Almanya, başsavcının neden Erdoğan ile buluştuğunu açıklamadı

Alman hükümeti, Federal Başsavcısı Peter Frank’ın geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yaptığı iki günlük ziyareti ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasını açıklamadı.

Almanya Federal Başsavcısı Peter Frank, 5-7 Temmuz 2022 tarihleri arasında Türkiye’ye dikkat çeken bir ziyaret gerçekleştirmişti. Türk devletinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in davetlisi olarak Türkiye’ye giden Frank, aralarında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da bulunduğu Türk devlet yetkilileriyle bir dizi görüşme yapmıştı.

Ancak üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Almanya cephesinden Federal Başsavcı’nın ziyareti konusunda hiçbir açıklama yapılmış değil. Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti Milletvekili Clara Bünger de, içeriği kamuoyundan gizlenen bu ziyareti Federal Meclis’in gündemine taşıyarak hükümetin bu konuda açıklaması için kısa bir soru önergesi verdi.

‘BÖYLE GÖRÜŞMELERİ AÇIKLAMAK ZORUNDA DEĞİLİZ’

Fakat Olof Scholz’un başbakanlığındaki Federal Hükümet soru önergesine verdiği yanıtta, Federal Başsavcı’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaretin içeriğini açıklamadı. Hükümet, uluslararası partnerlerle yapılan görüşmelerin içeriğine dair açıklamalarda bulunmak zorunda olmadığını belirterek, Frank’ın Türkiye ziyaretinin de bu kategoriye girdiğini bildirdi.

Alman hükümeti “devlet sırrı” diyerek açıklamadığı Federal Başsavcı’nın söz konusu ziyareti, geçtiğimiz günlerde Almanya’da insan hakları savunucuları tarafından sert biçimde eleştirilmişti.

AKP-MHP'ye yakın medya ise Türkiye’nin Almanya’dan istediği isimlerin bulunduğu 129 kişilik bir listeyi Federal Başsavcı Frank’a verdiğini yazdı.