AKP, Gezi ile hesaplaşmak istiyor

Gezi Şehit ve Gazileri Platformu Sözcüsü Volkan Kesanbilici, AKP iktidarının, Gezi Direnişi’ni yenilgilerden biri olarak gördüğü için hesaplaşmaya çalıştığını, cezalandırmak ve muhaliflere göz dağı vermek istediğini söyledi.

Gezi Davası’nın üçüncü duruşması öncesi konuşan Gezi Şehit ve Gazileri Platformu Sözcüsü Volkan Kesanbilici, davanın seyrinin hukuksuzca ve iktidarın istediği doğrultuda ilerlediğini belirtti.

Gezi Direnişi’nin üzerinden 6 yıl geçti. 16 kişinin yargılandığı dava bugün ve 9 Ekim’de Silivri Kampüsü'ndeki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davanın ilk duruşması 24 Haziran'da görülmüş ve tüm sanıklar savunmalarını tamamlamıştı. Dava kapsamında Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, halen tutuklu bulunuyor. Gezi Parkı eylemlerinde polis saldırısı sonucu bir gözünü kaybeden Gezi Şehit ve Gazileri Platformu Sözcüsü Volkan Kesanbilici görülecek olan davayı ANF’ye değerlendirdi. Bu davanın Taksim Dayanışması davasının devamı olduğunu belirten Kesanbilici, iktidarın toplumu ve muhalifleri ‘sokağa çıkarsanız sizi 2 bin yılla yargılarım, cezaevlerine gönderirim’ tehdidiyle sindirmek istediğini belirtti.

KENDİSİ İÇİN GÖRDÜĞÜ YENİLGİDİR

Kesanbilici, Taksim Dayanışması ana davasının takipsizlik, yargılananların da beraat almasıyla sonuçlandığını hatırlatarak, Gezi Davası iddianamesinin aynı olduğuna işaret etti. Kesanbilici, “O dönem savcıların (biz Cemaat, onlar FETÖ diyor) hazırladıkları, daha sonra da ortaya çıkan iddianamenin aynısıdır bugünkü iddianameler. Birkaç eklemenin dışında aynı çatıdır. Devlet o günden bugüne aynı yerde duruyor. Birincisi Gezi Direnişi ile bir hesaplaşma var. Kendisi için gördüğü yenilgilerden bir tanesidir. Bunu tehdit olarak görmüştür. İstediğini yapamadığı yerlerden biridir Gezi Direnişi. Bu yüzden hesaplaşma duygusu var” dedi.

MUHALİFLERE GÖZDAĞI

AKP hükümetinin iç ve dış politikada ‘cepten’ yediğini kaydeden Kesanbilici, olası bir sokak hareketinin olmasından duyulan korkunun da güncel olduğunu söyledi. Bu anlamda Gezi Davası’nda yargılananlara verilecek olan cezaların da böyle okunması gerektiğini kaydeden Kesanbilici, “Bu davayla birlikte Gezi’yi cezalandırmak dışında, halka, muhaliflere bir gözdağı niyeti var. Asıl amacının bu olduğunu düşünüyorum. ‘Sokağa çıkmayın’ diyor, ‘sokağa çıkmanın sonucu budur’ diyor. ‘Ağır bir şekilde yargılanırsınız' diyor. ‘Ona göre oturun oturduğunuz yerde, evinizden çıkmayın’ demeye getiriyor. Asıl meselenin bu olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ŞİDDET VE BASKILAR DEVAM EDİYOR

“Bu davanın seyri hukuksuzca, iktidarın istediği şekilde ilerliyor. Suçlamalardan en başta itiraz edeceğimiz, Gezi Direnişi’nin finanse edildiği ve birilerinin liderlik ettiğidir. Gezi Direnişi lidersizdir ve tüm ihtiyaçlar dayanışma ile karşılanmıştır” diyen Kesanbilici, ‘davaya ilgiyi nasıl görüyorsunuz?’ sorumuzu şöyle yanıtladı: “Bu davadan çıkacak olan sonuçlarını görmek oldukça zor çünkü siyasi ortamın ilerleme sürecine göre iktidarın refleksleri de değişebiliyor. Geçtiğimiz süreçlerde bunu görebildik. Bütün bunlarla birlikte baktığımızda Gezi Direnişi sırasında ve sonrasında yaşanan birtakım olaylardan sonra toplumsal muhalefetin bittiğini söylememiz doğru olmayacaktır ama çıkan sesin çok güçlü olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü şiddet ve baskı oldukça fazla. Çok daha fazla alanda mücadele etmek zorunda kalıyor muhalifler.”