AKP'den Alman bakana Düsseldorf mesajı!

Alman hükümeti ve Erdoğan iktidarı arasında son aylarda yaşanan gerginliklerden sonra ilk kez Merkel hükümetinden bir bakan Ankara'da resmi temaslarda bulundu...

Alman devlet bakanı Maria Böhmer ile bir araya gelen AKP hükümetinden isimler "Düsseldorf'da Alman polisinin müdahalesini önemli buluyoruz" dediler.

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyelati'nin başkenti Düsseldorf'ta 4 Kasım Cumartesi günü AKP-MHP iktidarının Türkiye ve Kürdistan’da yürüttüğü baskılar ve Almanya’nın Kürt sembollerine yönelik yasaklarına karşı 43 Kürdistanlı, Türkiyeli, Ermeni, Asuri-Süryani ve Alman kuruluş bir araya gelerek merkezi bir yürüyüş düzenlemişti.

“Faşizme geçit yok! Abdullah Öcalan ve bütün politik tutsaklara özgürlük” adıyla gerçekleşen yürüyüşünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşınmasını gerekçe gösteren polis ise TOMA, cop ve biber gazı kullanarak saldırmıştı.

Kürtlere saldırının gerçekleştiği saatlerde ise Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in gayri resmi bir ziyaret için Antalya'da olduğu ve Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirdiği basına yansıdı. Almanya'da Kürtlere polis şiddetinin arttığı bir dönemde ise Merkel hükümetinden bir bakan Ankara'da dünden bu yana resmi ziyaretlerde bulunuyor.

Alman devlet bakanı Maria Böhmer Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’ın yan ısıra AKP'den birçok isimle bir araya geldi. Temmuz ayından bu yana Berlin-Ankara hattında ilişkilerin kopma gelme sürecinden sonra ilk resmi görüşme niteliğini taşıyan bu görüşmelerde AKP iktidarı Alman bakandan Kürtlere karşı daha fazla şiddet kullanılmasını istedi.

Böhmer, Türk Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç daha sonra da Türk meclisi insan haklarını inceleme komisyonu başkanvekili Fatma Benli ile bir araya geldi. Almanya’dan yapılan bu ziyareti önemli bulduklarını söyleyen AKP'li Benli "Düseldorf'da Alman polisinin PKK'ya karşı gerçekleştirdiği müdahaleler bizim için önemli” şeklinde konuştu.

BÖHMER ELEŞTİRİLERİNDE 'YUMAŞAK DİL' KULLANDI

Görüşme sonrası basına yapılan açıklamada Alman bakanın Erdoğan iktidarına karşı 'yumuşak dil' kullanması dikkat çekti. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan olaylarda insan haklarının yeterince korunmadığı endişesini taşıdıklarını söyleyen bakan Böhmer "Alman vatandaşlarının uzun süre boyunca burada gözaltında bulundurulup herhangi bir iddianame bile yayınlanmaması bizi endişelendiriyor ve bizi üzüyor" dedi.