AKP-MHP OHAL'i kalıcılaştırıyor

AKP-MHP rejimi, sözde OHAL'i yarın kaldıracak ama OHAL'i aratmayan kanunlar çıkarmaya da başladı. 30'ar günlük sürelerle yapılan tutukluluk incelemesi 90 güne çıkarıldı.

OHAL yarın kalkıyor ancak yine OHAL uygulamalarının yerini tutacak yeni kanun teklifi hazırlandı. Buna göre, tahliye talebi kapsamında 30'ar günlük sürelerle yapılan tutukluluk incelemesi 90 güne çıkarıldı.

Yine bu hafta Meclis Genel Kurulu'na getirilmesi beklenen yasa teklifinde dikkat çeken düzenlemelerden biri de Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre yapılan tutukluluk incelemesi oldu. 4 Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi'nde rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutukluluk incelemesi 30'ar günlük aralarla yapılmadığı için dava açmıştı ve kazanmıştı.

30 GÜNDEN 90 GÜNE!

Gözaltı süresini de Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar ve örgütlü suçlar açısından 12 güne kadar çıkaran maddede tutukluluğa itiraz ve tahliye talepleriyle ilgili de yeni düzenleme yapıldı. Böylece tahliye talepleri en geç 30'ar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesi ile birlikte dosya üzerinden karara bağlanabilecek. Yapılan tutukluluğun incelenmesi en geç, 30'ar günlük sürelerle dosya üzerinden, 90'ar günlük sürelerle kişi veya müdafii dinlenilmek suretiyle resen yapılacak.