ABD’nin Türkiye’ye yaptırım tasarısı Senato’nun gündeminde

Graham, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'ye uygulanmasını istediği yaptırımlarla ilgili bir yasa tasarısını açıkladı ve hem Demokratlar'ın hem de Cumhuriyetçiler'in bu konuda uzlaşıya vardığını belirtti.

Graham, twitter paylaşımında, "Senatör Chris Van Hollen'la Türkiye'ye karşı Suriye saldırısı nedeniyle ağır yaptırımlar uygulanması konusunda ortak bir anlaşmaya vardık. ABD yönetimi, Türkiye'ye karşı harekete geçmeyi reddederken, Senato'da her iki partinin de güçlü desteğini umuyorum" ifadelerini kullandı.

Sunulan tasarıda yaptırım uygulanacak Türk siyasetçiler arasında Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez sayıldı.

Tasarının ikinci maddesinde Türk ordusuna mali, maddi veya teknolojik anlamda askeri transfer-destek sunan işlemler, yabancı kişi ve kuruluşlar bulunuyor.

Bu maddede; Türk ordusuna finansal, teçhizat ya da teknolojik destek sağlayan, alım satım işlemi yapan ya da Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan savaş uçağının, savaş uçağı parçaları, makinenin satışını yapan; Türk Kara ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan otomotiv parçası ya da hizmetleri sunan, Türk ordusunca kullanılan silah ya da savunma malzemeleri satan kişiler ve kuruluşlar yaptırım kapsamına alınıyor.

Sunulan yaptırım maddelerinin 3.’sünde Türkiye’nin askeri güçleri tarafından kullanılacak petrol, doğal gaz ürünleri, teknoloji, enformasyon ve diğer destekleri sunan herhangi bir yabancı kişi ya da kurum ve kuruluşlar da listede yer alıyor.

4. madde de ABD'nin Türk ordusuna ABD menşeli savunmai hizmet, teknoloji malzemeleri satışının yasaklanması öngörülüyor.