Ağrı’dan Konya’ya on binler Newroz için buluştu

Ağrı’da onbinlerce kişi polis baskılarına rağmen Newroz’u kutlarken, Konya’da da HDP’liler ve halk birlikte Newroz ateşini yaktı. Iğdır ve Hakkari’de ise Newroz kutlamaları için çağrılar yapıldı.

AĞRI: Ağrı’da Newroz kutlamaları, diğer bir çok yerde olduğu gibi baskılar altında gerçekleşti. Onbinlerce kişinin katıldığı kutlamalar sırasında aralarında sanatçı Serhat Çarnewa'nın da olduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Ağrı’daki kutlamalar stadyum arkasındaki boş alanda gerçekleşti. Kent sakinleri kitleler halinde, sabahın erken saatlerinden itibaren alana doğru aktı. Geleneksel kıyafetlerle renkli görüntülerin oluştuğu kutlama, yoğun polisiye baskılara maruz kaldı. Bir çok noktada kurulan kontrol noktalarına rağmen açlık grevcileri lehine sloganlar durmadı.

Newroz kutlamalarına HDP Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Ağrı Belediye Eşbaşkan adayları Yeliz Karaaslan, Abdurrahman Doğar, HDP MYK Üyesi Salih Taşdemir ve Kars Belediyesi Eşbaşkan adayı Ayhan Bilgen katıldı. Alana gelen siyasetçiler, daha sonra halkla birlikte Newroz ateşini yaktı.

İlk konuşmayı yapan HDP Ağrı Belediye Eşbaşkan Adayı Abdurrahman Doğar, baskılara dikkat çekerek, “31 Mart'ta verecek cevabınız olacak. Onlara gerekli dersi vermeliyiz" dedi.

Dilan Dirayet Taşdemir de, açlık grevlerinde olanların talebine dikkat çekerek, “Tecrit kırılana kadar biz meydanlarda bunu dile getireceğiz. Arkadaşlarımız da eylemleriyle bunu sürdürecektir" diye konuştu.

HDP Kars Belediye Eşbaşkan Adayı Ayhan Bilgen "Bu halkın bir iradesi, mücadelesi ve ödediği bedeller var. Bu halkın insanca, özgürce, eşitçe ve kardeşçe yaşama hakkı var. Biz siyaseti bunun için yapıyoruz” ifadelerini kulandı.

Konuşmaların ardından sahneye Serhat Çarnewa çıkarak müziği ile alanı coşturdu. Kutlamaların bitiminde ise sanatçı Serhat Çarnewa ile cezaevlerinde çocukları açlık grevinde bulunan iki kadının da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Ağrı Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, gözaltı sırasında kitle ile polisler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

KONYA: Konya’daki Newroz kutlaması Pazar meydanında gerçekleşti. Newroz ateşi, “Bijî berxwedana Leylayê” sloganı eşliğinde yakıldı. Newroz’un yapıldığı alan HDP bayraklarıyla süslenirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı 134 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in fotoğrafı sahnede yer aldı. Rengarenk yöresel kıyafetleri ve sarı, kırmızı, yeşil flamalarla alana gelen kadınlar, ellerinde HDP bayrakları ve zafer işaretiyle alana giriş yaptı.

Konya İlçe Eşbaşkanı Ayfer Almaz, Newroz’un direnen bir halk için önemli olduğunu söylerken, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, “Bugün Leyla Güven arkadaşımız bir mücadele yürütüyor. Türkiye’nin karanlık sürecinde çıkması için bedenini açlığa yatırdı. Bugün Leyla Güven bir direniş gösteriyor” dedi.

Koç, Türkiye’nin barışı için HDP’nin tek çözüm olduğunu kaydetti. Newroz kutlaması, sanatçıların söyledikleri şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

IĞDIR: Iğdır'da HDP'nin belediye eşbaşkan adayları kent merkezinde esnaf ve evleri gezerek halkı 29 Mart'ta düzenlenecek miting ve Newroz'a davet etti.

Halkın Newroz'unu kutlayan eşbaşkan adayları, HDP'nin final mitinginin Newroz kutlaması ile ortak yapılacağının belirtti.

HAKKARİ: HDP Hakkari İl Örgütü, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin katılımıyla kutlanacak Newroz ve mitinge halkı davet etti.

Hakkari'de HDP İl binası önünde yapılan açıklamada konuşan HDP'nin İl Genel Meclis Adayı Nazmi Coşkun, kutlamanın Cuma günü saat 13.00'te Cumhuriyet Caddesi'nde yapılacağını duyurdu.