AGİT PA: Seçim öncesi taciz ve gözaltılara son verilmeli

AGİT PA, gözaltı ve tutuklamalara tepki göstererek, "Seçim öncesi taciz ve gözaltılara son verilmeli. Türkiye'nin güvenlik kaygıları, muhaliflerin hedef alınması yönünde suistimal edilmemelidir" dedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Meclisi (AGİT PA) İnsan Hakları Komitesi, HDP'nin onlarca parti yöneticisi ve üyesinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişinin siyasi soykırım operasyonlarıyla gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

'SEÇİM ÖNCESİ TACİZ VE GÖZALTILARA SON VERİLMELİ'

Başkan Margareta Kiener Nellen (Avrupa Parlamentosu Milletvekili, İsviçre), Başkan Yardımcısı Michael Georg Link (Avrupa Parlamentosu Milletvekili, Almanya) ve Raportör Kyriakos Hadjiyianni (Avrupa Parlamentosu Milletvekili, Kıbrıs) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Seçim öncesi taciz ve gözaltılara son verilmeli" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de siyasi muhaliflerin yaygın olarak gözaltına alınmasına ve taciz edilmesine son verilmesi gerekiyor. Özellikle önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimler öncesinde, partilerin ve adayların görüş ve niteliklerini hükûmet baskısı olmaksızın ifade etmeleri çok önemlidir. Türkiye'nin güvenlik kaygıları, muhaliflerin hedef alınması yönünde suistimal edilmemelidir. Hâlâ seçilmiş belediye başkanlarının yerine hükûmet tarafından atanan kayyumların yönettiği düzinelerce belediye var. Bu şekilde seçmen iradesinin altüst edilmesi kabul edilemez. Yetkililere bu tarz uygulamalara son vermeleri çağrısını yapıyoruz."

'GÖREVDE KALMALARI ENGELLENEMEZ'

AGİT PA, açıklamasında, Türkiye de dahil olmak üzere tüm katılımcı devletlerin kabul ettiği AGİT 1990 Kopenhag Belgesindeki şu ifadeyi de hatırlattı: "Yasalarca gerekli sayıdaki oyu alan adayların seçildikleri makama uygun şekilde yerleşmelerine ve görev süreleri doluncaya kadar görevde kalmalarına izin verilir, aksi bir durumda ise demokratik parlamenter ve anayasal prosedürlere uygun olarak kanunlar çerçevesinde görevleri sona erdirilir."