Ahmet Türk’ten yanıt: Yıpratmak için mutabakat yapılmış!

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, elektriklerin kesilmesi ve bir çok basın yayın organında kendilerinin karalayan haberlere ilişkin basın toplantısı yaptı.

Ahmet Türk, özellikle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) elektriklerini kesmesi sonucu yaşanan kesintiler ve kayyum dönemi usulsüz harcamalara dair tespitleri açıkladı.

Türk ayrıca, bazı basın yayın organlarında belediyeye ilişkin çıkan karalayıcı haberlere yanıt verdi.

14 Nisan'da devraldıkları belediye üzerinden bir algı operasyonu oluşturulmak istendiğine belirten Türk, DEDAŞ’ın ilk kesintisini göreve gelmesinden 5 gün sonra dikkat çekti. Göreve geldiklerinde DEDAŞ’a olan 80 milyonluk borcu ödediklerini ancak kendilerine 12 milyonluk bir borç daha devredildiğini belirtti.

Türk, Oysa ki; 80 milyon borç olmasına rağmen 3 yıl boyunca elektrikler kesilmedi. Biz geldiğimizde 5 gün içinde elektrikleri kestiler” dedi.

Türk, “Şu anda ise 6-7 milyon borç var. Bugün DEDAŞ 98 milyon borç olduğunu söylüyor. 80 milyonu ödenmiş. Bugün yaptığı açıklamada ödeme yapılmadığını söylüyorlar” diye konuştu.

MARSU’nun elektriklerinin kesilmesinin kamu sağlığı ve güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu vurgulayan Türk, “Buradaki tüm kurumlar bizleri yıpratmak için mutabakat yapmışlar” dedi.

BİZİ ÇALIŞMAZ HALE GETİRMEK İSTİYORLAR

Türk, “Borcumuzu karşılayamadığımızı biliyoruz. Ama imkanlarımızı zorluyoruz” diye ekledi.

Kendilerine karşı bir algı operasyonu yürütüldüğünü belirten Türk, Bu bir siyasi karardır. Ve bu siyasi kararı verenler adeta bizi çalışmaz hale getiren bir irade bir trol var” şeklinde konuştu.

USULSÜZ İŞE ALIMLAR VE İŞE GELMEYENLER

Son dönemlerde işlerine son verilen kişilere ilişkin de konuşan Türk, şunları söyledi: “Geldiğimiz gün bu belediyenin paketlerini ve eşyalarını çalarken yakaladığımız birisi hakkında emniyete şikayette bulunmuşuz. Ama bu kişinin hırsızlık yaptığını söyleyen kişiyi karakolda tutuyorlar. Sonuçta bu adamı (hırsızlık yapan kişi) Valilik kendi bünyesine alıyor. Görüntüler var. Belediyenin eşyalarını çalarken yakalanan insanlar ‘bizi işten çıkardılar. Şehit ailelerini çıkardılar’ şeklinde yaygara yapıyorlar. Biz bugüne kadar 163 kişiyi işten çıkardık. Mardin Spor diye bir kulüp getirmişler. Ben kendileri ile görüştüm. Dört antrenör, bir masör, futbolcular dahil toplam 78 kişiye belediyeden maaş veriliyor. Daha önce de 800 bin TL bağış yapılmış. Yine gençlik merkezine gittiğimizde, örgütlenmiş 4-5 kişi yönetime ve bizlere hakaret ediyorlar. Tespitli. Bunları işten çıkardık. Biz kimsenin kim olduğuna bakmıyoruz."

17 kişinin 30 Mart’ta işe alındığını ve hiçbirinin işe gelmediğini de aktaran Türk, ayrıca 23 kişinin de 5-8 Nisan’da işe alındığını söyledi. Türk, “Bunlar da işe gelmemiş. Seçimden sonra alınmışlar. Bunları usulsüz olarak aldıkları için biz sözleşmelerini feshettik” diye konuştu.

BELEDİYEYİ MİLYONLARCA ZARARA KOYMUŞLAR

Kayyum döneminde işe alınan personel sayısına da dikkat çeken Türk, yasaya göre belediyenin personel alımının gelirinin yüzde 30’unu aşmayacağını işaret etti. Türk, “Yasaya göre şu an 7 milyon 340 bin TL bütçeyi zarara sokan bir durum ile karşı karşıyayız. Ve biz burada bunu yüzde 30’a indirmediğimiz durumda hakkımızda dava açılacak” dedi.

İHALELER

Türk, “Hukuksuzlukları, yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için bizi hedef seçtiler” diyerek şöyle devam etti: “Bir irade bizi hedef olarak seçti. Ben yapılanları halkımızdan saklayacak değilim. Kamuoyu ile paylaşmak zorundayım.”

Kayyum öncesinde kendi yaptıkları ihaleleri de anlatan Türk, açık ihale usulü ile 25 milyon TL'ye verdikleri ihalenin kayyum döneminde doğrudan temin ile birinin 49 milyon TL, bir başkasının ise 56 milyon TL'ye verildiğini kaydetti.

Türk, yine kayyum döneminde 296 milyon TL karşılığında verilen bir ihalenin alt yapısını 7 milyon TL, üst yapısının ise 42 milyon olarak gösterildiğini sözlerine ekledi.

Alt yapının yapılmayacağı için 7 milyon TL gösterildiğini kaydeden Türk, müteahhitlere gelip belirtilen paraya yapmalarını istediklerini ancak müteahhitlerin yapamayacaklarını söylediklerini belirtti.

HEDİYELER

Kayyum döneminde Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere kente gelen bakanlara 570 bin TL değerinde hediye alındığını söyleyen Türk, alınan bütün hediyelerin Ulaştırma Daire Başkanı Eyüp Balcı’nın oğlunun iş yeri olan Fırat Silver’den alındığına dikkat çekti.

Türk, bahsi geçen iş yerinde 100 bin TL değerinde malzemenin de bulunmadığını dile getirdi. Türk, şöyle konuştu: “Yalanlarla bizleri yıpratmaya çalışanlara verecek cevabımız var. 3 yılda hiçbir şey yapılmamış. Hiçbir yol doğru dürüst yapılmamış. İhaleler yapılmış ama işe başlanmamış. Yolların üstü kazılmış ama asfaltı yapılmamış. Bir enkazı devraldık. Buna rağmen ihaleleri alan müteahhitleri tek tek çağırıyoruz. Asfalt yardımını yapamazsanız bu işi yapamayacağımızı söylüyoruz. Çok karlı bir şekilde almışlar ihaleleri zaten. Bu nedenle destek istiyoruz kendilerinden.”

Basın mensuplarının yaptıkları haberlerde kendisine de söz hakkı vermeleri gerektiğini belirten Türk, Mevcut borcu yaratanın kayyum dönemi olduğunu söyledi.

Türk, “Siyasi hesaplarla işçi alınmış ise, bunun sorumlusu ben değilim. Şehit aileleri diyorlar. Mardin’de kaç tane şehit ailesi var. Bunu bana çıkarsınlar. Yasada şehit ailelerinden iki kişiyi devlet işe almak zorunda. Belediye işe almak zorunda değil” diye konuştu.