Adsız: Kayyuma karşı sokak eylemleri meşru

İHD Mardin Şube Başkanı Fevzi Adsız, kayyumun irade gasbı olduğuna ve uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğuna dikkat çekti. Adsız, protestoların değil, bunun engellenmesinin suç olduğunu da söyledi.

Van, Amed ve Mardin büyükşehir belediyelerinin kayyumla gasp edilmesine ilişkin konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Eşbaşkanı Fevzi Adsız, şöyle dedi:

"Belediye eşbaşkanlarının eski soruşturmalarına bakılarak usulsüz bir şekilde kayyum atanmasını, uluslararası sözleşmelere aykırı olarak ele alıyoruz. Bu gibi hukuksuz şekilde yapılan atamalar halkın iradesini gasp etmek anlamına gelmektedir. Kanaatimizce bu hukuksuzluk bir an önce giderilmelidir. Belediye eşbaşkanlarının görevlerine bir an önce iade edilmesi gerekiyor."

'EŞBAŞKANLIK GEREKÇE YAPILAMAZ'

Eşbaşkanlık sisteminin yasa dışı bir yönünün olmadığını kaydeden Adsız, “Genel mecliste uygulanan bir durumun yerelde de uygulanmasının kayyuma gerekçe gösterilmesi tamamen hukuksuzluk" diye belirtti.

'SOKAĞA ÇIKANLAR DEĞİL, POLİS SUÇLU'

Kayyumlara karşı halkın iradeleri için sokağa çıkıp eylem haklarını kullandıklarını ifade eden Adsız, “Halk bir şekilde iradesini sandığa yansıtmışsa ve bu iradesi hukuksuz bir şekilde elinden alınmışsa, protestoya girişmesi tamamen doğal ve anayasal haklarıdır. Anayasada halka böyle bir hak tanınmasına rağmen polisler tarafından engellenmesidir asıl suç olan. Polis tarafından halka bu kadar şiddet ve kötü muamele gösterilmesinin cezalandırılması gerekirken, halk haklarını kullandığı için cezalandırılıyor. Bunlar tamamen antidemokratik uygulamalardır” şeklinde konuştu.

'RAPORLAŞTIRACAĞIZ'

İHD olarak tüm yapılan hak ihlallerinin takipçisi olacaklarını belirten İHD Mardin Şube Başkanı Fevzi Adsız, “Şimdiye dek yapılan ihlalleri bize yapılan başvurular çerçevesinde raporlaştıracağız. Buna ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Bu uygulamaları deşifre etmek ve kamuoyu ile paylaşmak bizlerin asli görevidir” dedi.