Aileler cezaevi önünde: Bu sorun tüm toplumun sorunudur

Diyarbakır D Tipi Cezaevi Adalet Nöbeti’ni sürdüren aileler, "Bu sorun sadece ailelerin değil, tüm toplumun sorunudur" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin, Amed'de başlattığı Adalet Nöbeti 308’inci gününde devam etti. Eylemin bugünkü durağı, Diyarbakır D Tipi Cezaevi önü oldu. Eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP),  Özgürlük için Hukukçular (ÖHD), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) yöneticileri destek verdi.

Tutsak yakını Herdem Mervanî, eylemlerinin bir yıla yaklaştığını, ancak gerek Cumhurbaşkanlığı tarafından gerekse Adalet Bakanlığı tarafından taleplerine dönük bir dönüşün olmadığını kaydetti. Mervanî, “Eyleme başladığımız günden bu yana çok sayıda hasta tutuklu cezaevlerinde yaşamını yitirdi. Hiçbir talebimiz yerine getirilmedi. Bu çözülmeyecek bir sorun değil. Onun için bir kez daha çağrı yapıyoruz; bu çözülmeyecek bir sorun değil” dedi.

Mervanî, başta eylemdeki aileler olmak üzere tutsak yakınlarının da bu şekilde cezalandırıldıklarını söyleyerek, “Bu yaşatılanlar büyük bir zulümdür. Artık bu zulme dur deyin. Toplumun çoğu bu sorunun çözülmesini isterken, sorunun çözülmesini istemeyenler kimlerdir? Ama burada bir kez daha diyoruz, bu sorun sadece hasta yakını olan ailelerin sorunu değil, tüm ülkenin sorunudur” diye konuştu.

Eylem, tutsak yakınlarının “Bijî berxwedana zindanan” ve “Hak hukuk adalet” sloganları ile sona erdi.