'AKP Mardin'de hezimete uğrayacak'

Kürdistan’ın kozmopolit yapıya sahip kentlerinin başında gelen Mardin’de halkın yoğun ilgi gösterdiği HDP’li adaylar, AKP'nin Mardin'de hezimete uğrayacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçimlere sayılı günler kala, çalışmalarına hız vererek devam ediyor. Çalışmaların sürdüğü kentlerden biri olan Mardin, Bakur Kürdistan’ında kozmopolit yapıya sahip olan kentlerin başında geliyor. Mardin tarihsel geçmişi itibariyle Kürtler, Araplar, Süryaniler, Asuriler, Ermeniler ve Êzidîler başta olmak üzere birçok medeniyete kucak açmış. Halkların hala birlikte yaşadıkları Mardin’de, HDP en fazla sempatiyle karşılanan siyasi oluşum durumunda.

HDP’nin Mardin milletvekili adayları da kentin kimliğine ve ruhuna uygun bir şekilde belirlenmiş. Mardin adayları kentteki halkların partileri HDP’ye ve kendilerine olan yaklaşımlarını ANF’ye anlattılar.

KADIN ADAYLAR İLGİYLE KARŞILANIYOR

Kentteki seçim kampanyaları hakkında bilgi veren kadın adaylarından Ebru Günay, Mardin ve ilçelerinin kadın kentleri olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Açıkçası kadın adaylar olarak bu kentlerde daha ayrıcalıklı ve ilgiyle karşılanıyoruz. Özellikle alan çalışmalarımızda annelerin, kadınların ilgileri çok yoğun oluyor.

Onların, bizde kendilerini görebilme halini hissedebiliyoruz. Çünkü bir kadının yaşadığı sorun ve sıkıntıları başka bir kadın daha iyi ifade edebilir. Bu anlamıyla da daha sıcak ve canlı bir ilişki gelişiyor aramızda. Tabi HDP’nin tüm adaylarına toplumda genel olarak bir ilgi var."

‘HDP DEDİĞİMİZ DE İLGİLER ARTIYOR’

Seçim çalışmaları kapsamında yaptıkları ziyaretler esnasında karşılaştıkları anlara ilişkin de konuşan Günay, "Gittiğimiz yerlere ilk girdiğimiz de öncelikle kim olduğunuzu bilmemelerinden kaynaklanan bir soğukluk oluyor. HDP’den geldiğimizi söyleyince işler bir anda değişiyor ve ilgiye dönüşüyor.

Örneğin bir esnaf ziyaretinde dükkana girdik, içeriden ses geldiği için birilerinin olduğunu biliyoruz. Sonrasında biz seslenerek HDP’den geldiğimizi deyince, yavaş yavaş arkadan çıktıklarını gördük. Ya da miting için çağrı yaptığımızda önce bir emin olamama hali oluşuyor, ardından HDP’den olduğumuzu söylediğimizde ‘Siz zaten bizdensiniz, bizimkilersiniz’ diyerek daha dost canlısı ve bizleri kabullenen bir tavır çıkıyor ortaya" dedi.

PROVOSKASYON GİRİŞİMLERİ

Çalışma yürütürken karşılaştıkları ilginç manzaralara da değinen Günay, şunları aktardı: "Türk bayraklarının sallandığı ve bozkurt işaretleriyle karşılandığımız yerler oldu. HDP’den olduğumuzu bildikleri için bilinçli yapıyorlar. Bunları da aslında insanların ait oldukları siyasi düşünceden kaynaklanan tepkileri olarak görüyoruz. Bu da işin ‘dikenli tarafı’ diyelim.

Ama her şeye rağmen çok iyi bir seçim çalışması yürütüyoruz. Biz Kürdistan’ın her yerinde çok güçlü olduğumuz kadar özellikle Mardin’de de çok güçlüyüz. Ama AKP bu güçlü iradeyi kırmak için elinden gelen her türlü hileyi yapacaktır. Dolayısıyla asıl işimiz seçim günü sandıklarımızı korumak olacaktır."

SANDIKLARA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

HDP olarak sandık güvenliği için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyen Günay, seçmenlere de şu çağrıda bulundu: "Her sandıkta mutlaka bir müşahidimiz olacak. Fakat şunu çok iyi biliyoruz, tek başımıza hiçbir anlam ifade etmiyoruz. O gün halkımızın da bizimle beraber sandıklarına sahip çıkması gerekiyor. Özellikle oy sayım saatlerinde orada bulunmaları ve ıslak imzalı tutanakları almaları gerekiyor. Yani bizi seçim günü sandıkta da ondan sonra da yalnız bırakmamaları çağrısında bulunuyoruz."

‘HDP, GELECEĞİ KURABİLECEK ANLAYIŞTIR’

HDK'nin kuruluş aşamasından bu yana aktif bir şekilde siyasi çalışmalarda yer alan Süryani Milletvekili Adayı Tuma Çelik, HDP ile yeni karşılaşan bir kesim olmadıklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: "Temsil ettiğim Süryani halkının da partimize yaklaşımı bilinen bir şey zaten. Türkiye’nin geleceğini kurabilecek anlayışın, HDP anlayışı olduğuna inanan bir kesimiz. Açıkçası bu konuda bir yabancılık çekmiyoruz.

Hem Süryani halkı içerisinde hem de genel olarak diğer tüm kesimler nazarında benim adaylığıma olan yaklaşım beklediğimden çok daha fazla bir düzeyde kabullendi ve içselleştirildi. Bu da HDP’nin doğru bir adım attığını ve doğru bir gelecek perspektifine sahip olduğunu ortaya koyuyor."

SÜRYANİLERİN HDP’YE OLAN İLGİSİ

Bir süre yurtdışında da seçim çalışması yürüttüğünü söyleyen Çelik, "Bir hafta içerisinde Almanya, Hollanda ve Belçika’da 10’a yakın şehirde birçok halk buluşmasına katıldım. Oradaki insanlarla seçim çalışmaları ve Türkiye’nin geleceğine dair oturumlar, tartışmalar yaptık. Orada karşılaştığımız manzara, özellikle Süryani halkının geçmiş dönemlere kıyasla çok ciddi bir ilgi gösterildiği yönündeydi.

Geçmişte sandıklara gitmeyen, oy kullanamayan yaklaşımları içinde olanlar, bu seçimde artık değişti. Oyların kullanılacağı yerlere akın ederek oralarda oylarını kullandılar. Bu durumun kesinlikle HDP’nin attığı doğru adımlarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra da Türkiye’deki siyasette biz Süryaniler olarak varlığımızı, sesimizi ve sözümüzü daha net bir şekilde ortaya koyacağız" şeklinde konuştu.

‘AKP HEZİMETE UĞRAYACAK’

AKP hükümetinin sahip olduğu gücü kullanarak kendisine yakın bir çevre oluşturduğuna vurgu yapan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu durum Türk devletinin kuruluşundan beri bir şekilde devam ediyor. Bazen askeri, bazen kolluk güçlerini bazen de ekonomik gücü kullanarak bunu yapıyorlar. Ama bu dönemde bunun değiştiğine inanıyorum. Çünkü Türkiye’nin Efrîn’e yaptığı saldırılar, Güney’de yapılan özgürlük referandumuna müdahalesi özelikle bölgede yaşayan Kürt halkında çok ciddi bir kırgınlık oluşturdu. AKP’ye karşı büyük bir tepki ortaya çıktı ve bunun önümüzdeki seçimlere yansıyacağına inanıyorum.

Biliyorsunuz çok yakın bir dönemde bu iktidar Süryanilerin mal varlıklarını gasp etti. Dolayısıyla bu iktidarın tüm halklara karşı ne kadar samimiyetsiz, inkarcı ve imhacı olduğunu gördük. O yüzdende iktidarın tüm bu politikalara maruz kalmış halkların 24 Haziran’da tepkilerini çok net ortaya koyacaklarını ve AKP ile onun çevresindekilerin büyük bir hezimete uğrayacağına inanıyorum."

‘MARDİN, KADINLARLA KAZANACAK’

"Mardin kadınlarıyla tanınır. Özgür, bağımsız ve evlerinde otoriterler. O yüzden tartışmasız kabullendiler bizi" diyen HDP’nin kadın adaylarından Pero Dündar ise, Mardinli kadınların partilerine ve adaylarına olan ilgisini şu sözlerle anlattı: "Mardin, kadınlarla kazanacaktır ve erkeklere kazandıracaklardır. Neredeyse hiçbir sorun yaşamadık. Kadınların ilgisi çok yoğun oldu. Köylerde ve diğer tüm alan çalışmalarımız da kadınlar ‘Siz hiç merak etmeyin, biz kazanacağız’ diyorlar. Onun için daha şimdiden kazandığımız söyleyerek onlara teşekkürlerimi sunuyorum."

‘KADINLAR ÇOK FEDAKAR’

Ramazan ayında kadınların seçim çalışmalarına katılım sağladıklarını belirten Dündar, şunları paylaştı: "Çalışma yürüten arkadaşlarımızın çoğu kadınlardır. Sonrasında da genç arkadaşlar geliyor. Örneğin geçen gün Artuklu ilçesinde yirmi kadın ile çalışmaya çıktık. Nusaybin ve Mazıdağ gibi ilçeler başta olmak üzere tüm yerellerde çalışmalarımızın çoğunu kadınlar yürütüyor. Eve gidip çocuklarıyla ilgileniyorlar, işlerini bitirip hemen gelip yine seçim çalışmalarına devam ediyorlar. Kürt kadınları, özellikle de Mardinli kadınlar bu konuda çok fedakarlar."

‘MARDİNLİLER SINIRSIZ SİYASET İSTİYOR’

Önceki seçimlerden bu yana Mardin’in kimi özelliklerinin hiç değişmediğinin altını çizen Dündar, "Kendi değerleri ve partileri için tüm sorumluluklarını yerine getiriyorlar. Eksikleri tabii ki dile getiriyorlar ama konu çalışmaya gelince tüm eleştirilerini bir tarafa bırakıyorlar. Şimdi de öyle. Belki bizim yetmezliklerimiz olabiliyor, devletin saldırılarını da görüyorlar, tutuklu olan vekilleri biliyorlar ama her şeye rağmen bizimle birlikte olup, demokratik ve ulusal bir siyaset yürütülmesini istiyorlar.

Mardinlilerin isteği özellikle bu yönde. Çünkü Kürdistan’ın dört parçasının da Mardin üzerinde çok etkisi var. Bir tarafında Rojava, bir tarafında Güney Kürdistan ve diğer tarafında da Kuzey Kürdistan. Qamişlo’nun, Tirbespiyê’nin yarısı bu tarafta diğer yarısı öbür taraftadır. O yüzden de partimizin, halklarımızın ve siyasetimizin arasında da sınırlar istemiyorlar" diye konuştu.

‘KADERİMİZ, KENDİ ELİMİZDEDİR’

Çalışma yürütürken sık sık polisler tarafından engellenmeye çalışıldıklarını söyleyen Dündar, şunları söyledi: "Gerçekten de ciddi bir abluka yaşıyoruz. Mitinglerimizde her tarafı tutuyorlar. Nasıl ki bu seçim bir baskın seçimdiyse, sonuçlarını da baskı ve saldırılarla almak istiyorlar. Oy kullanmak yetmiyor. Oy kullandıktan sonra ona sahip çıkmakta gerekiyor. Sandıklarımızda ve alanlarımızda olmamız gerekiyor. Herkesin sandıklarının başına erken gitmeleri ve oraları terk etmemeleri lazım.

Sayın Selahattin Demirtaş da söyledi, bir oy ile bu ülkeyi değiştirebiliriz de savaşa götürebiliriz de. İktidar da zaten böyle olmasını istiyor. Çok büyük bir umudumuz var. Kalkıyorlar oturuyorlar propagandalarını HDP, Selahattin Demirtaş ve Kürt halkı üzerinden yapıyorlar. Kaderimiz kendi elimizdedir. Güçlüyüz ve kaç gün önce Suruç’ta gerçekleşen, Roboski, Uğur Kaymaz ve Mehmet Sincarların hesabını sandıkta soracağız. Özellikle de 21 Haziran'da herkesi Mardin’de karayolunda saat 15.00’da düzenlenecek olan büyük mitingimize davet ediyoruz."