AKP-MHP iktidarı öldürüyor, çok sayıda kişi halen enkaz altında!

Kurdistan, Türkiye ve Suriye'yi vuran depremin üzerinden 5 gün geçti. On binlerce insan yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi halen enkaz altında. Depremden daha çok AKP-MHP iktidarının ihmalkarlığı insanları öldürüyor.

00:40

DBP PM üyesi Fatma İzol, deprem mağdurlarına yardım çalışmalarını anlattı: 

23.56

110 saat sonra kurtarıldı!

Hatay Armutlu Mahallesi Timur apartmanının enkazında kalan bir kişi  depremden tam 110 saat sonra AKUT gönüllüleri  ve maden işçileri tarafından kurtarıldı.

23.42

Hatay’da ‘baraj patladı’ yalanı paniğe neden oldu

Hatay Sevgi Parkı etrafında Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından açılan dayanışma çadırında gece saatlerinde ‘baraj patladı’ şeklinde bir haber yayıldı. Paniğe neden olan söylenti sonucu park boşaltıldı. 

Haberin yalan olduğu ortaya çıkarken, TİP yetkilileri haberin kargaşa yaratmak ve hırsızlık yapmak için çıkarıldığını söyledi.

23.32

Pazarcık Derneği’ne taziye akını

Bazarcix ve Elbistan merkezli deprem dolayısıyla Almanya'nın Mainz kentindeki Pazarcık Kültür Merkezi’nde taziye açıldı.  Taziyeyi ziyaret eden Die Linke, Die Grüne, SPD, CDU ve FDP Mainz Belediye başkan adayları, depremzedelerle dayanışma içinde olacaklarını söylediler.

Merkezi Martin Malcherek (Die Linke), Christian Viering (Die Grüne), Mareike von Jungenfeld (SPD), Manuela Maty (CDU), Marc Engelmann (FDP), Nino Haase (Bağımsız aday) ve birlikte gelen heyet ziyaret etti. Etkinlik, Pir Hüseyin Bildik'in okuduğu gulbang okuması, çırağ yakılması ile başladı. Acılarını paylaşmaya geldikleri için halk adına teşekkürlerini sunan Pazarcık Kültür Merkezi Eşbaşkanı Aziz Uzpak, depremzedeler için çalışmalarını ve bölgenin ihtiyaçlarını aktardı. 

Sol Parti adayı Martin Malcherek, yardımların çok hızlı bir şekilde depremzedelere ulaştırılması gerektiğini belirterek, “Bunun için çaba harcayacağız" dedi.

Diğer adaylarda halkın acılarını paylaştıklarını ifade ederek, yanlarında olacaklarını söyledi. 

20.38

Osmaniye Devlet Hastanesinde skandal

Türkiye ve Kurdistan'da yaşanan depremde büyük yıkıma uğrayan illerden Osmaniye’de hastanede ölen kişiler, siyah bir torbanın içine konularak koridorlara atılıyor.

Kurdistan ve Türkiye’nin bazı bölümlerinde 6 Şubat'ta meydana gelen büyük deprem felaketinde resmi kaynaklara göre şu ana kadar 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Depremde enkaz altında kalan insan sayısının 184 bin olduğu açıklandı. Depremden en çok etkilenen 10 ilden biri olan Osmaniye’de ise ölüler adeta ortalığa bırakıldı. Yaralı halde Osmaniye Devlet hastanesine götürülen ancak hayatını burada kaybeden kişiler siyah bir torbanın içine konulduktan sonra koridorlara atılıyor. Hastane içinde çekilen fotoğraflar da bunu doğruluyor. Birçok ölü ise sedyelerle taşındıktan sonra hastane bahçesine bırakılıyor.
         


        

20.02

HDP Bazarcix’ta yaraları sarıyor

HDP ve yöre dernekleri, depremin merkez üssü Mereş’in Bazarcix ilçesinde başlattığı dayanışma kampanyasını, tüm hızıyla sürdürüyor. Şirnek, Mêrdîn, Amed, Wan, Colemêrg, Agirî, İstanbul, Konya ve daha birçok kentten çok sayıda kamyon ve TIR, kente gönderildi. Dayanışma kampanyası kapsamında Bazarcix’e gelen HDP’liler ile Amed Şehir Tiyatrosu, Ma Music, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ve birçok sivil toplum örgütü üyesi, gelen yardımları halka ulaştırıyor.

Kent merkezinin yanı sıra birçok kırsal mahalleye de yardımlar ulaştırılıyor. Su, ekmek, çocuk maması, battaniye, mont, çorap, pantolon, yatak, polar ve ayakkabı başta olmak üzere birçok gıda ve elbise dağıtımı yapılıyor. Gönüllüler, kimi yurttaşlara birebir yardımları ulaştırıyor. Yine bazı yurttaşlar, kent merkezine gelerek, ihtiyacı olan ürünleri alıyor. Edinilen bilgilere göre, şu ana kadar 30’u aşkın köye ulaşıldı.

HDP yönetimindeki Silopiya (Silopi) Belediyesi de kentin Fatih Mahallesi’de Aş Evi kurdu. Aş Evi’nde her gün bin kişi için sıcak yemek çıkarılacak.

Alevi Kültür Dernekleri Bazarcix Şubesi de kentin yaralarını sarmak için hummalı bir çalışma yürütüyor. Dernek öncülüğünde şimdiye kadar birçok aileye ulaşıldı ve ihtiyaçları karşılandı.

ÇADIRLAR YETERSİZ

Soğuk havanın etkili olduğu kent merkezi ve bağlı kırsal mahallelerde gıda ve giyecek noktasında ciddi sorunlar yaşanmazken, binlerce aile halen çadırlara ulaşamadı. Aileler, bu nedenle soğuk geçiren naylonlarla kaplı barakalarda yaşam mücadelesi veriyor.

19.54

Yaşamını yitirenlerin sayısı 20 bin 213 kişi'ye çıktı

Türk devlet yetkilileri, Mereş merkezli depremlerde 20 bin 213 kişinin yaşamını yitirdiğini, 80 bin 52 kişinin yaralandığını açıkladı. 

19.10

Semsûr’un dağ köylerine ulaşılamıyor

Depremde en ağır hasarı gören kentlerden Semsûr'da, yetersiz de olsa arama kurtarma çalışmaları devam ederken, kente bağlı birçok dağ köyüne ulaşılamıyor. 

Yoğun kar yağışının yaşandığı Celîkan ilçesine bağlı dağ köylerine giden yollar, meydana gelen heyelan ve kar nedeniyle ulaşıma açılamadı. Günlerdir açılmayan yollar nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı köylerde, yıkımın olduğu belirtiliyor. Ancak köylerdeki tahribata dair bilgi edinilemiyor. Celîkan ilçesinde bir jandarma subayı, köylere helikopter ile erzak bırakıldığını dile getirirken, HDP, DBP ve sivil toplum örgütlerinin kurduğu Kriz Merkezi'ne kimi köylerde yıkımın yaşandığı bilgisi ulaştı. 

YIKIMIN OLDUĞU KIRSAL KAR ALTINDA

Meletî Doğanşehir ilçesine bağlı Erkenek beldesi de deprem nedeniyle ağır hasar alan yerleşim yerlerinden biri. Edinilen bilgilere göre kar yağışının etkili olduğu Erkenek ilçe merkezinde 70'e yakın kişi hayatını kaybetti. Yurttaşlar kendi imkanları ile enkaz altından yaşamını yitirenleri çıkardıklarını belirtirken, halen çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu tahmin ediliyor. Belde sakinlerinden Esat Beydoğan, 70'e yakın can kayıplarının olduğunu belirtti.  

Enkaz altında 4 kişinin kaldığını tahmin ettiklerini söyleyen Beydoğan, cenazelerin çoğunu kendi imkanlarıyla çıkardıklarını söyledi. 

DEVLET BİRŞEY YAPMADI 

Depremden ağır şekilde hasar göre Doğanşehir ilçesine bağlı Kurucuova kırsal mahallesinde de 70'e yakın kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Köy sakinlerinden İbrahim Bişik, köylerinde çok fazla yaralı olduğunu söyledi. Halka yardımlardan dolayı teşekkür eden Bişik, "Allah halkımızdan razı olsun. Devlet bir şey yapmadı. Karın altındayız. Su yok, elektrik yok. Arabada şarj etmeye çalışıyoruz. Durumumuz bu ne yazık ki" dedi.

19.06

Armutlu’da sivil toplum dayanışması

Devlet ekiplerinin 4 gün sonra geldiği Hatay’ın Defne ilçesi Armutlu mahallesinde depremzedeler kaderine terk edildi. Sivil Toplum Örgütleri Armutlu’da depremzedelerin yardımına koşarken, devlet ekipleri yetersiz ekipmanlarla kısmı olarak enkaz kaldırma çalışmasına başladı. Depremin ikinci gününde Armutlu’da depremzedelere Sivil Toplum Dayanışması ile yardım iletildi. Dayanışma adına çalışmalar hakkında verilen bilgilerde, depremin ikinci günüde dayanışma seyyar mutfak kurarak insanlara sıcak çorba, çay, su ve muhtelif yardımlar yetiştirdi. 

Dayanışma adına yapılan bilgilendirmede, devletin yardım götürülmediği yerlere yardım götürüldüğü ve ona göre konumlanma olduğu belirtildi. Kriz masası oluşturularak ihtiyaç olan yerlere anında müdahaleler gerçekleşti. 

Depremin ikinci Armutlu Semt Pazarında kurulan seyyar mutfak ile insanlara sıcak yemek dağıtılıyor. 

Dayanışma adına kurulan çadırda ilaç bölümü, ilk yardım bölümü, dağıtım yanı sıra mobil araçlar bulunuyor. Teyitli yardım taleplerine anında müdahale ediliyor. 

Dayanışma adına yapılan bilgilendirmede, seyyar tuvaletlerin kurulmadığına dikkat çekilerek, “İlerisi için ciddi salgın hastalıklar oluşabilir. Bu ciddi bir eksiklik. Biz geldiğimiz günden beri seyyar tuvalet kurduk. Ancak bu yeterli değil. Devlet tarafından buraya hiçbir yardım yapılmamıştır. Yardımın hiç yapılmadığı Harbiye, Serinyol, İskenderun taraflarından konumlanmaya çalışıyoruz. Yurtsever, Anarşist, Devrimci, Sosyalist insanlar, yani sadece halkın dostları bugün burada halk ile dayanışma içindedir. Artık insanların cenazeleri hafriyat ile birlikte topluca gömülecek, İzmit depreminde olduğu gibi” denildi. 

Sivil Dayanışma adına yapılan açıklamada, şunlar belirtildi: “En büyük endişemiz halkı zorunlu göçe tabi tutmalarıdır. İstanbul , Mersin ve diğer yerlere gönderebilirler. Buraları boşaltıp ileride rant alanları, kentsel dönüşüm alanları olarak tekrar inşa etmek gibi bir politika ile karşı karşıyayız. Bunu insanlara anlatamıyoruz. Çare üretemiyoruz. Kara kışta insanların çadırı yok. Pislik içinde kalacaklar. Ne kalın diyebiliyoruz ne de gidin diyebiliyoruz. Gittiklerinde burada korkunç bir yıkım olacak.”

18.01

Meletî, Hatay’ın İskenderun, Antakya ilçeleri ve Mereş’te enkaz altında kalarak yaşamını yitiren 6 kişi memleketleri Şirnex ve ilçelerinde son yolculuğuna uğurlandı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde enkaz altında kalarak yaşamını yitiren Serhat Temizer ve oğlu Emir Temizer Cizîr’in Asri Mezarlığı’nda yan yana defnedildi.

Mereş’te eğitim gören Yusuf Bilik ile İbrahim Bilik enkaz altında kalarak yaşamını yitirmişti. Bugün ailesi tarafından alınan cenazeleri Şirnex’in Şêxêreş köyünün Ziron mezrasında defnedildi. 

Meletî’de mimar olan Nazan Tuşak’ın cenazesi de ailesi tarafından alınarak Silopiya’da kent mezarlığında gözyaşları içinde defnedildi. 

Hatay’ın Antakya ilçesinde oturan Meryem Değer’in ailesi tarafından teşhis edildikten sonra memleketi Cizîr’e getirilerek Asri Mezarlığı’nda defnedildi. 

17.51

Devlet askeri ve polisiyle Hatay’a para ve tehdit için girdi

Dört gündür hiçbir biçimde Hatay'da gözükmeyen devlet, beşinci güne girerken bütün kurumları ile alanda gözükmeye başladı. Özellikle batı illerinden getirilen polislerin, alanda ilk olarak devrimcilerin yardım çadırlarına yöneldikleri, onları tehdit etmeye çalıştıkları görüldü. Ancak hem polis hem de asker ile silahlı gücünü alana yığan Türk devleti, polis ve askerlere kumanya vermedikleri ise polis ve askerlerin devrimcilerin dağıttıkları yemekleri almak için sıraya girmesiyle ortaya çıktı. 

Hatay halkı, depremden bir gün sonra şehre özel hareket birimlerinin gelip, banka ve kuyumcular da bulunan para ile altınları alıp götürdüğünü, sonrasında ise beşinci güne kadar gözükmediklerini belirterek, asker ve polislere tepkilerini dile getirdi. Alanda gözüken ve yardım çadırları kurmaya başlayan devletin aksine halk devrimcilerin çadırlarına ilgi gösteriyor. 

AFAD ise enkazlarda canlı olma ihtimalini neredeyse düşünmeden, enkaz kaldırma çabaları içine giriyor. Şehirde AKPli ilçelere ya da köylere elektrik verildiği ise teyitsiz bilgi olarak konuşuluyor. 

17.30

Ailesini kaybeden bir depremzedenin tepkisi

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Armutlu mahallesinde ailesini kaybeden Erhan Mursaoğlu, “AFAD’ın ismi var ama kendisi yok” diyerek tepki gösterdi.

17.21

Komşuları sayesinde ayakta kaldı

Hatay Harbiye Mahallesi’nde eşi ve 3 yaşındaki üçüzleriyle birlikte kaldığı enkaz altından komşuları sayesinde kurtulan Cihat Hacıoğlu,” Devletten kimse gelip elini uzatmadı. Komşularımın sayesinde ben hayatta kaldım.Burada enkaz altında kalan halk değil devlettir” dedi.

16.56

Bremen’de Yardım Koordinasyon masası kuruldu

Kurdistan, Türkiye ve Suriye'yi vuran depremin üzerinden 5 gün geçti. On binlerce insan yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi halen enkaz altında. Depremden daha çok AKP-MHP iktidarının ihmalkarlığı insanları öldürürken, Avrupa’da yaşayan Kürtler depremin yaralarını sarmak için dayanışma ağları kuruyor.

Bremen’de Heyva Sor’un çağrısı sonrası bir araya gelen Brati e.V, Seve Kadın Meclisi, Civaka Îslamî ya Kurdistan’a bağlı Şeyh Said Camii, NAV-YEKve diğer kurum kuruluşların bir araya gelerek deprem sonrası yardımların toplanması için kriz masası kurduklarını belirten Kürt aktivist Kadri Saka, “Kurumlarımız, yurtsever halkımız, Alman dostlarımız bu insani felakete karşı depremzedelerle yardımlaşmalıdır” çağrısında bulundu. 

İlk çağrı sonrası yaklaşık 50 kişi ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Fırat Kaya ise yapılan çalışmalara ilişkin ajansımıza bilgi verdi.

YARDIMLAR HEM ELDEN HEM BANKA ÜZERİNDEN

Kriz masasının çalışmaları hakkında bilgi veren Fırat Kaya, şu ana kadar yüzlerce aileyi gezdiklerini, Heyva Sor a Kurdistan’ın yardım fişleriyle nakdi yardım topladıklarını, toplanan yardımların böylece tek tek kayıt altına alındığını ve bir merkezde toplandığını belirtti. Aile ve esnafların depremin nedenleri, etkileri ve Türk devletinin Kürtlere ve Alevilere yönelik ayrımcı adil olmayan yaklaşımları hakkında bilgilendirdiklerini aktaran aktivist Kaya, aile ve esnaflardan yardımları hem elden Heyva Sor fişleri ile hem de banka yoluyla Heyva Sor a Kurdistan’ın IBAN hesabına yapılarak gerçekleştirilebileceği bilgisini topluma verdiklerini aktardı.

İNFO STANT AÇILACAK

Yardım çalışmalarında yer alan Seve Kadın Meclisi Sözcüsü Hatice Aslan da yardım çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Hatice Aslan, Cumartesi günü saat 14:00-20:00 arasında Silva Sielwall’daki Ziegenplatz’da deprem yardımı toplamak amacıyla info standı açacaklarını belirtti. 

Aktivist Kadri Saka ise, oluşturdukları çalışma gruplarıyla Kurdistan’daki deprem sonrası yardımları toplayacaklarını, belediye, kilise, sivil toplum örgütleri ile görüşeceklerini bilgisini verdi. 

16.31

Sancar: Ölümlerin sebebi imar politikaları

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, depremde yaralananların tedavi altında alındığı Ankara’daki Etlik Şehir Hastanesi’ni ziyaret ederek, hastane başhekimden bilgi aldı. Sancar, ziyaret sonrası hastane önünde açıklamalarda bulundu. 

Deprem bölgesinde enkaz altında yaralanan 800 kişinin Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavi altında olduğu bilgisini paylaşan Sancar, “Felaketin boyutlarının çok büyük olduğunu herkes görüyor. Bir doğal afet olarak görülemez, sadece bir doğal afet olarak değerlendirilemez. Deprem bir doğa olayıdır, yıkıma veya insanlık trajedisine dönüştüren şey yönetimlerdir, devletlerin tutumudur, yaptıkları ve yapmadıkları şeylerdir” dedi.

HİZMETLER 2 GÜN HİÇ GİTMEDİ

Çok sayıda binanın yıkılmasının sebebinin imar politikaları olduğunu vurgulayan Sancar, “Ranta dayalı, yolsuzluk ve denetimsizlik üzerinden yürüyen bu politikalar yıkımın en önemli sebebidir. Bu kadar büyük can kaybı yaşanması da acil müdahale ve yardım hizmetlerinin neredeyse ilk 2 gün hiç gerçekleşmemiş olmasındandır. Şu an toplumsal dayanışma bu yaraları sarmanın ve acıları azaltmanın en etkili yolu ama iktidar bu dayanışma girişimlerini de engellemeye çalışıyor. Yapabileceği kötülüklerden bir tanesi de budur” diye belirtti.

Toplumsal dayanışmayı bireylerin, kurumların en etkili şekilde yürütülebilmesi için koordinasyonlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Sancar, kendilerinin de ellerinden geleni yaptıklarına işaret etti. 

DAYANIŞMA VURGUSU

HDP’nin de deprem bölgelerinde olduğunu belirten Sancar, “Sahada insanlarla birlikteyiz. Orada her türlü çalışma ve yardım talebine katkı sunmaya çalışıyoruz. İyiliği hep birlikte örgütleyeceğiz. İktidarın örgütlü kötülük politikalarını ve pratiklerini toplumsal dayanışmanın iyilik üreten dinamizmiyle aşacağız. Bizi iyileştirecek olan, bu acıları azaltacak, yaraları saracak toplumsal dayanışmadır. Bunu da en etkili şekilde örgütlemek bize düşer” dedi. 

Öte yandan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ile milletvekilleri Mahmut Toğrul ve Nuran İmir de Dîlok'ta, depremzedeleri tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti. HDP heyetinin ziyaretleri sırasında depremzedelerin yaşadığı sorunları dinledi.

16.16

Buldan: Bu fotoğraf AKP'nin fotoğrafıdır!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, depremin merkez üssü Mereş'in Bazarcix (Pazarcık) ilçesini ziyaret etti. Buldan, ilk olarak Fatih Mahallesi'nde bulunan depremzedeleri ziyaret etti. Burada Silopi Belediyesi'nin kurduğu çadırda halkla bir araya geldi. Buldan, deprem felaketinde yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Buldan, "Enkazın altından insanlar çocuklarının, kardeşlerinin, annelerinin, babalarının seslerini duymasına rağmen kurtarılamadı. Bu fotoğraf Türkiye tarihine geçti. Bu fotoğraf, AKP iktidarının yönettiği bir ülkede kötü bir fotoğraf olarak insanların beyinlerinde yerini aldı. AKP hükümeti ortağıyla birlikte bu felaketin yaşandığı günden beri insanları kaderleriyle baş başa bıraktı. İlk iki günde hiçbir şekilde müdahalenin yapılmaması da bir kader değildir. Bütün bunlar iktidarın bu ülkeyi nasıl yönettiğinin bir fotoğrafıdır” şeklinde konuştu.

“20 yıl boyunca deprem vergileri nereye harcandı" diye soran Buldan, "Öfkemiz büyük" mesajını verdi.
Buldan, "Dayanışma hepimizi yaşatır. Dayanışmayı devam ettireceğiz" dedi.
Buldan, beraberindeki heyetle birlikte yıkımın olduğu mahallelerde halkı ziyaret etti, Silopiya Belediyesi çadırında yemek dağıtımına katıldı, ardından Alevi Kültür Derneği Bazarcix Şubesi’ni ziyaret etti. 

16.05

Akdağ: Adıyaman'da iktidarın faydası değil engellemeleri var

HDP PM Üyesi ve Adıyaman Kriz Masası Görevlisi Hatice Akdağ, "Adıyaman'da iktidarın faydası değil engellemeleri var" diyerek, duyarlılık çağrısında bulundu.

Bakur'da 6 Şubat’ta meydana gelen ve şu ana kadar 20 bin civarında kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan büyük deprem felaketinin üzerinden gün geçmesine rağmen AKP-MHP iktidarına bağlı AFAD henüz birçok yere ulaşmış değil. Deprem felaketini yaşayan 10 il içerisinde bulunan Adıyaman’da da durum farksız değil. Adıyamanlılar adeta kaderiyle baş başa bırakılmış durumda.
ANF’ye konuşan HDP PM Üyesi ve Kriz Masası Görevlisi Hatice Akdağ, depremin olduğu ilk günden bu yana Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ve Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ile birlikte Adıyaman’da çalışma yürüterek depremin yaralarını sarmaya çalışıyor.

'YÜZDE 90 YIKIM VAR'

Adıyaman'a geldikleri günün hemen ertesinde aşevi kurduklarını ve depremzedelere 3 öğün yemek çıktığını kaydeden Akdağ, şimdi de seyyar mutfak oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin buldan eşliğindeki heyetin kendilerini ziyaret ettiğini vurgulayan Akdağ, "Buraya geldiğimiz ilk gün büyük bir inançsızlık vardı fakat çabayı ve hassasiyeti gören halkta bir umut ve bekleyiş gelişti. Burası depremden en çok etkilenen yerlerden biri. Adıyaman merkez, tamamen harabeye dönmüş durumda, her yer enkaz ve yüzde 90 yıkım var. Halihazırda müdahale edilmiş değil. Kentte elektrik, su, şebeke internet kesintisi var. Biz de ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz ve sağlıklı iletişim kuramıyoruz. Şimdiye kadar kriz koordinasyonumuz dışında bu kentte devletin bir çabası olmadı bütün hakimiyet ve koordine bizim oluşturduğumuz inisiyatif üzerinden gidiyor. Arama kurtarma ekipleri gönüllü, AFAD'ın izin vermediği, bekletilen birçok arkadaş inisiyatif kullanmış ve kendi çabalarıyla kısıtlı imkânlar ile çalışma yürütmekteler. Yapılan dayanışma çağrıları sonucu gönüllü arkadaşlar arama kurtarma çalışmalarına katılmak için geldi" diye konuştu.

'GÖNÜLLÜLER AFAD TARAFINDAN ENGELLENİYOR'

“Yine partimiz ve STK'lerin çağrısı ile birçok ilden yardımlar geliyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz" diyen Akdağ,  gelen yardımların valilik kararıyla engellendiğini belirtti. İş insanlarının gönderdiği iş makinelerinin girişte bekletildiğini ve günlerdir enkaz çalışmalarına katılmalarının engellendiğini kaydeden Akdağ, "Arama kurtarma çalışmalarına katılmak için gelen gönüllü arkadaşların AFAD izni olmadığı gerekçesiyle kente girişleri engellendi.  Yakınlarının çabalarıyla enkaz altından çıkarılan cenazeler için cenaze aracı yok" ifadelerini kullandı.

'EN BÜYÜK SORUN BARINMA'

TTB’den gelen birçok gönüllü sağlıkçı ile ortak çalışma yürüttüklerini, ilaç ve benzeri ihtiyaçların kısmen de olsa karşılanmaya çalışıldığını kaydeden Akdağ, "Gelen yardımlar Koordinasyonumuz üzerinden öncelikli bölgelere ulaştırmaya çalışılıyor. En büyük sıkıntı barınma, çadır ve konteyner ihtiyacıdır. Dışarıda kış koşulları için belirlenen bir toplanma alanı yok. Dolayısıyla ciddi sağlık sorunlarına neden olunuyor" dedi.

HALK TÜRK ASKERİNİ PROTESTO ETTİ

HDP PM Üyesi Hatice Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı: "Merkezi Kriz Koordinasyonumuz ‘Şimdi Dayanışma Zamanı' adı altında bir kampanyanın startını verdi. Binlerce insan enkaz altında, evlerine giremeyen insanlar sokaklarda dayanışma elinin uzatılmasını bekliyor. Dayanışmak isteyen yurttaşlarımızı depremzedelerle buluşturuyoruz. Jandarma halk tarafından taşlanarak protesto edildi."

16.00

Günlerce yardım istediler, müdahale gelmedi

Hatay'da büyük yıkıma neden olan depreme Armutlu Mahallesi’nde yakalanan iki kızının enkaz altından çıkarılması için 5 gündür uğraşan ama bir türlü yardım alamayan Sevim Yeniocak, “ 3 gün boyunca yardım istediler ama müdahale etmediler. Babasının çabası da yetmedi, ellerimizle kazdık toprağı” diye ağıt yaktı.

15:47

 Kayıp sayısı giderek artıyor

Türk devlet yetkileri depremlerde yaşamını yitirenlerin  sayısının 19 bin 388 kişiye yükseldiğini yaralı sayısının ise 77 bin 711 olduğunu duyurdu.

Bölgedeki kaynaklar on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

15:30

Türkoğlu Cezaevi’ndeki tutukluların bir kısmı Kırşehir'e gönderildi

Depremde büyük zarar gördüğü için tahliye kararı verilen Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutukluların bir kısmı Kırşehir S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na  gönderildi.

15:22

TİHV: Deprem bölgelerinde kaos ve acı hakim

TİHV, "Deprem bölgelerinde kaos ve acı hakim" diyerek, hak ihlallerini sıraladı.

 

15:03

Deprem bölgesindeki cezaevlerinden bilgi alınamıyor

Mereş’ta olan iki deprem sonrası etkilenen illerde cezaevlerindeki durum da belirsizliğini korumaya devam ediyor. Dîlok'ta avukatlık yapan ÖHD ve İHD üyesi Sinan Taştekin, mahpusların başka cezaevlerine nakil edildiği bilgisini aldıklarını fakat ailelerin yakınlarına ulaşamadığını ANF’ye anlattı.

Avukat Taştekin, mahpuslarla görüşmenin yapılamadığını ve de Adalet Bakanlığı ya da CİMER’in başvurulara yanıt vermediğini ifade ediyor: “Avukat olarak müvekkillerimiz tarafından arandığımız için cezaevlerindeki son durum hakkında ciddi anlamda merak içerisindeyiz. Hem ceza infaz kurumuyla yapmak istediğimiz görüşmelerden yanıt alamadık, hem de Adalet Bakanlığı'na ve CİMER'e yazmış olduğumuz başvurulara herhangi bir şekilde de cevap verilmedi. Bugün aldığımız bilgiler ise deprem bölgesinde olan mahpusların başka illere nakledildiğine ilişkin. Ama buna dair kimseye ulaşamıyoruz.

Öte yandan bu nakillerin de mahpusların ailesinin bulunduğu ya da yakın bulunduğu cezaevlerine yapılmaması söz konusu. Kuvvetle muhtemel yine her zamanki yapmış oldukları uygulamaları tekrarlayacaklar. Çünkü mahpusların ailesinden bayağı uzağa nakil olacağı noktasında iddialar var.

Ayrıca Normalde tutuklu ve hükümlülerin haftalık, 60 dakika eğer görüş yapılırsa 30 dakika telefon ve görüntülü arama hakları mevcut. Ama bu görüşmeler de yapılmıyor.”

Taştekin ceza infaz kanununa göre hareket edilmesini vurgularken şunları kaydediyor: “Bizler 5271 sayılı Ceza Muhakeme Kanunu çerçevesinde hakların uygulanmasını talep ediyoruz. Şu aşamadaki talebimiz bu yönde. Çünkü ceza infaz kurumlarında iyi halli olması ve ceza infaz kurulundan alınacak görüşle mazeret ve deprem izninin 10 gün süreyle verilmesi gerekli. Çünkü mahpusların ailelerinin sağ ve iyi olduğunu bilmeye hakkı var. Bunu kanun koyucu söylüyor. Lakin sanki deprem bölgelerinde cezaevleri yapılmamış, buralarda ceza infaz kurumunda mahpuslar bulunmamış gibi hareket ediliyor. Bu durum yaşam hakkını ve sonrasında sağlık hakkını da beraberinde ihlal ediyor.”       

15:00

Yeşil Sol Parti: İktidar ülkeyi halkların mezarına dönüştürdü

Yeşil Sol Parti eş genel sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, deprem bölgelerinde edindikleri bilgi ve gözlemlerine ilişkin Amed'in Yenişehir ilçesi Ofis Semti’nde yıkılan Sözel Apartmanı enkazı önünde açıklama yaptı.
Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın, özellikle Antakya’nın fiilen yaşanamaz hale geldiğine dikkat çekerek, “Çökmüş durumdadır. Bu kentin yeniden ayağa kaldırılması bütün güçlerimizle, halkımızla, yerel inisiyatiflerle beraber ancak mümkün. Ulaştırılan yardımların bir hayli zor olduğunu, bu yardımların ancak sağlıklı, koordine edilen bir kriz masası etrafında yönetilemediği için doğru yönetilemediğini söylemek isterim” diye konuştu.
Akın, depremden sonra en büyük problemin bundan sonra sağlıklı yaşam alanlarını korumak, kurmak ve orada insanca onurlu bir şekilde yaşanacak sistemi temin etmek olduğuna dikkat çekti. Akın, iktidar tarafından yapılan engellemelere tepki gösterdi.

Akın, şunları söyledi: "Özellikle Antakya ve Adıyaman’da insanların yaşamsal ihtiyaçlarını giderebileceği tuvaleti, elini yıkayabileceği bir yer kalmamıştır. Çünkü sular, elektrikler kesilmiştir, doğalgaz yoktur. Yaşam alanları korunamamıştır. En büyük ihtiyaçlardan bir tanesi çadır. Çadır konusunda yapılan her başvuru yetersiz ve eksiktir. Burada da gördüğümüz gibi az miktarda çadır var ama Antakya ve Hatay ile kıyaslarsak Diyarbakır’da depremden mağdur olan az. Hala Diyarbakır’da da koordinasyonda eksiklikler var.
Her türlü savaş teknolojisinin ve çalışmaların depreme, sağlıklı yaşama, kent yapısına dönüştürülmesini ve bundan sonra yeni yaşam politikasıyla hareket edilmesini istiyoruz. Acilen tüm birimler doğru yönetimle uzun vadeli bir yaşam alanları kurmalı. Nasıl yapacağımız konusunu daha çok konuşuyoruz, bir kez daha ortak yaşamı dayanışma içerisinde kurmak açısından bütün halkı duyarlılığa çağırıyor, desteklerini esirgememelerini söylüyoruz.”

Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar da "İhmaller ve tedbirsizlikler aslında bu sürecin yani depremin sonuçlarının da bir anlamda politik olduğu bize göstermekte" dedi.

Kurdistan’da ağırlıklı yaşanan depremde kayyumlar yerine halkın seçilen belediyelerin çalışması olması durumunda hasarın az olacağını dile getiren Uçar, "Halkımızdan aldığımız bilgi Muğla, Aydın gibi yerlere depremzedelerin taşınacağı, göç ettirileceği bilgisi var. 92 depremini Erzincan’da deneyimlemiş biriyim, uzun vadeler çözümler olmadığı için Bursa, Yalova ve Kocaeli’ne gitmek zorunda kaldılar, 99 depreminde yeniden hayatlarını kaybettiler. Dolayısıyla mekan değişikliği değil bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Coğrafyanın demokratik yapısının değişmesine müdahale edilmemeli. Sosyal siyasal anlamda bu hafızanın korunması gerekir. Bir göç yaşanacaksa da bunun kısa süreli olmalı" dedi.

 

14:25

Hatay'da temel malzemelere ihtiyaç var

Hatay'da halk gelen yardımlarla temel ihtiyaçlarını karşılaşmaya çalışıyor. Elektrik Mahallesi, Samandağ, Armutlu ve Harbiye gibi ilçelerde temel ihtiyaç malzemeleri gerekiyor. Buralarda çadır, bebek ve yaşlı bezi, kadın pedi ve ilaca ihtiyaç var.

14:20

İpekyüz: Adıyaman’da çok acil çadır ve ısınma ihtiyaç

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, Semsûr’da hâlâ çadır, soba ve hijyen ürünlerine ihtiyaç olduğunu vurguladı, "Koordinasyonlarla ihtiyaç listesi için iletişime geçilmeli" dedi.

 

14:10

Depremzede 2 bin 500 aile Şehba'ya ulaştı

Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahallelerinden bin 300 deprem mağduru aile bugün Şehba Kantonu’na ulaştı. Bugün gelenlerle birlikte Halep'ten Şehba’ye ulaşan aile sayısı 2 bin 500’e ulaştı.

14:08

Amed Sağlık Platformu: Çok sayıda eksik tespit ettik

Amed Sağlık Platformu, deprem sonrasına ilişkin raporunda pek çok eksiğin tespit edildiğini açıkladı, "Kriz Masasına dahil olma talebimiz reddedildi" dedi.

 

13:44

Depremde hayatını kaybeden üç kişi Çelê’de toprağa verildi

Mereş merkezli depremin vurduğu Meletî’de hayatını kaybeden üç kişi, Colemêrg’in Çelê ilçesinde toprağa verildi.

Çelê (Çukurca) nüfusuna kayıtlı Mücahit Tunç, Kasım ve Halime isimli kişiler, Meletî’de yaşanan depremde hayatını kaybetmişti.

Her üç kişinin cenazeleri sabaha karşı Çelê’ye getirilerek, burada yüzlerce kişi tarafından ilçe mezarlığında son yolculuklarına uğurlandı.

Alınan bilgilere göre ilk önce eşi ve çocuğunu enkaz altında çıkaran Tunç, anne ve babasını kurtarmaya çalışırken, enkazın çökmesiyle göçüğün altında kalarak yaşamını yitirdi.

13:34

Türk devletine göre  18 bin 991 kişi yaşamını yitirdi

Türk devlet yetkilileri depremde yaşamını yetirenlerin sayısının 18 bin 991'e yükseldiğini duyurdu.

Bölgedeki kaynaklar on binlerce kişinin hayatını kaybettiği, Türk devletinin gerçek sayısı açıklamadığını söylüyor.

13:18

Cemil Bayık’ın çağrısı dünya medyasında

 KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın deprem felaketi nedeniyle askeri eylemleri durdurmaya yönelik çağrısı dünya medyasında geniş yankı buldu.

ANF’de videolu mesajı yayınlayan Cemil Bayık’ın “Askeri eylemler yapan tüm güçlerimize çağrıda bulunuyoruz; Türkiye’de, metropollerde, şehirlerde yapılan askeri eylemleri durdurun” sözleri dünya medyasında geniş yer buldu. 

Dünyanın önde gelen haber ajansları AFP, DPA ve Reuters’in yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce yayın yapan haber siteleri ile televizyon kanalları KCK yönetiminin yaptığı çağrıyı duyuran ilk medya kuruluşları oldu. 

Özellikle Avrupa medyasında yer alan haberlerde çatışmaların durmasının depremin yaralarının sarılması açısından önemli bir adım olacağı ifade edildi.

AFP ve Fransız televizyon kanalı France 24, depremin etkilendiği bölgenin PKK ile Türk devlet güçleri arasındaki çatışmalara sahne olduğu vurgulayarak Cemil Bayık’ın çağrısına geniş yer verdi. 

Aynı haberlerde Kürt tarafının askeri eylemleri durdurmaya yönelik açıklamasına Türk devlet yetkililerinin henüz yanıt vermediğine dikkat çekildi.

Almanya’nın önde gelen haftalık gazetelerinden Die Zeit’in internet sitesi ise KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın çağrısını “PKK Türkiye’deki operasyonlarını geçici olarak durdurmak istiyor” başlığıyla duyurdu. 

Die Zeit’in haberinde konuya ilişkin şu yorum yapıldı: “Türk Cumhurbaşkanı, depremin vurduğu Kürt bölgesine yardım etmemekle suçlanıyor. Şimdi ise Kürt partisi PKK milislerine eylem yapmayın çağrısında bulundu.”

13:16

AKP-MHP iktidarının Elbistan'ı boşaltma görüntüleri

 

13:15

Bayık: Askeri eylemleri durdurun

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık: Halkımızın yaşadığı bu felaketten, acılardan dolayı hareketin yönetimi olarak bizler de yaşanan süreci, son gelişmeleri değerlendirmek ve bu temelde bazı sonuçlara ulaşmak istedik. Çünkü halklara ve insan yaşamına saygı duyuyoruz. Bundan dolayı acı üstüne acı yaşatmak istemiyoruz. İnsani, vicdani ve ahlaki olarak durumu değerlendirdik. Askeri eylemler yapan tüm güçlerimize çağrıda bulunuyoruz; Türkiye’de, metropollerde, şehirlerde yapılan askeri eylemleri durdurun. Yine Türk devleti üzerimize gelmediği, bize saldırmadığı sürece eylem yapmama kararı aldık. Halkımızın acıları dinene kadar, yaralarını sarana kadar bu kararımız geçerlidir. Elbette Türk devletinin tutumu da kararımızda belirleyici olacaktır.

12:46

TMMOB: Çalışmalar yetersiz, halk birçok yerde kendi başına

TMMOB, deprem bölgelerinde devletin çalışmalarının yetersiz olduğunu belirtti, birçok yerde halkın kendi imkânlarıyla enkaz altındakileri çıkarmaya çalıştığını belirtti.

 

12:33

Elbistan'da halkı apar topar batıya gönderiyorlar

AKP-MHP iktidarı depremi fırsata dönüştürüyor. Elbistan halkını depremi gerekçe göstererek batı kentlerine gönderiyorlar.  Halk enkaz altındakilerin akıbetini öğrenemeden ve cenazelerini toprağa veremeden apar topar gönderiliyor.

 

12:21

TJA, acil ihtiyaçları açıkladı, dayanışmaya çağırdı

Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, deprem nedeniyle ortaya çıkan acil ihtiyaçları duyurdu. TJA aktivisti Emine Kaya, savaşta olduğu gibi doğal afetlerde de en çok mağdur olan kesimin kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çekti. Kaya, "5 gün oldu, daha müdahale edilmeyen yerler var. Orada sağ olan insanlar var ve aç susuzlar” diye belirtti.

Kaya, şunları söyledi: "Burada takip ettiğimiz kadarıyla çadırlar çok yetersiz, her bir çadırda 4-5 aile kalıyor. Hijyenik ortam yok. Bu yalnızca Diyarbakır için böyle. Sobalar da yine yetersiz. Hava koşulları nedeniyle çadırlar da çamur içine kurulmuş ve bu çocuklar açısından sağlıksız. Çocuklar için battaniye gerekiyor. Kadınların en temel ihtiyaçları ped, hijyenik malzeme, iç çamaşırı, mont, battaniye, çocuklar için mama, biberondur. Dün çok sayıda mama gönderildi ama biberon yoktu. Biberonlar için de çağrımız var, çok sayıda ihtiyaç var."

 

12:21

Bayık: AKP-MHP iktidarı deprem paralarını savaşa harcadı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık: AKP-MHP iktidarında çok fazla para topladı. Özellikle de her yıl deprem için para topladılar fakat görüyoruz ki o paralar ortada yok. Belli ki hepsini savaşa harcamış. Çünkü savaşa milyarlarca dolar harcadılar. Eğer o paraları halk için harcasalardı, deprem tedbirleri için harcasalardı, halkın sağlığı, eğitimi için harcasalardı bugün bu acılar yaşanmazdı. Türkiye halkının tamamı refah içinde yaşardı. Eğer bugün bazıları çok zengin olduysa, halk da daha da fakirleştiyse bu da AKP-MHP’nin Kürt halkına karşı yürüttüğü siyasetin sonucudur. Çünkü Kürt halkını soykırımdan geçirmek istiyorlar, bunun için de Türkiye’nin bütün imkanlarını savaşa yatırıyor.

12:11

HDP'den barınma için acil çağrı


HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’nden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, barınma için halka acil dayanışma çağrısında bulundu.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Kış koşullarında olmamızdan kaynaklı ciddi barınma sorunları var. İnsanlar hala enkaz altında binlerce kişi için bekliyor.  Bu da daha çok barınma ihtiyacını açığa çıkarıyor” dedi.

Yine enkaz altından çıkarılan yüzlerce çocuk için güvenli bir ortamın oluşturulması gerektiğinin altını çizen Aydeniz, “Çok acil çadır ve konteyner ihtiyaçlarımız var. Bu noktada sivil toplum kurumlarımızın ve halkımızın duyarlılık göstermesi gerekiyor. Çadır ve konteyner için insanların hızlıca organize olması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz de, çadır ihtiyacının acil olduğunu belirtti, "Yine enkazdan yaralı olarak çıkan yüzlerce insan var bunlara dair de sağlık ekipleri yetersiz, gönüllü sağlık ekiplerinin biran önce deprem bölgesine gitmelerine dönük taleplerimiz var" diye ekledi.

12:00

Bayık: Herkes tüm imkanlarını seferber etmeli

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık: Maalesef deprem her yerde, tüm dünyada oluyor. Ama önemli olan şu ki birçok ülke deprem tedbirini alıyor. Bundan dolayı daha az zarar ve ziyan görüyorlar. Hem yıkılan evler az oluyor, hem de yaşamını yitirenler. Fakat Türkiye’ye baktığımızda tedbir alınmadığı için böyle felaketler yaşanıyor. Hala binlerce insanımız hala enkaz altında. İnsanlarımızın enkaz altından çıkarılması lazım. Çünkü kış mevsimidir, kar var, yağmur var, hava soğuk. Eğer bir an önce enkaz altından çıkarılmazlarsa soğuktan yaşamını yitirebilirler. Bu yüzden herkes tüm imkanlarını seferber etmelidir. Acil bir şekilde enkaz altında kalan insanlarımızın kurtarılması için herkes seferber olmalı. Demokratik kurumlar başta olmak üzere herkes tüm imkanlarını bunun için seferber etmelidir.

11:33

Elbistan'ın yüzde 50'si yerle bir oldu

 

11:30

Alba Ventura: Erdoğan merhamet ve hakikatten yoksun!

Fransız RTL radyosu gazetecilerinden Alba Ventura, editör yazısında Erdoğan’ın depreme rağmen seçim kampanyası yürütmesinin “yakışıksız” olduğunu belirterek, açıklamaları için “Merhametten yoksun, hakikatten yoksun” dedi.

 

11:27

Semsûr’a acil çadır desteği lazım

 Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden deprem bölgesinde bulunan avukatlardan Abdullah Bişaroğlu, Semsûr’da çok acil çadır desteğine ihtiyaç olduğu çağrısını yaparken, yerel halkın ölü sayısını çok daha fazla olarak söylediğini aktarıyor: “Adıyaman merkezdeyiz, burada artık arama kurtarma faaliyeti yok. Tamamen ceset toplama faaliyeti var. Yerel halktan insanlar bize 24 bin cesede ulaştıklarını, 24 bin insanı defnettiklerini söyledi. Şimdiye kadar ulaştıkları sayı bu. Bunun 50-60 bin civarında olabileceğini söylüyorlar.

Burada çadır namına hiçbir şey yok. AFAD buraya uğramış ancak sadece kamu binalarına gitmiş, kamu binalarındaki enkazları için uğraşmış sonrasında ise nereye gittiği bilinmiyor. İnsanlar kendi imkanlarıyla derme çatma bir şeyler yapmışlar çadır olarak. Adıyaman'da tütüncülük olduğu için tütün çadırlarını kullanıyorlar sığınabilmek için ama çok ciddi bir çadır eksiği var. Hava çok soğuk. Acilen buraya bir çadır desteği lazım.”

11:13

HDP Kiriz Masası Elbistan'da aralıksız çalışıyor

HDP Kriz Masası, Mereş'in Elbistan ilçesindeki yardım çalışmalarını Riva Düğün Salonu'nda aralıksız yürütüyor. Elbistan'a gönderilecek yardımların Riva Düğün Salonu'nda ulaştırılması gerektiği belirtildi.

 

11:00

Elbistan'dan kareler
       

 


        

10:50

AVEG-KON: Görevlerimizi yerine getirmek için seferber olacağız

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Mereş merkezli deprem ardından halkın yaralarını sarmayı görev edineceklerini belirterek, “Halklarımıza karşı görevlerimizi yerine getirmek için seferber olacağız” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan AVEG-KON, deprem ardından gösterilen dayanışmaya dikkat çekerken, “sömürgeci faşist rejimin de halkın yaralarını sarmak isteyen en küçük adımı terörizm ile yaftalayarak engellemeye çalıştığını” belirtti.

Açıklamada, “Deprem bölgesindeki acil yardım ve dayanışma ihtiyaçları yeni görevler açığa çıkarmıştır. Bundan dolayı halklarımıza karşı görevlerimizi yerine getirmek için seferber olacağız. Dönem içerisinde sürdürdüğümüz çalışmaları bu aşamada erteleyerek tüm kuvvetlerimizle halklarımızın yaralarını sarmayı görev edineceğiz” denildi.

 

10:26

Sanal medya paylaşımı yapan 37 kişi gözaltına alındı, 10'u tutuklandı

Depremzedelere yardım götürmeyen AKP-MHP iktidarı sanal medyada yaşananları aktaranları hedef almayı sürdürüyor. Sanal medya platformlarında depreme ilişkin bilgileri paylaşan 37 kişi gözaltına alındı, 10'u tutuklandı.

10:10

MEDYA-DER: Halkımız için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız

Bazarcix'taki çalışmalara katılan MEDYA-DER Eş Genel Başkanı Şeyhmus Karadağ, “Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız ve halkımızın yanında olmaya, bölgede bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

09:55

Elbistan’dan kameralarımıza yansıyanlar

Mereş’in Elbistan ilçesinin yarısı yıkılmış durumda. Kent merkezindeki binaların yüzde 25’i ise hasar görmüş vaziyette. Kentte sadece 10  apartmanda enkaz kaldırma çalışmaları yapılırken, iş makineleri ise büyük çoğunluğu park etmiş, çalışmıyor.  Türk devleti Elbistan’da herhangi bir çalışması yürütmüyor.

 

09:33

İnsanlık kıyamet saatleri yakınmış gibi feryat etmeye başlamışsa...

Bugün  insanlık çevre yıkımı karşısında kıyamet saatleri yakınmış gibi feryat etmeye başlamışsa, endüstriyalizmin yol açtığı tahribatın boyutlarını kavramak, endüstriyelleşme karşı mücadeleyi toplumun varlık hareketi olarak benimsemek kaçınılmazdır.

 

09:19

Afetler halklar arasında ayrımcılık yapmaz, gün dayanışma günüdür'

HDK Göç ve Mülteciler Meclisi ve HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu, "Afetler halklar arasında ayrımcılık yapmaz, gün dayanışma günüdür" başlığıyla ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Depremden etkilenen 10 ilin de bulunduğu bölgenin riskli bir bölge olduğu bilim insanları tarafından defalarca söylenmesine rağmen herhangi bir önlem alınmamış olması, binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu, on binlerce insan yaralandı, yüz binlerce insan evsiz kaldı. İlk günden beri devlet yaşama odaklı bir süreç işletmedi, halklar birbirinin yaralarını sarmak için seferber oldu" denildi.

 "Depremi yaşayan 10 il aynı zamanda göçmen ve mültecilerin yoğun yaşadığı iller arasında" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Göçmen ve mülteciler bir yandan ağır yoksulluk koşullarında yaşarken, bir yandan da nefret politikalarından kaynaklanan ırkçılıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Yıllardır AKP-MHP bloku mülteci sorununu doğru bir şekilde yönetmediği ve zaman zaman hem iç hem dış politikada araçsallaştırdığı için milyonlarca insan temel haklarına ulaşamamış, sömürülmüş ve şiddete uğramıştır. Bu vesileyle göçmenlerin tutulduğu Geri Gönderme Merkezleri’nin ve Geçici Barınma Merkezleri’nin durumlarının ve buralardaki ihtiyaçların karşılanıp karşılanmadığına dair bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini hatırlatmak isteriz" denildi.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Yoksulluğun, kaosun, depremin sonuçlarının sorumlusu mülteciler değildir. Tersine bu süreçlerin sonucunda insanlar mülteci olur. Devletlerin uyguladığı anti-demokratik ve insancıl olmayan politikalar küresel göçlere ve beraberinde birçok soruna yol açar. İktidarların açtığı sorunların sonuçlarını halklar ağır bedeller ödeyerek yaşar. Deprem sadece Türkiye’yi değil bilindiği gibi Suriye’yi de vurdu. Ancak savaş politikalarının sonucunda ağır bir yıkımla başbaşa kalan Suriye önce işgal sonra depremle yeniden sarsılırken, Suriye’ye uygulanan ambargo yardımların zamanında ulaşmamasına neden olmuştur. Türkiye’nin işgali altında olan yerlerde durumun kötü olduğu ve gerçek anlamda arama kurtarma çalışmalarının yapılmadığı belirtiliyor. Buradaki duruma dair uluslararası kamuoyunun daha çok sorumluluk alması ve yardımların hızlıca ulaştırılması gerekmektedir.

Depremin açtığı yaraları sarmak için devletin de enkaz altında kaldığı bu 10 ilde dayanışma ile insanları hayata döndürmek, enkazlardan sağ çıkanların ihtiyaçlarını karşılamak yine deprem bölgesi dışında bulunan halkların sorumluluğuna kalmıştır. Bu sorumluluk duygusuyla ve hayatını kaybeden ve yaralanan herkesin sadece insan olduğu gerçeğiyle büyük bir dayanışmayı örgütlemeye çalışıyoruz. Bu süreçte ırkçılığı körükleyen kişi ve kurumlar bu yaklaşımlarına derhal son vermelidir. Ağır bir insanlık dramını yaşadığımız bir dönemde, bir yandan da göçmen ve mültecilere karşı örgütlenmeye çalışılan nefret atmosferine karşı da mücadele ediyoruz. Bu tür çabaların linçlere zemin yaratabileceğinin farkındalığıyla, herkesin gerekli sorumluluğu alması yönünde çağrı yapıyoruz."

 

09:12

Ferhat Pala: Deprem mağdurlarına sahip çıkalım

Bazarcix’ta deprem mağdurlarına yardım çalışmalarında yer alan HDP Wan gençlik kollarından Ferhat Pala, herkese deprem mağdurlarına sahip çıkma çağrısında bulundu. 

Bazarcix’ta birçok binanın yıkıldığını ve halkın sahipsiz bırakıldığını belirten Pala, “durum içler acısı. Bizler yani genelde var olan illerimizden gelen yardımı burada topluyoruz. Buradan da var olan yardımı halklara, köylere ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi. 

Isınma aletleri, bebek bezi, bebek maması, battaniye gibi ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Pala, gelen yardımların halihazırda insanlara yetmediğini söyledi. 

Pala “Özellikle burada halkımıza sesleniyorum. Ellerinde geldikçe özellikle çocuklar için mamadır, bisküvidir, bu gibi ihtiyaçları göndersinler. Kış olduğu için, hava soğuk olduğu için, battaniyedir, çadır, soba gibi ihtiyaçlar da var” dedi. 

09:06

Tutsaklar dayanışmak amacıyla elbiselerini gönderdi

Aileleri aracılığıyla bir mesaj gönderen Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Tutsaklar depremzedelerle dayanışmak amacıyla kışlık elbiselerini gönderdi.

08:40

Hatay'da bir aile enkazdan çıkarıldı

 

08:38

 Bozgeyik: Çok büyük felaket var, devlet çöktü!  

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, çok büyük bir felaket yaşandığını belirterek “Başından beri tamamen devletin ortada olmadığı, çöktüğü bir durumla karşı karşıyayız” dedi. 

 

08:19

TBB'den sorumlular hakkında suç duyurusu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Mereş depremlerinde yıkılan binaların müteahhitleri ile projelerine onay veren, denetimleri gerçekleştirmeyen idari görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu. Sorumluların Türk Ceza Kanunu’nun "Kasten öldürme" başlıklı 81. maddesi ve "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" başlıklı 83. maddesi uyarınca yargılanmasını talep etti.

08:16

AFAD kayıp sayısını açıkladı: 18 bin 342

AFAD'ın verdiği bilgilere göre, toplam 11 kentte can kaybını 18 bin 342,  yaralı sayısı ise 74 bin 242.

Kayıpların on binler olduğu belirtiliyor

08:14

HDP depremzedelere ilk 3 günde 219 TIR, 140 kamyon erzak ulaştırdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Deprem Kriz Koordinasyon Merkezi, ilk andan itibaren Mereş, Dîlok, Meletî, Semsûr, Riha, Amed, Kilis, Osmaniye, Adana ve Hatay’a, ihtiyaç duyulan barınma ve gıda malzemesi için seferber oldu. HDP depremzedelere ilk 3 günde 219 TIR, 140 kamyon erzak ulaştırdı. 70 TIR’ın gönderilmek üzere hazır. HDP'nin parti yönetici, üye ve gönüllüleri  deprem bölgesinde yüzlerce kişi kesintisiz çalışıyor.

08:07

Elbistan halkı:  Cenazelerimizi enkazdan çıkarın

Mereş’in Elbistan ilçesinde arama kurtarma çalışmaları çok  yavaş ilerliyor. Mezopotamya Ajansı'na konuşan halk, "Biz çok zor durumdayız, yemek istemiyoruz, bizimle ilgilenmelerini istiyoruz. Yakınlarımız halen göçük altında, yakınlarımız halen orada ve çaresiz bir şekilde bekliyoruz. Enkazın altında insanlar var ama kimse ilgilenmiyor. Bize, ‘Binadan ses gelmiyor’ diyorlar ve ilgilenmiyorlar. Çok zor durumdayız, duyun bizi. Akrabalarımızın enkazdan çıkarılmasını istiyoruz ve bu çok büyük bir istek değil. Buradan bağırıyorum; ölülerimizi oradan çıkarın. TV’lere çıkıp ‘Yağmalama oluyor’ diyorlar, insanlar perişan ve susuz. Burada sadece gönüllü insanlar var, devlet burada yok" diyor.

08:03

Semsûr'da 5 gündür gidilmeyen enkazlar var

Depremin büyük bir yıkım yarattığı Semsûr'da, 5 gündür gidilmeyen enkazlar bulunuyor. Halk kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışması yapıyor.

07:58

AKP-MHP arama kurtarma çalışmalarına son veriyor

Türk devlet yetkilileri çok sayıda insan enkaz altında olmasına rağmen birçok yer de arama kurtarma çalışmalarına son veriyor.  AKP-MHP iktidarı , Osmaniye, Kilis ve Riha'da da  arama kurtarma çalışmalarına son verdiğini açıkladı.

07:55

Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor

Türk devlet yetkililerinin açıklamalarına 17 bin 674 kişi yaşamını yitirirken, 72 bin 879 kişi de yaralandı.

Bölgedeki kaynaklar on binlerce insanın hayatını kaybettiği, halen çok sayıda insanın enkaz altında olduğunu, Türk devletinin gerçek sayıyı açıklamadığını belirtiyor.

07:47

Kemal Bülbül: Buradaki canlara vaktinde ulaşılmadığı için ortaya büyük trajedi çıktı

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, deprem bölgesinde enkaz altında olanlara vaktinde ulaşılmadığı için çok büyük bir trajedi yaşandığını söyledi.

 

07:38

Deprem olmasaydı imar affını getirecekti

HDP’li Rıdvan Turan, deprem olmasaydı AKP’nin yine Meclis’e imar affı getireceğini hatırlatarak, işaret edilen TOKİ’lerle de rant derdine düşüldüğünü söyledi.

 

07:36

Cemil Bayık askeri eylem yapan güçlere çağrı yaptı: Askeri eylemleri durdurun!

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, deprem felaketi nedeniyle askeri eylem güçlere çağrıda bulundu: "Türkiye’de, metropollerde, şehirlerde yapılan askeri eylemleri durdurun. Türk devleti saldırmadığı sürece eylem yapmama kararı aldık."