AKPM’de Türkiye’ye ilişkin rapor ve seçimler tartışılıyor

AKPM'nin bugünkü oturumunda AKP'nin baskıları masaya yatırılıyor. Oturumda Türkiye'nin denetim sürecine alınıp alınmayacağına karar verilecek.

Konuya ilişkin raporda, HDP'lilerin tutuklanmasıyla demokratik işleyişe zarar verildiği ve AKP'nin uygulamalarının 'orantısız' olduğu belirtildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) başlayan oturumda Türkiye’de özellikle son 1 yıldaki insan hakları ihlallerine yönelik hazırlanan rapor görüşülürken, genel kurulda özellikle referandumdaki hilelere dikkat çekiliyor.

47 ülkenin üye olduğu AKPM üyeleri, saat 13.00’e kadar sürecek genel kurulda "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" başlıklı raporu tartıştıktan sonra Türkiye’nin denetim (monitoring) sürecine alınıp alınmayacağına karar verecek.

'DENETİM' KARARI ÇIKABİLİR

Gözlemciler, Türkiye için 1990’larda olduğu gibi yeniden denetim/monitoring sürecine alınması kararı çıkacağı görüşünde.

AKPM üyeleri Ingeborg Godskesen ile Marianne Mikko tarafından hazırlanan 35 sayfalık raporda, Türkiye’de özellikle 15 Temmuz 2016’dan sonra artan yoğun baskılara dikkat çekiliyor.

Türk devletinin Kürdistan’da ‘terörizmle mücadele’ adı altında yürüttüğü savaşa da değinilen raporun karar tasarısında, hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarını korumaya yönelik normlara saygı gösterilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

'ORANTISIZ'

OHAL’in belli bir süre olması ve sınıra tabi tutulması çağrısı yapılan raporda, 'önlem' adı altındaki engellemelerin ‘gerekli ve orantılı çerçeveyi’ fazlasıyla aştığı eleştirisi getiriliyor. Raporda, HDP’li parlamenterlerin tutuklanmasının parlamentonun demokratik işleyişine zarar verdiğine de dikkat çekiliyor.

Rapora ilişkin konuşmaların yapıldığı oturum devam ediyor.