Açlık Grevleri İzleme Heyeti, objektif inceleme talep etti

Açlık Grevi İzleme Heyeti, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Maltepe Cezaevi’nde açlık grevi yapan tutsakları ziyaret etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Açlık Grevini İzleme Heyetinde yer aldı.

Heyet, cezaevinde tutuklular ile görüşmek isterken, yetkililer sadece heyetteki avukatların tutsaklarla görüşmesine izin verdi.

Avukatların görüşmesi ardından heyet adına bir açıklama yapıldı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, açlık grevinde olan 5 tutukluyla görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yoleri, açlık grevine 5 Ocak’ta başlayan 4 tutuklunun sağlık sorunları yaşamaya başladığına dikkat çekerek, “Açlık grevindekiler taleplerinin kabul edilmesini istiyor” dedi.

Yoleri, “Bu sorun ancak talep kabul edilirse çözülür. Tutuklular toplumun ve tüm kurumların bu konuda kamuoyu oluşturmasını istiyorlar. Seslerinin yeterince duyulmadığını, özellikle yetkilerin bu meseleyi görmezden geldiğini ifade ediyorlar. Taleplerinin karşılanmadan açlık grevinden vazgeçmeyeceklerini ve kamuoyunun duyarsız kalınmaması gerektiğini belirttiler” diye ekledi.

SES Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel ise 5 binden fazla tutuklunun açlık grevinden olması nedeniyle tamamını takip edemediklerini belirti.

Açlık grevinde olan tutukluların sağlık sorunlarını gözleyemediklerini vurgulayan Güzel, şunları ifade etti: “Açlık grevinde olan tutuklular tedaviyi kabul etmedikleri için, bağımsız sağlık örgütlerinin bu sürecin takip etmesi gerekir. Yani kapıların bağımsız sağlık örgütlerine açılması gerekir. Açlık grevinde olanlara sadece gün sayısı olarak bakmamak gerekir. Her an ölümlere neden olunabileceği gibi, faklı hastalıklara neden olabilir. Bu anlamda bu heyetin önü açılmalı ve objektif incelemeler yapıp kamuoyuyla paylaşılmalıdır.”