Ağır hasta tutsak İsmail Yılmaz serbest bırakılsın

F Oturumu eyleminin 512’ncisinde tek başına yaşamını idame ettiremeyen ve yaşamı risk altında olan ağır hasta tutsak İsmail Yılmaz’ın durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptığı “F Oturumu” eyleminin 512’ncisini Taksim’de bulunan dernek binalarında yaptı.

Bu hafta Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevinde bulunan ağır hasta tutsak İsmail Yılmaz’ın (68) durumu aktarıldı. Açıklamanın yapıldığı salona “Hasta mahpus İsmail Yılmaz serbest bırakılsın” pankartı asıldı.

PİLOT UYGULAMALAR HAYATA GEÇİRİLDİ

Açıklamayı okuyan İHD Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut, hapishanelerde hak ihlallerinin ve tecrit işkencesinin devam ettiğini anımsatarak, salgında bu durumun daha da yaygınlaştırmaya çalışıldığını söyledi. 

Hapishanelerde pilot uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Barut, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne işaret etti. Bir tutsağın derneklerine yolladığı bir mektupta, koğuşlarda tutsakları tamamen tecrit etme ve izolasyonu arttıracak uygulamaların hayata geçirildiğini paylaşan Barut, “Görüntülü konuşabilmek için her bir mahpusun aylık 150 lira ödemesi gerektiği söylenen uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği henüz bilinmezliğini korurken, mahpuslar arasında, uygulamanın mahpuslar yararına olmayacağı kanaati şimdiden ağırlık kazanmış bulunuyor” dedi.

YAŞAMINI TEK BAŞINA İDAME ETTİREMİYOR

Barut, Yılmaz’ın derneklerinin ağır hasta tutsak listesinde de bulunduğunu vurgulayarak, “İleri derecede kalp, hipertansiyon, prostat büyümesi ve katarakt hastası olup, 8 ay önce geçirdiği beyin kanaması ve sağ kolundaki felç nedeniyle yaşamını tek başına idame ettiremiyor” diye vurguladı.

YAŞAMI RİSK ALTINDA

29 Nisan 2020’de Yılmaz’ın beyin kanaması geçirdiğini anımsatan Barut, 7 günlük tedavi sürecinin ardından Yılmaz’ın cezaevine geri götürüldüğünü ve 14 gün boyunca tek kişilik hücrede tutulduğunu kaydetti.

Yılmaz’ın avukatı tedavi amacıyla Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’na infaz ertelemesi talebinde bulunduğunu da paylaşan Barut, talebin kabul edilmediğini de sözlerine ekledi.

Barut, şöyle devam etti: “Her an yeni bir kalp krizi ve beyin kanaması geçirebileceği söylenen Yılmaz’ın halen hapishanede tutuluyor olması, sağlığı yanında yaşamına ağır risk oluşturmaktadır. Ağır hasta mahpus İsmail Yılmaz ve tüm hasta mahpusların, tedavi ve sağlığa erişimlerinin sağlanabilmesi ve yaşam haklarının korunabilmesi için,  infaz ertelemesi ya da tahliye kararları ile serbest bırakılmaları gerekmektedir.  Mahpusların sağlık ve yaşam haklarını koruması gereken devlet yetkililerini göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.”