AKP, Ağrı’da kullanılmayan oyları ‘Evet’e mi yazdı?

  Ağrı’da, sandıklar açılmadan kullanılmayan oy sayısının polis tarafından AKP'ye iletildiği belirtiliyor. HDP MYK Üyesi Bingöl, “Acaba kullanılmayan oyları sistem üzerinde ‘Evet’ hanesine mi yazdılar" dedi. Ağrı'da 26 sandık için itirazda bulunuldu.

Referanduma katılım oranının en düşük olduğu kent olan Ağrı’da nüfusun yüzde 28.3’ü sandık başına gitmedi. Halkın oy kullanma işleminin gerçekleştirildiği okulların asker ve polis ablukası altına alınması nedeniyle sandığa gitmediğini söyleyen HDP MYK Üyesi Metin Bingöl , “Oy verme işleminin gerçekleştiği okullarda polis masasını sandığın yanına kurmuş, okul binasında yüzlerce polis geziyordu. Dışarıda ise polis yoğunluğu yüzünden okullara girilmiyordu. İnsanlar polis yüzünden oy kullanma fırsatı bulamıyordu. Yürüttükleri baskı ve zulüm yüzünden halk bu kadar katılım yapabildi. Bu da ‘Hayır’ı ciddi oranda etkiledi” dedi.

'SEÇMENLER TEHDİT ALTINDAYDI'

Bingöl, toplumun tüm kesimlerinin yoğun baskı ve tehdit altında oy kullandığını vurgulayarak, “Muhtarlar, memurlar, esnaflar, sokakta gezen herkes tehdit altında oy kullandı. Baskı ve tehdit yüzünden referanduma katılım düşük oldu. Adil bir seçim olmadı. Adil bir seçim olması için şartların eşit olması gerekirdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar devletin bütün imkanlarını kullandılar. Sadece maddi anlamda değil tehdit anlamında kullandılar” diye konuştu.

Referandum çalışmaları sırasında gittikleri evlerden çalışma yürüttükleri alandan herkesin kameralarla kayıt altına alındığını dile getiren Bingöl, şöyle devam etti: “Kamera kayıtlarıyla insanları korkuttular. Bir siyasi partinin milletvekilli ve genel merkezin yöneticileri ve il eş başkanları olarak Eleşkirt’e gittiğimizde polis ‘Siz buraya giremezsiniz, ne işiniz var’ dedi. Sanki başka bir ülkeye giriyormuşuz gibi çalışma yapmamıza engel oldular. Bizi karşılayan halktan çalışanlarımıza kadar kayıt altına aldılar. Gittiğimiz bütün köy ve ilçeler zırhlı araçlarla çevriliyordu."

'DAHA SANDIKLAR AÇILMADAN...'

Daha sandıklar açılmadan kullanılmayan oy sayısının polis tarafından AKP'ye bildirildiğini aktaran Bingöl, “Müşahitlerimiz bizi uyardılar. Daha sandıklar açılmadan kullanılmayan oylar polisler tarafından AKP’ye bildiriliyormuş. Bildirmelerinin sebebi neydi? Acaba sistem üzerinde bu kullanılmayan oyları ‘Evet’ hanesine mi yazdılar? Bu bizi ciddi bir şekilde düşündürüyor. Nitekim de öyledir” şeklinde konuştu.

AKP'nin yürüttüğü referandum çalışmalarında halkı tehdit ettiğini söyleyen Bingöl, “Vali, kaymakam, asker, polis, imam ve devletin bütün memurları üzerinden insanları tehdit ederek çalışma yürüttüler. Normal bir çalışma yürütmedikleri için vaatleri de tehdit altında yaptılar” dedi. Referandumun adil şartlar altında yapılmadığını yineleyen Bingöl, ellerindeki tutanakların “Hayır”ın kazandığını desteklediğini söyledi.

AĞRI'DA İTİRAZ

HDP Ağrı il ve ilçe örgütleri, referandumda açık oy kullandırılması sonucu birçok sandıkta blok oy çıktığını belirterek, seçim kuruluna itirazda bulundu. 26 sandıkta blok oy kullanılması ve “Hayır”ın bir adet çıktığı sandıklara dair il ve ilçe örgütleri seçim kurullarına dilekçe yazarak itiraz etti. İl, ilçe ve köy genelinde 26 sandık için seçim kurullarına itiraz dilekçeleri sunuldu.