AKP-MHP iktidarının darbesine tepkiler devam ediyor

AKP-MHP iktidarının faşist darbe ile HDP'li belediyeleri gasp etmesine öfke artarak devam ediyor. Eylemlerde, "Kayyum irade gaspıdır, asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

 SİİRT 

HDP Kadın Meclisi, Siirt İl Örgütü binasında kayyum atamalarını protesto etti. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Ayşe Acar Başaran, Meral Danış Beştaş, Nuran İmir ve Remziye Tosun, ile görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kayyum atamalarının hukuksuz olduğunu belirterek, gözaltında olan eşbaşkanların henüz savcılığa çıkarılmadığı belirtildi..  

Görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ise, "Tüm dünya pandemi ile uğraşırken, iktidar Kürtler ve kazanımlarıyla uğraşıyor. Ne kadar kayyım atasanız da bizi halkımızdan uzaklaştıramayacaksınız. Çünkü HDP belediyeciliği halkçı bir belediyedir. Bizler gözaltındaki eşbaşkanlarımızın yanındayız. Halkımız da yanımızdadır. Yarın bir seçim olsa bu halk yeniden iradesine oy verecektir. Bunun böyle bilinmesini gerekir" diye seslendi. İktidarın sandıkta kazanamadığını kayyumlar ile "gasp ettiğini" dile getiren Korkmaz, "Halkımızın bize verdiği yetki ile tüm çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Halk ile aramıza kimse giremez" dedi.  

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da şunları söyledi: 

"İlk kayyumların atandığı 2016'dan bu yana iktidar kadın kazanımlarına saldırıyor. Bir yandan da tüm dünyada örnek olarak gösterilen eşbaşkanlık sistemine, kadınların yerel yönetimde kendini bulduğu sisteme saldırıdır. Ortaya koyuyoruz ki eşbaşkanlık, ikili koltuk sistemi değil, erkek egemen sistemine bir alternatiftir.

Eşit temsiliyete gelene kadar feminist kadın hareketinden Kürt kadın hareketine kadar kadınlar, bedel ödemiştir. Kadınlar kendilerine karşı biçilen role karşı da bu sistem ile mücadele yürütüyorlar" dedi. Başaran, şöyle devam etti: "Buradan çıktıklarında arkalarında bir halk göremeyecekler. Kadınlar onların asla yanında olmayacak. Kadının iradesi her alanda olduğu gibi burada da kendini var etmeye devam edecek."

Başaran'ın konuşmasının ardından kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Beş dakikalık oturma eylemi yapılırken, kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Eşbaşkanlık mor çizgimidir" sloganları attı.  

 

MARDİN  

HDP Mardin İl Örgütü ise, kayyum atamalarına karşı Kızıltepe’de açıklama gerçekleştirdi. HDP il ve ilçe örgütü yöneticilerinin yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın açıklamaya katıldı. Polisler, Mardin Valiliği tarafından kentte alınan “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçesi ile açılamaya izin verilmeyeceğini belirtti.  

Tartışmanın sürdüğü anda HDP’liler açıklama yapmaya başladı. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, büyük bir saldırı ve tehlike ile karşı karşıya olunduklarını belirterek, halkın salgın ile mücadele ederken, AKP-MHP’nin ise HDP’li belediyelere ve Kürt halkının iradesine nasıl kayyum atayacağının hesabını yaptığını söyledi. Kayyum atamalarına ve mezarlık saldırılarına sessiz kalmayacaklarını belirten Kuday, darbe söylentilerine değinerek, “Bugün sadece askeri, siyasi darbe yok. Hayatımıza da bir darbe yapılmak isteniyor. Biz seçimden kaçmıyoruz” dedi.

DP Mardin Milletvekili Pero Dündar, iktidarının izlediği siyasetin 12 Eylül askeri darbe dönemi siyasetiyle aynı olduğunu ifade ederek, “12 Eylül darbesine karşı nasıl karşı durduksa bugün AKP-MHP iktidarının darbesine de aynı şekilde karşı duracağız. Eğer ki bu iktidar kazanacağına inanıyor olsaydı, kayyum atadığı yerlerde seçime gitme çağrımıza uyardı. O da kazanamayacağını bildiği için kayyum atamayı tercih ediyor. İster kayyum atayın, ister yasaklar getirin biz bu iktidara karşı boyun eğmeyeceğiz. Ne zaman nerede olursa olsun biz hazırız, halkımız da hazırdır. Bilinsin ki; kayyuma karşı duracağız. Kayyum darbedir, AKP darbedir. Biz buna karşı mücadele edeceğiz. AKP-MHP’nin sonu da yakındır” şeklinde konuştu. 

AMED

HDP Amed İl Örgütü, kayyum atamalarına karşı Yenişehir'deki parti binası önünde bir araya geldi. Polis engeline rağmen bina önünde açıklama yapan partililer, fiziki mesafe kuralına uydu. 10 kişinin dışında kimsenin katılmasına izin verilmeyen açıklamada, üzerinde “Kayyum irade gaspıdır, asla kabul etmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. 

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, dünyanın koronavirüs ile mücadele ettiği bir dönemde AKP’nin kayyım politikasını devam ettirerek, belediyeleri "işgal" ettiğini kaydetti. Ceylan, kayyım politikalarına karşı susmayacaklarını belirterek, geri adım atılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı ise, şunları dile getirdi:

“12 Eylül cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990’ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde işaretini verdiği üzere bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır. Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir. Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır.”

Lice, Kocaköy, Kulp ve Hani’de de eş zamanlı protesto eylemleri yapıldı. 

 

ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde HDP’li belediyelere kayyım ataması yapılan açıklamayla protesto etti. Parti binası önünde yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve çok sayıda kişi katıldı. Üzerinde, “Kayyum darbe rejimidir” yazılı pankartın açıldığı açıklamada polis yoğunluğu dikkati çekti. 

HDP'li Özgüneş, kayyum atamalarını "gasp" olarak değerlendirerek, belediye eşbaşkanlarının görevden uzaklaştırılmasına tepki gösterdi. Özgüneş, “Belediyelerimiz bugün zorbalıkla bizden alınmıştır. Bizler yine o belediyeleri alacağız. Onlar gidici biz ise kalıcıyız” diye konuştu.  

Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ ise, “Kürt Dil Bayramı Günü'nde belediyelerimiz adeta işgal görüntüleriyle bayraklar asılarak, marşlar okunarak kayyumlar atanmıştır. Bu Kürde olan düşmanlığın bir daha ortaya çıkmış halidir. Eşbaşkanlarımızın kapıları kırılarak, gözaltına alınmıştır. AKP-MHP faşizmi sandıkta yenemediğini işgal ederek, kanunsuz, hukuksuz yöntemlerle halkın iradesini yok saymıştır. Ne pahasına olursa olsun geri adım atmayacağız. Bu halk demokrasi mücadelesinde büyük bedeller vermiştir. AKP gibi binlerce yönetimler gelmiştir ve tarihin çöplüğüne gitmiştir, o da gidecektir” dedi.  

Açıklama alkışlarla son buldu. 

 

ADANA

Adana’da HDP Yüreğir İlçe Örgütü önünde yapılmak istenilen açıklama polislerce, koronavirüs (Covid-19) tedbirleri gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışıldı. Duruma tepki gösteren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yapılanın keyfi olduğunu, başka bir ilde bu tür engellemelerin olmadığını söyledi. Hatimoğulları'nın polis amiriyle yaptığı görüşme sonrası bina önünde sınırlı sayıda partilinin katılımıyla açıklama yapıldı.

"Seçilmişler irademizdir; dokunma" pankartının açıldığı açıklamaya partililerin yanı sıra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yöneticileri katılırken; HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış konuştu. Karakış, "Belediyeler haktır; seçilmişler irademizdir. Biz bu haktan vazgeçmeyeceğiz. Adalet en çok adaletsizliğe neden olarak lazım olacaktır" diye konuştu. Karakış, kayyum atamalarının zulüm olduğunu belirterek, “Zulmünüz batsın” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Mayıs ayında yaşamını yitiren devrimci önderlerini andı. Hatimoğulları, hükümetin, belediyelere kayyım atayıp, görevlilerini engellemesinin tek adam rejimini inşası olarak değerlendirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım'ın AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef göstermesiyle tutuklanmasına tepki gösteren Hatimoğulları, "Adaletsizliğe karşı adaleti savunacağız. Adaletin sesi olmaya devam edeceğiz. Eşitsizliğe karşı eşitliği savunacağız. İşsizliğe, yoksulluğa, özgürlüklerin gaspına karşı biz HDP olarak Türkiye'deki ve dünyadaki bütün kesimlerle dayanışma içinde olup mücadele edeceğiz" diye konuştu

Açıklama "Direne direne kazanacağız" sloganları ve alkışlarla son buldu.

 

HATAY

HDP Dörtyol İlçe Örgütü de binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla kayyım atamalarına tepki gösterdi. HDP Dörtyol İlçe Eşbaşkanı Hıdır Simli, iktidarın halkın idaresini gasp ettiğini ve bu gaspına karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.