Alevi örgütlerinden saldırılara tepki

Ankara’da Alevi kurumları ve cemevine yönelik saldırılar birçok kentte protesto edildi. AKP-MHP iktidarına seslenen Aleviler, “Saldırıların arka planını, örgütleyicisini ve azmettiricisini derhal açığa çıkarın" dedi.

Ankara’da Muharrem Orucu’nun ilk gününde farklı mahallelerde bulunan Ana Fatma Cemevi, Şah-ı Merdan Cemevi, Gökçebel Köy Derneği ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na dün eş zamanlı olarak gerçekleştirilen saldırıya birçok kentte tepki gösterildi. Alevi kurumlarının öncülüğünde saldırıların gerçekleştiği saatte İzmir, Adana, Amed ve Dersim’de eş zamanlı olarak ortak açıklamalar yapıldı.

İzmir'deki Alevi örgütlerinin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirdiği eylemde, sık sık "Karanlığa teslim olmayacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Kurtuluş yok, tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

Açıklamayı yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Merkez yöneticisi Gülbahar Kaplan, “Bilsinler ki, bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıya zorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boğun eğmeyiz. Savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alırız. Biz Aleviler, tarih boyunca her türlü provokatör tertibinin karşısında ve bize yönelik her saldırıya rağmen 72 millete bir nazarla bakmaya devam ettik. Hakları kendi içinde kutuplaştıran, ötekileştiren, çatıştıran, gerilimden ve şiddetten beslenen politikaların karşısında durduk ve durmaya da devam edeceğiz” dedi. 

Hükümeti açıktan uyardıklarını ve göreve çağırdıklarını söyleyen Kaplan, şöyle dedi: “Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; cemevlerini tanımayan ve Anayasal statüye kavuşturmayan, Alevileri her türlü insanlık dışı asimilasyon politikasına tabi tutan, hakir gören aşağılayan yaklaşımlarınız bu saldırılara zemin hazırlamaktadır. Bu saldırıların arka planını örgütleyicisini ve azmettiricisini derhal açığa çıkarın. Aksi taktirde zan altında kalmaktan kurtulamazsınız. Kınama ve geçmiş olsun ile geçiştirilecek bir durum değildir. İçişleri Bakanlığı daha birkaç gün önce yayınladığı genelgede cemevlerine yakın olacaklarını boş bırakmayacaklarını ilan etmişken daha Muharrem’in  birinci gününde bu olayların olması bizim açımızdan düşündürücüdür.” 

AKP-MHP SORUMLUDUR

Amed’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi-Cemevi, Bağlar'daki cemevi önünde yapılan açıklamada halkın provokasyonlara karşı duyarlı olması istendi, faillerin ortaya çıkarılması için mücadele edileceği belirtildi.

Daha sonra konuşan HDP’li Meral Danış Beştaş, toplumu birbirine düşürenlerin kaybedeceğini belirterek, "Bir kişiyi gözaltına alarak olayı geçiştirmeyi kabul etmiyoruz. Bu saldırıları düzenleyen sadece bir provokatör olamaz. Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmeyen iktidar bunun sorumlusudur. Diğer bütün farklı diller, inançlar gibi hepimizin eşit hakları vardır. Birlikteliği savunan, bunun için mücadele eden bir partiyiz. HDP aynı zamanda Alevi partisidir, diğer inançların partisidir" diye belirtti.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yıllardır "camilere saldırdılar" söylemini hatırlatan Beştaş, cemevlerine yapılan saldırılara değinerek, sorumluların açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı.