Almanya 6 ayda 12 bin kişi sınırdışı etti

Mültecilere kapılarını sıkı şekilde kapatmaya çalışan federal Alman hükümeti, bu yılın ilk 6 ayında 12 bin 261 kişinin ülkeden sınır dışı edildiğini bildirdi. Bu sınırdışıların 127’si Türkiye’ye gerçekleşti.

Federal Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerden Sol Parti’nin ülkeden sınırdışı edilen sığınmacılara ilişkin soru önerisi, Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet tarafından yanıtlandı. Sol Partili vekiller Ulla Jelpke, Dr. André Hahn ve Gökay Akbulut’un öncülüğünde hazırlanan önergede hükümetin ayrıntılı şekilde sınırdışılara ilişkin bilgi vermesi talep edilmişti.

Hükümetin yazılı yanıtında bu yılın 1 Ocak tarihinden 30 Haziran’a kadar olan zaman diliminde toplam 12 bin 261 kişinin sınırdışı edildiği belirtildi. Bu sınırdışıların 11.005’ünün hava yoluyla, 1.215’inin karayoluyla ve 41’inin ise deniz yoluyla gerçekleştiği bildirildi. 5.654 sınırdışı olayının ise diğer Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşti.

253 TÜRKİYE VATANDAŞI SINIRDIŞI EDİLDİ

Yine yılın ilk 6 ayında ise toplam 6.792 kişinin geri gönderildiği belirtildi. Ayrıca hükümet toplam sınırdışı edilme kararı verilenlerin sayısını 234.603 olarak açıkladı. Bunlardan 173.915’inin “Duldung” adı verilen bir “müsamaha belgesi” ile Almanya’da kaldığı bilgisi verildi. Bu arada bu yılın ilk 6 ayında sınırdışı edilmeye çalışılan 641 kişinin karara direnmeleri yüzünden sınırdışı olayınının gerçekleştirilmediği belirtildi.

ANF’nin elinde bulunan yanıtta dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Türkiye vatandaşlarına ilişkin. Aynı zaman diliminde 127 kişinin havayoluyla Türkiye’ye sınırdışı edildiğini bildiren hükümet, toplamda ise 253 Türkiye vatandaşı Almanya topraklarından sınırdışı edildi. Bunların çoğu ilk sığınma talebinde bulundukları ülkelere gönderildi.

Irak vatandaşlarının sayısı 440 ve İran vatandaşlarının ise 199 olarak açıklandı. Arnavutluk vatandaşları Almanya’dan en fazla sınırdışı edilenler olurken, en fazla sınırdışı olayı ise 4.017 sayısıyla Frankfurt Havalimanı üzerinden gerçekleşti. Bu arada hükümetin Federal Polis’e dayanarak verdiği bilgilere göre aynı zaman diliminde sınırdışı kararı olan 14 bin 173 kişi gönüllü olarak Almanya’yı terk etti.