Af Örgütü'nden 'tutuklama' tepkisi

Uluslararası Af Örgütü, insan hakları savunucularını tutuklayan Türkiye'ye sert tepki gösterdi. Örgütün Direktör Dalhuisen, "Türkiye yetkilileri absürtlük çıtasını yükseltiyor" dedi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen, AKP'nin talimatıyla tutuklanan insan hakları savunucuları için bugün yazılı açıklama yaptı.

Dalhuisen, "Bu acımasız ve geriye doğru adımla Türkiye, giderek sivil toplum aktivistlerinin herhangi bir ayrım gözetilmeksizin hapse atıldığı, hukuk devletine yabancı bir ülke haline geldiğini gözler önüne serdi” dedi.

Dalhuisen, insan hakları savunucusundan Nalan Erkem'in dün gece İstanbul’daki evinde, İlknur Üstün'ün ise Ankara’daki evinde gözaltına alındığını aktararak, "12 gün boyunca parmaklıklar ardında kaldıktan sonra aynı çileyi yeniden yaşamak zorunda bırakılıyorlar. Bu temelsiz soruşturmaya son vermek yerine, Türkiye yetkilileri absürtlük çıtasını yükseltiyor. Bu dört insan hakları savunucusu aynı soruşturmada adları geçen aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü’nün de bulunduğu diğer 6 insan hakları savunucusu gibi cezaevine sevk edilecek" diye belirtti.

YAKALAMA KARARI ÇIKARILANLAR

Haklarında yakalama kararı çıkarılan insan hakları savunucularının isimleri şöyle: İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi), Nejat Taştan (Eşit Haklar için İzleme Derneği) ve Nalan Erkem (Yurttaşlar Derneği).