Alman mahkemesi Suriye cezaevindeki DAİŞ'linin adresini bulamadı

QSD güçlerinin elindeki Alman vatandaşı bir DAİŞ çete üyesinin ülkesine getirme talebini inceleyen Berlin İdare Mahkemesi ret kararı verdi. Mahkeme çete üyesinin vekaleti ile tam adresinin bulunmamasını gerekçe yaptı.

YPG/ QSD güçlerinin DAİŞ çetelerine yönelik operasyonlarda sağ yakaladığı Alman vatandaşlarına ilişkin Berlin yönetimi hala bir çözüm bulmuş değil. Geçtiğimiz Şubat ayında Rojava yönetiminin yaptığı “Vatandaşlarınızı alıp yargılayın” çağrısına rağmen Federal Alman Hükümeti, DAİŞ’e katılıp insanlık suçu işleyen vatandaşlarına ilgisiz davranıyor.

Bunun üzerine çete üyelerinin yakın akrabaları Almanya’daki mahkemelere başvurarak çocuklarının getirilmesini talep etmişlerdi. Berlin İdare Mahkemesi, 1992 doğumlu olan ve 2014 yılında Berlin’den Suriye giderek çetelere katıldıktan sonra YPG güçleri tarafından sağ yakalanan bir çete üyesinin babasının yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Mahkeme çete üyesinin Alman hükümeti tarafından ülkesine getirilemeyeceğine karar verdi. Gerekçe olarak mahkeme, yargı sürecinin başlaması için çete üyesinin bizzat kendisi tarafından vekalet verilmediğini ve tam adresinin bulunmadığını bildirdi. Mahkemenin bu kararı Rojava Kürdistanı ile Suriye’nin kuzeyindeki cezaevlerinde tutulan çete üyelerinin bizzat vekalet vermesi ve adreslerini belirtmeleri halinde aksi kararların çıkabileceği şeklinde yorumlandı.

HÜKÜMET QSD İLE RESMİ TEMAS KURMAKTAN ÇEKİNİYOR!

DAİŞ çete üyesinin eşi ve 3 çocuğunun durumunu ele alan Berlin’deki mahkeme Temmuz ayının başında da hükümetin aileyi Almanya’ya getirmesi gerektiğine karar vermişti. Yerel mahkemenin ailenin getirilmesine ilişkin kararı üst mahkeme tarafından da karara bağlanmıştı. Karar gereği Hewlêr’deki Alman konsolosluğu harekete geçirerek DAİŞ’lilerin 4 yetim çocuğunu Almanya getirmişti.

Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Alman Hükümeti, terör saldırıları endişesiyle yetişkin DAİŞ’lilerin ülke getirilmesine ısrarla karşı çıkıyor. Berlin mahkemesinin aldığı yeni karar gereği yargı süreci hukuka uygun yapılması ve “DAİŞ’liler ülkelerine getirilmeli” şeklinde kararlar vermesi halinde hükümetin nasıl bir sergileyeceği merak ediliyor.

Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 200’den fazla Alman vatandaşının YPG/QSD’nin elinde bulunuyor. Bunlardan en 90’nın yetişkin erkek olduğu ve savaş suçu işlediği belirtiliyor. DAİŞ’li Almanların ülkeye getirilmelerine ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Horst Seehofer bu konuda titiz bir çalışma yürüttüklerini söylemişti. Seehofer ve ekibine göre DAİŞ’liler Almanya’ya geldikten sonra ülke güvenliğini tehlikeye sokabilir.

Uluslararası yasalar gereği Almanya başka bir ülkenin cezaevinde tutulan vatandaşlarını ziyaret edip, onlarla ilgilenip hukuki ihtiyaçlarını giderebilir. Irak ve Güney Kürdistan’daki cezaevlerinde tutulan DAİŞ çete üyesi Alman vatandaşları “konsolosluk desteği” denilen bu ayrıcalıktan yararlanırken, Berlin yönetimi sırf Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ile resmi temas kurmamak için YPG/QSD’nin elindeki kendi vatandaşlarının bu haklardan yararlanmasının önüne geçiyor.

2800’den fazla DAİŞ’li YPG’e bağlı özel birliklerin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanmıştı. Bunlardan 800’ün fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını Rojava yönetiminden istemişti.