ABD: Ateşkes Suriye’nin her tarafında geçerli

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suriye’deki ateşkesin ülke geneli için olduğu hatırlatmasında bulunulurken, Türkiye için ise “(BMGK) tasarısının iyi okunması lazım” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, basın brifinginde yaptığı açıklamada, Cumartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan kararın tüm Suriye için geçerli olduğunun altını çizdi.

30 günlük insani ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin devam ettirdiği Efrin’i işgal saldırılarına değinen Nauert, “Türkiye bu uzlaşıyı iyice ve yeniden okumalıdır. Alınan karar 30 gün süreyle Suriye'nin her tarafında ateşkes öngörüyor. Türkiye'ye, BMGK'nin aldığı ateşkes kararını yeniden okumalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Rusya’ya da tepki gösteren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Moskova’nın ateşkes kararını oylamasına rağmen Suriye yönetimiyle birlikte çatışmalara destek vermesini eleştirdi. Ateşkesin insani yardımların ulaştırılmasını amaçladığını ve tüm Suriye’yi içerdiğini vurgulayan Nauert, sadece DAİŞ, El Nusra, El Kaide ve ilişkili grupların kapsam dışında olduğunu hatırlattı.