ABD’ye göre 'Minbic Yol Haritası'nda hızlı ilerleme taahhüt edildi

ABD’nin İstanbul’daki Büyükelçiliği Suriye Özel Temsilcisi ve DAİŞ ile Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Elçisi Büyükelçi James Jeffrey'in Ankara ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu.

Büyükelçiliğe göre, 22-24 Temmuz tarihlerinde Ankara’da yapılan üst düzey bir dizi görüşmede, özellikle Minbic konusunda “hızlı ilerleme” sağlanması taahhüt edildi.

Jeffrey, ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüşmüştü.

Açıklamada, ABD heyetinin Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu toplantısı çerçevesinde Türk muhatapları ile görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, “Bu toplantı geçtiğimiz yaz tesis edilen Yüksek Düzeyli Çalışma Grubu’nun bugüne kadar gerçekleştirdiği beşinci toplantı olmuştur. Sözkonusu toplantıda Suriye konusu geniş kapsamlı değerlendirilmiş; özellikle de kuzeydoğu Suriye konusu ele alınmıştır. Taraflar Münbiç Yol Haritası konusunda hızlı ve somut ilerleme taahhüt etmişlerdir; Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye sınırında güvenliğin arttırılmasına yönelik ayrıntılı teklifleri ela almışlardır” denildi.

Yol Haritası ve “ayrıntılı tekliflere” ilişkin herhangi bir detay verilmedi.

Jeffrey’in Türkiye ziyareti sırasında Amerikalı üst düzey bir askeri yetkili de Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’na ziyarette bulunmuş ve görüşmeler gerçekleştirmişti.