Almanlar Türkiye rezervasyonları için iptal hakkı istiyor!

Almanya'nın Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının ardından tüketici haklarını savunan kuruluşlar hükümetten net bir açıklama ve özel iptal hakkı talep ediyor.

Almanya'nın Türkiye'ye seyahat uyarısını sertleştirmesine rağmen henüz resmi bir açıklama yapılmaması, rezervasyonlarını daha önce yapan tatilciler ile seyahat acentelerinin kafasını karıştırdı. Tüketici haklarını savunan kuruluşlar hükümetten net bir açıklama ve özel iptal hakkı talep ediyor.

Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından Merkel hükümeti Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırımı hayata geçireceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in açıkladığı yaptırımlardan birisi de Türkiye'ye seyahat uyarısının sertleştirilmesiydi.

Gabriel'in  açıklamasından sonra Almanya Dışişleri Bakanlığı perşembe günü Türkiye'ye seyahat edecek Alman turistlere yönelik uyarılarını güncelledi. Bakanlığın internet sitesinde yer alan uyarıda şu ifadeler yer alıyor:

"Türkiye'deki terör tehlikesi nedeniyle seyahat edenler dikkatli olmalı. Suriye ve Irak gibi sınır bölgelerine seyahatlerden kaçınılmalı. Tatil için Türkiye'ye gidecek olanlar kamuya açık alanlarda Türk hükümetine yönelik siyasi görüşlerini ifade etmemeli."

"TÜRKİYE İRAN VE KUZEY KORE GİBİ LİSTEYE ALINSIN"

Ancak bakanlığının açıklaması hem bu yaz Türkiye'de tatilini geçirmek için rezervasyon yapanları ve hem de seyahat acenteleri için yeterli değil. Zira Türkiye'nin resmi olarak "tehlikeli tatil bölgesi" ilan edilmemesi yüzünden tatilciler rezervasyon iptal hakkından yararlanamıyor.

Türkiye İspanya ve İtalya'nın ardından Alman tatilcilerin favori ülkesiydi. Ancak AKP rejiminin yürüttüğü terör ve baskılar nedeniyle en büyük darbeyi turizm sektörü aldı.

2015 yılında 6 milyon Alman turist Türkiye'ye seyahat ederken, bu rakam 2016'da 4 milyona düştü, 2017'de ise bu rakamın yüzde 50 daha düşeceği tahmin ediliyordu. Türkiye çözümü ise tatil fiyatlarını düşürmekte bulmuş, ancak işe yaramamıştı.

Gabriel'in Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımların ardından tüketici haklarını savunan kuruluşlar, Türkiye rezervasyonu yapanlara iptal hakkının tanınmasını istiyor.  İran ve Kuzey Kore'ye yönelik yapılan seyahat uyarılarının bir benzerinin Türkiye için de hayata geçirilmesi talep ediliyor.

BAKANLIĞIN UYARISI YETMİYOR, İPTALİ KİM ÖDEYECEK?

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Tüketici Merkezi Başkanı Wolfgang Schuldzinski "Seyahat acenteleri seyahatini ertelemek isteyenlere anlayışla karşılamalı" çağrısı yaptı. Benzer bir açıklama Rheinland-Pfalz Tüketici Merkezi Başkanı Christian Gollner'den de geldi.

SWR televizyonuna konuşan Gollener, hali hazırdaki belirsizlik nedeniyle rezervasyonlarını iptal edecek tatilcilerin zararı kendi cebinden karşılayacağını söyledi. İptal talebinden bulunan tüketicilere kolaylık sağlanmasını isteyen Gollner "Tatilciler en iyisi durumu ve korkularını tur şirketlerine iyi ifade etmeli ve onlardan istisna talep etmeli" bilgisini verdi.

TUR ŞİRKETLERİ: GENEL KURALLARI UYGULAYACAĞIZ

Tüketici haklarının bu çağrılarına rağmen Thomas Cook, DER Touristik, TUI ve Alltours gibi dev Alman tur şirketleri Türkiye rezervasyonları için özel bir durumun söz konusu olmadığını, müşteri ile yapılan genel kuralları uygulayacaklarını açıkladılar.

DER Touristik Gabriel ve Dışişleri Bakanlığı'nın uyarılarına atıfta bulunarak "İptal dalgası beklemiyoruz" iddiasında bulundu. Thomas Cook yetkilileri ise "Türkiye'ye gitmek isteyenler genelde son bir haftada karar verdikleri için çok sayıda kişinin mağdur olacağını düşünmüyoruz" görüşünü dile getirdiler.