Açlık Grevi İzleme Heyeti: Durum kritik!

Silivri Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutsakları ziyaret eden Açlık Grevi İzleme Heyeti, "durum kritik" uyarısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe’den oluşan Açlık Grevi İzleme Heyeti, Silivri Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde bulunan tutsakları ziyaret etti. 

Ziyaret sonrası heyet cezaevi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı. 

Adalet Bakanlığının Silivri Cezaevi yetkilileri ile görüşme taleplerine olumsuz yanıt verdiğini belirten Yoleri, buna rağmen cezaevine geldiklerini ama yetkililerin kendileri ile görüşmediğini söyledi. 

Açlık grevindekiler ile görüştüklerini ifade eden Yoleri, Silivri’de 18 tutsağın açlık grevinde olduğunu, 1 Mart itibarı ile ise bu sayının 200’e yaklaştığını söyledi. Görüştükleri tutsakların idare tarafından sıvı ihtiyaçlarının karşılandığını söylediğini ama ilk bir ay boyunca bu ihtiyaçların karşılanmasında büyük eksiklerin yaşandığını kendilerine aktardığını kaydetti.

‘CİDDİ KİLO KAYBI VE SAĞLIK SORUNU YAŞIYORLAR'

Tutsakların ciddi bir kilo kaybı yaşadığını aktaran Yoleri, “Vücutta dengesizlikler, mide bağırsaklarda rahatsızlıklar, halsizlik ve dikkat dağınıklığı mevcut rahatsızlar. Bu da açlık grevinin artık kritik bir aşamaya geçtiğini gösteriyor” dedi. 

Açlık grevine başlayanlara disiplin cezası verildiğini aktaran Yoleri, “Açlık grevinde olan eylemciler zaten bir tecridi protesto etmek amacıyla eylemdeler. Bunu ayrıca disiplin cezalarıyla tecride almak hukuki ve insani değildir” diye belirtti.

TUTSAKLAR: ANCAK TECRİT BİTERSE BİTİRİRİZ

Yoleri, görüştükleri tutsakların, eylemleri hakkında şunları söylediğini aktardı: “İmralı ekseninde Türkiye toplumu tecrit altında. İmralı’daki tecridin kırılmasıyla toplum rahat bir nefes alacak. Eylemimizi ancak tecridin sonlanması ile bitireceğiz."

Yine 37 gündür adalet talebiyle açlık grevinde olan meslektaşları Selçuk Kozağaçlı’yı da ziyaret ettiklerini belirten Yoleri, meslektaşlarının adalet talebi yerine gelinceye kadar eylemine devam ettireceğini kaydetti.

'ACİLEN GEREKEN YAPILMALI'

Yoleri’nin ardından söz alan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, şöyle konuştu: “Edindiğimiz bilgilere göre, açlık grevinde olanların doktor kontrolleri yapılmıyor. Koğuşlarında tansiyon, kilo ve kan değerlerini revir çalışanları yapmakta."

Hiçbir şeyin insan yaşamından daha değerli olmadığını sözlerine ekleyen Ekmez, “Kronik ve yaşlı tutuklular da bu eylemin içinde, bu çok hassas bir şey, bir durum. Zaten 70 gün üzerinde olan bir eylemden bahsediyoruz. Kronik hastalıklar ve yaşları düşünüldüğünde eylem artık çok kritik bir durumda. Onun için yetkililere acil çağrımız gerekenleri yapmasıdır” diye belirtti.