AKPM Başkanı: Parlamenterlerin yeri cezaevi değil

AKPM Başkanı, HDP'nin rehin tutulan milletvekillerine dikkat çekerek, "Parlamenterlerin yeri cezaevi olmamalıdır. AKPM bu süreçte kendi rolünü oynamaya hazırdır" dedi.

Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi Başkanı Liliane Maury Pasquier, yazılı açıklama yaparak, Türkiye'deki tutsak siyasilerin durumuna dikkat çekti.

'DEMİRTAŞ VE ÖNDER'LE İLGİLİ KARAR DA ENDİŞE VERİCİ'

Pasquier, "AKPM, şu anda Türkiye'de tutuklu bulunan eski ve yeni milletvekillerinin durumunu yakından takip ediyor. 'Terörist' eylemler iddiasıyla tutuklu bulunan ya da yargılanan vekillerin durumu gibi HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 7 Eylül’de verilen karar da beni endişelendiriyor" dedi.

'ÇÖZÜM İÇİN ROL OYNAMAYA HAZIRIZ'

"Parlamenterlerin yeri cezaevi olmamalıdır" vurgusunda bulunan Pasquier, şunları da kaydetti:

"İfade özgürlüğü, parlamenter görevlerimizi yerine getirebilmemiz için hayati önemdedir. İfade özgürlüğü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerleşik içtihadı uyarınca korunmalı ve güvence altına alınmalıdır. Demokrasilerimizin düzgün işleyişinin bir mihenk taşıdır.

Bu nedenle, bir çözüm bulmak ve şu anda tutuklu olan eski ve yeni milletvekillerinin serbest bırakılmasını ve siyasi faaliyetlerini demokrasilerde olduğu gibi yapabilmelerini sağlamak için Türkiye yetkilileri ve milletvekilleriyle ilişki kurmalıyız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İhlallerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı'nın uygulanmasının başlatılmış olması, bu bağlamda iş birliğini güçlendirmek için iyi bir fırsat sunmaktadır ve AKPM bu süreçte kendi rolünü oynamaya hazırdır."