GÖRÜNTÜLÜ

Alman Yeşiller Partisi’nden Newroz mesajı

Kürt halkının Newroz Bayramı’nı kutlayan Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, ‘Newroz’un aydınlığın karanlığa karşı, Kawa’nın zalim Dehak’a karşı zaferi’ olduğuna vurgu yaptı.

Mesajına Kürtçe ‘Rojbaş’ diyerek başlayan Özdemir, Newroz’u kutlayan herkese mutlu ve barışçıl bir dünya dileğini iletti.

Kürt mitolojisinde Demirci Kawa Efsanesi’ne atıfta bulunan Özdemir, “Kürt mitolojisine göre Newroz, aydınlığın karanlığa karşı zaferidir; iyinin kötüye karşı zaferi. Newroz, daha eskiye gidince, Kawa’nın zalim hükümdar Dehak’a zaferini simgeliyor” dedi.

“Kawa, bu direnişin 2017 yılına kadar süreceğini tahmin bile edemezdi” diyen Cem Özdemir, birçok ülkede bugün Newroz’u özgür bir biçimde kutlayamayanları da andı.

Özdemir, Türkiye, Suriye ve diğer ülkelerde cezaevlerinde olan veya baskıcı hükümetler tarafından insani ve sivil hakları ellerinden alınan bireyleri de selamladı.

Newroz’un iyinin kötüye karşı zafer mesajıyla yeni umudun ve mutluluğun günü olduğunu vurgulayan Özdemir, Almanya’daki 1 milyonu aşkın Kürdün Newroz’u kutladığını hatırlattı. Kürtlerin Newroz’u aileleri ve dostlarıyla en güzel şekilde geçirmeleri dileğini ileten Özdemir, “bu günü govendinizle karşılayınız” dedi.

Tüm Kürtlere Newroz vesilesiyle mutlu bir yıl dileyen Özdemir, özellikle de barışın gelmesi temennisinde bulundu.