Ak trollerden Milli hesaba…

Yıllardır AK Trollerle sanal medyada boy gösteren AKP, şimdi ‘Milli Hesap’ kampanyası başlattı. Sanal medyada etik kurallarına bakan ‘Milli Hesaplar’ tüm AKP eleştirilerini ‘ihlal’ olarak mimliyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Mayıs ayının başında AKP’liler için sanal medyada uyulması gereken etik kurallar adı altında 12 maddelik bir bildiri yayınladı. Ünal bu uygulamayla özellikle Twitter’da adının yanında yeşil nokta ve Türkiye bayrağı bulunan kişilerin ‘etik kurallarına uygun’ profil oluşturacaklarını açıkladı ve bunlara da “Milli Hesap” dedi.

Mahir Ünal bu ‘etik kurallarını’ açıklamasından kısa süre sonra bazı Twitter kullanıcıları tarafından aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Gazeteci Nevşin Mengü, oyuncu Berna Laçin, Avukat Feyza Altun gibi isimlerin olduğu bir ‘tecavüz listesi’ yayınlandı. Bu paylaşımlar sanal medyada bir hayli tepki toplarken tweet’lerin hedefindeki kadınlar suç duyurusunda bulundu.

TECAVÜZ LİSTESİNE “KİŞSEL” SAVUNMASI

AKP, Milli Hesap kampanyası yaparken ortaya çıkan bu olayla birlikte CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, o hakaretlerin olduğu tweet’lerin ekran görüntülerini alıp Mahir Ünal’a “Etik kurallara uymak, işaret koymakla değil, etik ilkelere inanmakla oluyor. Hatırlatmayı görev sayarım” şeklinde bir tepki gösterdi. Fakat Ünal yaptığı açıklamayla bu suçun ‘kişisel’ olduğunu ifade etti.

Peki, AKP’nin başlattığı ‘Milli Hesap’ kampanyası için ne gibi etik kurallar geçerli? 12 maddelik deklarasyon şöyle maddeler yer alıyor: “Saygılı, hakaret ve nefret söylemi barındırmayan bir dil ve üslup kullanılması. Sözlü şiddet ve tehdit içerikli paylaşımlarda bulunulmaması. İfşa, taciz ve siber zorbalık oluşturan eylemlerin yapılmaması. Kimi hassas dönemlerde toplumda infial oluşturacak, genel bir korku ve endişe iklimi oluşturacak paylaşımlardan kaçınılması, paylaşımlarda sağduyunun korunması.” Ama AKP zaten yıllardır kimi hassas dönemlerde yapılan eleştirilere yönelik birçok kez sosyal medya tutuklamaları gerçekleştirdi. Ayrıca AKP’nin yıllardır sosyal medyada ‘Ak troller’ olarak tanımlanan ve ekonomik anlamda finanse ettiği bir grubun varlığı, kimi belgelerin ortaya çıkması ile de kamuoyuna yansıdı.

DAMGALI ETİK

Zaten Mahir Ünal’ın kurallarını açıkladığı bu kampanyanın hedefinde o grup bulunmuyor. Kampanyanın Twitter’da Etik Kurul @KurulEtik adlı bir hesabı mevcut. Hesap açıklama kısmına ise şu not düşülmüş: “Bu hesap sosyal medya etik kurallarının uygulamalarını takip ve bu kurallara uymayanları örneklerle deşifre etmek için kurulmuştur. İhlalleri DM ile iletiniz.” Hesap bir nevi ihbar hattı görevi de görüyor. Yukarıda yazan maddeleri içeren ve etik kurallara uymayanları ayıklayan bu hesap incelediğinde ihlallerin büyük kısmının ‘AKP eleştirisi’ olduğu görülüyor. Hesap bu tweet’lerin ekran görüntülerini alarak üstlerine ‘NEFRET, YALAN, HAKARET” gibi damgalar yapıştırıyor.

AKP ELEŞTİRİSİ ETİK İHLALİ

Etik Kurul adlı hesabın damgaladığı bazı tweet’ler şöyle: Örneğin HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik’in Kayyum’u eleştiren tweet’i ‘NEFRET’ damgası ile servis edilmiş. CHP’li Gürsel Tekin’in Türk Tabipler Birliği anketi verileri üzerinden yazdığı ve AKP’yi eleştirdiği tweet ‘NEFRET ve YALAN’; yine CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun Iğdır’a atana kayyum tepkisi de ‘GERÇEĞİ SAPTIRMAK’ olarak işaretlenmiş. Evrensel Gazetesi haberini paylaşarak kayyuma tepki gösteren Canan Kaftancıoğlu da ‘NEFRET VE GERÇEĞİ SAPTIRMAK’; attığı tweet’ler yüzünden önce gözaltına alınıp serbest bırakılan daha sonra yeniden tutuklanan Taylan Kulaçoğlu’nun Sevda Noyan ile ilişkili bir tweet’i alıntılayarak ‘Elden ele…’ yazdığı paylaşımı ise ‘TEHDİT’ kategorisinde damgalanmış.
Paylaşımlarda Mengü, Laçin ve Kaftancıoğlu gibi isimleri tehdit eden ve taciz, tecavüz listesi yayınlayan o ekip ile Fatih Tezcan da yer almış. Fakat bunlar toplum tarafından büyük oranda eleştiri aldığı için Etik Kurul’un radarına yakalanmış. Zira hesap incelendiğinde büyük oranda AKP karşıtı söylemler sadece ‘ihlal’ kapsamına alınmış.

SOSYAL MEDYA YASAKLARI İÇİN ZEMİN…

Hesabın, paylaşımlarda dikkat çeken bir ‘etik ihlali’ de AKP’den istifa eden Mustafa Yeneroğlu’nun tweet’i. ‘NEFRET ve YALAN’ olarak damgalanan Yeneroğlu paylaşımında şunları söylüyor: “Birilerinin sosyal medya ahlak kuralı hazırladık demelerine bakmayın. Ahlaksızlıkları organize edip insanları canavarlaştıranların kimler olduğunu herkes biliyor. Ahlak diye dertleri olmaz, maksat hazırlanan sosyal medya yasakları için zemin oluşturmak.” Yeneroğlu’nun dikkat çektiği sanal medya yasakları bilinmeyen bir şey değil. Özellikle savaş harekâtları döneminde toplu sanal medya tutuklamaları yaşanıyor. Türkiye’deki sanal medya tutuklamalarının büyük çoğunluğu ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturması üzerinden yapılıyor. Cumhuriyet Gazetesi’nden Alican Uludağ’ın konu ile ilgili görüş aldığı Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Kerem Altıparmak, Türkiye’de “cumhurbaşkanına hakaret” suçu nedeniyle şimdiye kadar 100 binden fazla kişiye soruşturma, 30 binin üzerinde dava açıldığını kaydediyor.

Peki, Yeneroğlu’nun işaret ettiği düzenleme MHP’nin kanun teklifi mi? MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, internet ortamında yayın düzenleme ve işlenen suçlara dair bir kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Teklifte sanal medyaya kimlik numarasıyla girilmesinden sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’deki mahkeme kararlarını uygulamasına; hatta temsilcilik açılmasına kadar birçok kısıtlayıcı düzenleme var. Salgın nedeniyle ekonomik paket görüşüldüğünde meclise sunulan kanun teklifine AKP’nin sıcak baktığı ve meclis açıldığında bu uygulamanın konuşulacağı kulislere yansıdı. AKP zaten uzun zamandır sanal medyaya ilişkin daha da kısıtlayıcı düzenleme yapmaya çalışıyor. Oluşturulan bu kampanya ile AKP eleştirilerinin tümü kriminalize edilerek yeni yasakların yolu açılacak.