Açlık grevindeki Can: Oyalamayın, tecridi kaldırın

Bayburt Cezaevi’nde 15 Ocak’tan bu yana açlık grevinde olan Tuğba Can, Türk hükümetinin kendilerini oylamaktan vazgeçip tecridi tamamen kaldırmasını, aksi halde eylemin devam edeceğini söyledi.

Açlık grevindeki tutsaklardan Tuğba Can’ın annesi Ziynet Can, kızının eylemini sonuna kadar sahiplendiğini, talebinin de meşru olduğunu ifade etti.

Bayburt Kapalı Cezaevi’nde tutulan Tuğba Can (25), 15 Ocak’tan beri açlık grevini sürdürüyor.

Türk devletinin yoğun baskıları nedeniyle Amed’in Kulp ilçesine bağlı Temran köyünden Adana’ya göç etmek zorunda kalan Can Ailesi, 25 yıldır Adana’da yaşıyor. Can Ailesi’nin 4. çocuğu olan Tuğba, 1994’te Adana’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarında daha çok eğitimine ve okumalara yoğunlaşan Can, sağlık alanına olan ilgisinden dolayı üniversitede için bu alana hazırlandı. 2015’te Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Hemşirelik bölümünü kazanan Can, burada gençlik çalışmaları içerisinde de yer alarak politik bir bilinç kazanmaya başladı.

Üniversite okurken, bir sabah şafak operasyonu ile “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklanan Can için mahkeme, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezası verdi. Can, önce Ağrı Cezaevi’nde kaldı, sonra Bayburt Cezaevi’ne sürgün edildi.

Yakın zamanda kızı ile yaptığı telefon görüşmesini aktaran anne Ziynet Can, kızının “Durumumuz iyi, moralim yerinde. Sıkıntılarımız yok mu, elbet var. Mektuplarımız ve gazetelerimiz verilmiyor. Sadece Önderlik değil bizler de ciddi anlamda tecrit altındayız. Öcalan üzerindeki tecrit kalkmayana kadar eyleminiz sürecek. Eylemimiz haklı ve yerindedir. Siz de direnişimize ses olun. Sessiz kalmayın. Devletten bizleri oyalayacak adımlar istemiyoruz. Artık oyalamasınlar bizi. Tecrit kalkmadıkça eylemimizi bitirmeyeceğiz” dediğini söyledi.

Kızının eylemini sonuna kadar sahiplendiğini söyleyen Anne Can, eylemin meşru bir talep için yapıldığını belirterek, “Çocuklarımız, anayasada var olan hakların, herkese eşit bir şekilde uygulanmasını istiyorlar. Devlet, tutsakların talebini yerine getirmeli” dedi.