Ahmed Arif’in şiirine de 'sakıncalı' damgası

Burhaniye'de siyasi tutsak İsmail Cengiz Mumcu’nun okuduğu Ahmed Arif’in şiiri, “sakıncalı” bulundu; soruşturma açıldı.

Kitapların alıkonulduğu, mektupların verilmediği Türkiye cezaevlerindeki sansür usta Şair Ahmed Arif’e kadar uzandı. Burhaniye T Tipi’nde Ahmed Arif’in şiirinin cezaevi idaresi tarafından “sakıncalı” bulunduğu, Fotoğraf ve Sinema Emekçileri (FOSEM) çalışanı, siyasi tutsak İsmail Cengiz Mumcu’nun gönderdiği mektupla ortaya çıktı. Mumcu, 27 Haziran'da yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, yakınına, okuduğu Ahmed Arif’in şiiri gerekçe gösterilerek, hakkında soruşturma açıldığına dikkat çekti.

'KORKUYORLAR…'

Mumcu, mektubunda şunları anlattı:

"Telefon görüşmesi yaparken onurlu aydınlarımızdan Ahmed Arif’in 'Yurdum Benim Şah Damarım' şiirinden bir bölüm okudum, karşımdaki yakınıma. Şiir biter bitmez, daha bir cümle bile söylememişken, telefon kesildi. Görevli gardiyana ne olduğunu sorduğunda ise ‘Sen ne olduğunu bilirsin, sakıncalı bir şey okumuşsun’ gibi şeyler söyledi. Zaten 10 dakika olan görüşme süresi bu şekilde gasp edilerek, engellendi. Dün ise bununla ilgili tarafıma soruşturma açıldığına dair bir belge tebliğ edildi. Soruşturma gerekçesi olarak da, '…şiir okuduğunuz ve ses kaydı yaptırarak farklı yerlere mesaj yollamak için görüştüğünüz tespit edilmiş olup…' denilmiş ve benden savunma istenmiş. Soruşturma sonucunda ne 'ceza' alacağımı biliyorum ama bu engelleme ve soruşturma aklıma sevgili şairimiz, halk sanatçımız Nazım Hikmet’in 'Korku' adlı şiirini getirdi. Yaşananlar aynı o şiirdeki gibi çünkü… '…Bize şiirlerimizi söyletmiyorlar Robson… Korkuyorlar, sevmekten... Umuttan korkuyorlar Robson… Türkülerimizden korkuyorlar…'

'BU BASKILARA TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Geçmişte Ahmed Arif’i tutsak eden zihniyetin devamcıları, bugün bizi tutsak ediyor, yetmiyor, bir de üstüne Ahmed Arif’in şiirlerini okumamıza engel olmaya çalışıyorlar. Baskıyla, zorla türkülerimizi, şiirlerimizi söyletmemeye, halk için sanat ve devrimci gazetecilik yapmamıza engel olmaya çalışıyorlar. Buna boyun eğmeyecek, teslim olmayacak; türkülerimizi, şiirlerimizi her koşulda söylemeye devam edeceğiz.”