Alevi örgütleri: Gün eşit yurttaşlık talebini hatırlatma günü !

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi inancına yönelik giderek artan ırkçı saldırıları Kadıköy’de protesto etti. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen Alevi örgütleri, iktidarın tek tipleşme politikaların neden olduğu ırkçı saldırıları protesto etti.

Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Cemevi ibadethanemiz Pir Sultan sözümüz, Kerbela yolumuz “ yazılı pankart açıldı; “Yezid’e karşı Zülfikarı kuşanalım”, “Kerbela’dan bu yana zalimliğinize boyun eğmeyeceğiz “ dövizleri taşındı. Sık sık, “ Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “ Baskılar bizi yıldıramaz”, “ Direne direne kazanacağız”, “ Cemevi ibadethanemizdir” sloganlarını atan Alevi örgütler adına açıklamayı PSAKD Sultanbeyli Şube Başkanı Erdal Aksoy okudu.

Her günün sabahı yeni bir saldırı, yok sayma, baskı ile uyandıklarını hatırlatarak sözlerine başlayan Aksoy, “Her sabah kapılarımıza, ibadethanelerimize çarpı işaretleri ve saldırı getiriyor. ‘Bitmedi’, ‘ölüm’, ‘Alevi defol’ yazıları ile saldırılar çoğalıyor” dedi.

Tüm insanların bir arada yaşamalarım sağlayan eşit yurttaşlık taleplerini daha güçlü haykırmak için bugün burada toplandıklarını vurgulayan Aksoy, eşit yurttaşlık taleplerinin sadece inanç özgürlüğünü değil; tek tipleştirmeye, doğanın talanına, orman yangınlarına, HES’lere, savaşlara, çılgın projelere, çocuk istismarına, kadına yönelik şiddete, sanata konulan ambargoya ve ötekileştirmeye karşı mücadeleyi de içerdiğini söyledi.

CEMEVLERİNE STATÜ REDDİ AKP-MHP’NİN İNKARDA ISRARIDIR !

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) AKP-MHP meclis üyeleri tarafından Cemevleri statüsünün reddedilmesine tepki gösteren Aksoy, şaşırmadıklarını ifade ederek bunun AKP ve MHP’nin inkarcı duruşundaki ısrarının bir özeti olduğunu vurguladı. Tam da bu oylama sonrası PSAK Sultanbeyli Cemevine saldırı olmasının manidar olduğuna işaret eden Aksoy, şöyle konuştu: “ Bizler buna benzer durumlara tanıklık etmiş inancın insanlarıyız. Öncelikle belirtelim ki nerenin bizim inanç yerimiz olacağına hiç kimse karar veremez. bu karar kimsenin haddine değildir. Hele hele inancımızı yok sayanlar asla bunu bir daha ifade etmemelidir. Bu bize saldırının başka bir ifadesidir. Bunu yapanlara kınıyor protesto ediyoruz. PSAKD Sultanbeyli Cemevine yapılan saldırıda bu anlayışın yansıyan başka bir yüzüdür. Yıllardır Alevilere dair sözde çalıştaylar yapanlar, yerellerde oy almak için Cemevlerine yardım edenler, secim zamanları Cemevlerini ibadethane olarak görenlerin kendi Ailevisini yaratmak için Alevileri karşı karşıya getirmek için özel programlar yapanlar, vekil, siyasi ve kişisel ikbal sözleri söyleyenlerin ne kadar iki yüzlü olduklarını biliyorduk. Bilmeyenler de öğrenmiş oldu.”

MÜCADELEYE DEVAM !

Artık eşit yurttaşlık talebinin yasallaşmasını isteyen Aksoy, günün “temel yurttaşlık” talebini hatırlatma günü olduğunun altını çizerek, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Açıklama esnasında yol kapatma konusunda polis ile kitle arasında gerginlik yaşandı. Polisin araçları durduracağı yerde yol vermesine tepki gösteren Alevi bir dede, “ AKP MHP olsaydı bu yolların hepsini kapatırdınız” dedi.