Alman polisi: Maratona saldırı son anda önlendi

Dün yarı-maraton koşusunun gerçekleştiği Almanya’nın başkenti polis, saldırı hazırlığı içerisinde olan 6 kişiyi gözaltına aldı. Saldırıyı DAİŞ ile bağlantılı bir hücrenin gerçekleştirmeyi planladığı belirtiliyor.

Pazar günü Almanya’nın başkenti Berlin’de 30 binden fazla kişinin katıldığı ve halk koşusuna dönüşen bir yarı-maraton düzenlendi. Diğer yıllara göre yoğun ilginin olduğu maratonda bir terör saldırısı son anda önlendi. Berlin polisi, bıçaklarla hem koşuya katılan ve hem de izleyicilere saldırmayı planlayan bir hücrenin çökertildiğini açıkladı.

Die Welt gazetesinin özel haberine göre maraton öncesinde harekete geçen polis birkaç eve baskınlar düzenledi ve aralarında baş şüphelinin de bulunduğu 6 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan birinin 2016 yılında Berlin’deki Noel pazarına kamyon ile saldıran ve 12 kişinin ölümüne neden Tunuslu Anis Amri ile bağlantılı olduğu belirtildi.

İki araçta da arama yapan polis, gözaltına alınanların yaşlarının 18 ile 21 arasında olduğunu bildirdi. DAİŞ çeteleriyle bağlantılı olduğu belirtilen bu hücrenin uzun bir süredir güvenlik birimlerinin takibinde olduğu belirtildi. Polis ayrıca iki öldürücü bıçağın da gözaltına alınanların evlerinde bulunduğunu tespit eti.

Berlin polisi operasyonun Cumartesi günü Münster’de yaşanan saldırıyla bağlantısı olmadığının altındı çizdi. Cumartesi günü Münster’de bir kamyonet, bir restorandın önünde bulunan kalabalığın arasına dalmış ve 2 kişinin ölümü ile 20 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Bu olayın hemen ardından Berlin’deki maraton için güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartılmıştı.

Zihinsel sorunları olan bir Alman vatandaşı tarafından gerçekleştirilen Münster’deki saldırının hemen ardından Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İşte bak Almanya'da teröristlerin neler yaptığını görüyorsunuz değil mi? Fransa'da da olacak. Batı bu teröristleri besledikçe batacaksınız” diyerek tehditler savurması dikkat çekmişti.