Almanya’da MİT’e çalışan üç kişiye soruşturma
Yabancı ülkelerle bağlantılı ajanlık faaliyetlerine ilişkin yeni veriler açıklayan Alman hükümeti, 2022’de iki, 2023’te ise bir MİT ajanına soruşturma açıldığını bildirdi.
Yabancı ülkelerle bağlantılı ajanlık faaliyetlerine ilişkin yeni veriler açıklayan Alman hükümeti, 2022’de iki, 2023’te ise bir MİT ajanına soruşturma açıldığını bildirdi.
Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, yabancı ülkelerin özellikle de Türk devletinin Almanya’daki istihbarat faaliyetleri ve hukuk konusunda işbirliği taleplerine ilişkin geçtiğimiz günlerde Federal Meclis’e verdiği soru önerisini, Olaf Scholz’un başbakanlığındaki federal hükümet adına Adalet Bakanı müsteşarı Benjamin Strasser yanıtladı.
2022 yılına ait verilerine açıklayan müsteşar Strasser, Federal Başsavcılığın yabancı istihbarat örgütleri için casusluk yaptıkları gerekçesiyle toplam 16 kişiye soruşturma açtığını, bunlardan ikisinin Türkiye bağlantılı olduğunu belirtti. Yanıtta devamla 3 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 2023 yılında da MİT için casusluk yapan bir kişiye daha soruşturma açıldığı ifade edildi.
TÜRKİYE 2023’TE 33 KİŞİYİ İSTEDİ
Ancak müsteşar Strasser'in yanıtında soruşturmanın hangi aşamada olduğu ve MİT’e çalışan bu kişilere ait herhangi bir bilgi yer almadı. Türkiye’nin hukuk konusundaki işbirliği talebine ilişkin 2022 yılı ile 2023’ün ilk üç ayına ilişkin verileri de açıklayan müsteşar Strasser, geçtiğimiz yıl Ankara rejiminin 81 kişi, bu yıl ise 33 kişi için iade talebinde bulunduğunu bildirdi.
Ayrıca yanıtta yer alan bilgilere göre, Türk devleti 2022 yılında 416 kişi hakkında açılan soruşturmalar için Almanya’dan işbirliği talebinde bulundu. Bu yılın ilk üç ayında ise 53 kişinin soruşturmasında AKP-MHP iktidarı hukuki yardım talebini Almanya’ya iletti.
MİT SORUŞTURMALARI RAFA KALDIRILIYOR
Dünya çapında Türk casus ağının en güçlü olduğu ülkelerin başında gelen Almanya’da MİT, camiler, konsolosluklar, bankalar hatta seyahat acentaları üzerinden örgütleniyor. Ancak MİT’in yoğun ajan ve casusluk ağına rağmen açılan soruşturmalar belli bir süre sonra rafa kaldırılıyor.
Alman devletinin sessizliğini fırsat bilen MİT’in elamanlarına dönük sadece 2020’de MİT için 4, 2021’de ise 7 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Fakat bu soruşturmaların akıbetinin ne olduğu Alman hükümeti tarafından kamuoyuna açıklanmadı.
2017 yılı başında DİTİB üyesi 19 imam hakkında açılan casusluk soruşturması, dönemin Merkel iktidarı ve Erdoğan rejimi arasında yapılan pazarlıklar sonucu kapatılırken, MİT davalarında sadece şu ana kadar Ali Demir isimli bir kişi hapis cezası aldı.
AJANLAR KİRLİ PAZARLIKLARLA SERBEST BIRAKILDI
2016 yılları arasında Avrupa’daki Kürt siyasetçileriyle ilgili bilgi toplayıp, suikast planlayan MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan ise ödül gibi bir ceza almıştı. Ekim 2017’de açıklayan Hamburg Mahkemesi, Sayan için 'profesyonel değil' diyerek 2 yıllık ‘adli kontrol’ şartıyla cezaevinden çıkmasına karar vererek Almanya’da kalmasına yeşil ışık yakmıştı.
Yine Mayıs 2015’te Türk istihbaratın hücresine açılan bir davada yargılanan üç kişi, 70 bin Euro kefaletle serbest bırakıldı. Erdoğan’ın danışmanlarından Muhammed Taha Gergerlioğlu, Ahmet Y. ve Göksel G isimli kişiler, Almanya’da yaşayan Kürt ve Alevi muhalifleri gözetlemek ve topladıkları bilgileri MİT’e göndermekle görevliydiler. Birçok delile rağmen Gergerlioğlu ve ekibi, Ekim 2015’te Berlin’de Erdoğan ve dönemin başkanı Angela Merkel arasında yapılan görüşme sonrasında serbest bırakıldı.