve 70 milyonunun ise ‘gelişmelere göre’ dondurulmasına karar verildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) bütçesine ilişkin karar, AP Bütçe Müzakerecisi Siegfried Muresan, Bütçe Komitesi Başkanı Jean Arthuis ve AB Komisyonu’nun mali işlerden sorumlu komiseri Günther Oettinger tarafından açıklandı.

Buna göre, AB’nin 2018 bütçe gelirleri 160,1 milyar euro, giderleri ise 144,7 milyar euro olacak. Bütçeden, büyüme ve ekonomiye yönelik programlara 77,5 milyar euro, tarımı desteklemeye 59 milyar euro, Araştırma-Geliştirme Programı Horizon-2020’ye 11,2 milyar euro harcanacak. Birliğin idari harcamaları için 9,7 milyar euro harcama öngörülürken,  mülteciler ile güvenlik gibi alanlara ise 4,2 milyar euro ayrılacak.

TÜRKİYE’YE VERİLEN YARDIMLARDA 105 MİLYONLUK KESİNTİN ONAYLANDI

AB bütçesinde bu yıl Türkiye’ye Katılım Öncesi Mali Yardımlar (IPA) kapsamında verilecek 105 milyon euronun ise kesintiye uğraması kesinleşti. Yine 70 milyon euroluk bir dilimin ise ‘insan hakları alanında yeterli ilerleme sağlanıncaya kadar’ dondurulması kararlaştırıldı.

Basın konferasında Muresan, Arthuis ve Oettinger tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’ye yönelik kesintilerin ifade özgürlüğü, insane hakları gibi alanlara saygı gösterilmemesinin sonucu olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Türkiye, Avrupa demokratik standartlarından saptığı müddetçe böylesi bir rejimi AB fonlarıyla finance edemeyiz” denildi.