Açlık grevindeki hasta tutsak Özelmalı için buluşuldu

İHD İstanbul Şubesi F Oturumu’nda 1 aydan fazladır açlık grevinde olan ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı için buluşuldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyelerinin, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği F Oturumu’nun 344’üncü haftası da polis tarafından engellendi. Polisin engeli üzerine açıklama, İHD şube binası önünde yapıldı. İHD'nin penceresine İngilizce ve Türkçe yazılı, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı asılırken, eylemde "Hasta mahpus Kemal Özelmalı serbest bırakılsın" pankartı açıldı. Bu haftaki açıklamayı İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Mehmet Acetin yaptı.

‘KENDİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMAYACAK DURUMDA’

Hasta mahpus Kemal Özelmalı’nın durumu hakkında bilgi veren Acettin, '80 darbesinde 7 yıl hapishanede kalan Özelmalı’nın '90’lı yıllarda yeniden tutuklandığını belirterek, "Hapishanelerdeki baskı politikalarına karşı 1999 yılında gerçekleştirilen ölüm orucu eylemlerine katılan Özelmalı, yaklaşık 300 gün sürdürdüğü ölüm orucu sırasında zorla müdahale ile WernickeKorsakoff hastalığına yakalandı. WernickeKorsakoff hastalığı nedeniyle hapishanede olduğunun bile farkında olmayan Özelmalı, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdadır” ifadelerine yer verdi.

1 AYDAN FAZLADIR AÇLIK GREVİNDE

Kemal Özelmalı’nın, bir aydan fazla bir zamandır açlık grevinde olduğuna dikkat çeken Acettin, “Kemal Özelmalı’nın açlık grevi talebi esasında hukuksuzluğa karşı bir talep oluyor. Üstelik yaklaşık 30 yıldır içeride olan, defalarca açlık grevi eylemine ve iki  kere ölüm orucuna girmekten kaynaklı WernickeKorsakof rahatsızlığı için şimdi yaptığı açlık grevinin vücudunda çok daha fazla tahribata yol açacağı da açıktır” uyarısında bulundu. 

Acettin, Kemal Özelmalı’nın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve acilen tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Eylem sloganlarla son buldu.