Almanya’da İran adına suikast amaçlı istihbarat toplanmış

Berlin’de geçtiğimiz günlerde davası başlayan bir Pakistan vatandaşının, Almanya ve Fransa’da ‘İran adına’ bir siyasetçi ile ekonomist hakkında ‘suikast amaçlı’ istihbarat toplamakla suçlandığı bildirildi.

WDR, NDR ile Süddeutsche Zeitung’un haberlerinde, Berlin Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılanan 31 yaşındaki bir Pakistan vatandaşının, İran namına istihbarat topladığı ve bu istihbaratın suikast amaçlı olduğu iddia edildi.

İddiaya göre, Temmuz 2016’da Bremen’de tutuklanan Pakistan vatandaşının, geçmişte Almanya İsrail Topluluğu adlı kuruluşun başkanlığını da yapan Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Reinhold Robbe hakkında bilgi topladığından şüpheleniliyor. 1994-2005 yılları arasında Alman Federal Meclis üyesi olan Robbe’ye yönelik bir saldırı planlandığı da iddialar arasında.

Federal Savcılık iddianamesine göre ise, İran ajanı olduğu tahmin edilen bu kişinin Robbe’nin yanı sıra Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan bir ekonomi profesörü hakkında bilgi topluyordu.

Yargılanan kişinin Almanya İsrail Topluluğu adlı kuruluşa ait binanın yanı sıra Reinhold Robbe’nin gittiği yerlerin profilini çıkardığı iddianamede yer alırken, bunun Robbe’ye karşı suikast amaçlı olabileceği değerlendiriliyor.