Almanya fişlediği Türkiyelileri Ankara’ya bildiriyor

Almanya’nın Türkiye’ye yaptığı eleştiriler söz düzeyinde kalıyor. Hukuk alanında işbirliğini sürdüren Berlin’den Ankara’ya dosya akıyor. Ankara’ya iletilen “suç” dosyalarının içeriğini Alman hükümeti açıklamamakta ise ısrar ediyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Ankara’da bir dizi temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock AKP-MHP iktidarının hukuk alanındaki uygulamalarını eleştirmişti. Baerbock, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uyulmasını istemişti.

Berlin yönetiminin Ankara rejiminin hukuksuzluklarına yönelik eleştirilerin sözde kaldığı ve pratikte hiçbir anlamının olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde hukuk ve güvenlik konularında Almanya ile Türkiye arasındaki işbirliğine ilişkin Federal Meclis’e soru önerisi veren Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, çarpıcı yanıtlar aldı.

TÜRKİYE’YE YILDA ON BİNLERCE DOSYA AKIYOR

Yanıta göre Almanya’da herhangi bir suça karışıp Federal Merkezi Kayıt Dairesi’nde kaydedilen Türkiye vatandaşlarına ilişkin bilgiler, düzenli olarak Türk devletinin Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne aktarılıyor. ANF’nin elinde bulunan ve Adalet Bakanlığı tarafından verilen yanıtta yer alan istatistikler, son yıllarda Ankara’ya iletilen “suç” dosyalarının sayısında ciddi bir artış gösteriyor.

Ankara’ya bildirilen dosya sayısı 2017’de 47 binken, bu sayı 2018’de 51 bine, 2019’da 57 bine, 2020’de 63 bine, geçtiğimiz yıl ise 69 bine yükseldi. Yanıtta dosyaların içeriğini açıklamayan Adalet Bakanlığı, bu konudaki işbirliğine dayanak olarak Almanya’nın 1959 yılında imzaladığı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Topluluğu anlaşmasını gösterdi.

Berlin yönetimi ayrıca Temmuz ayının başında Ankara’ya gidip başta Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk devlet yetkilileriyle görüşen Federal Başsavcı Peter Frank’ın temaslarının içeriğine ilişkin de hiçbir bilgi vermedi. Alman Adalet Bakanlığı “Uluslararası partnerlerle yapılan güvenilir görüşmelerin içeriği esasında açıklanamaz” iddiasında bulunarak, Federal Başsavcı Frank’ın Ankara’daki temaslarının da bu kapsama girdiğini bildirdi.

Olaf Scholz başbakanlığındaki hükümetin hukuk ve güvenlik konularında Türkiye ile sürdürülen işbirliğini “sır” gibi saklaması üzerine, Sol Parti Milletvekili Akbulut geçtiğimiz günlerde Federal Meclis’e yeniden bir soru önerisi verdi. Türkiye ile paylaşılan “suç” dosyalarının hangi suçları kapsadığını soran Akbulat’a hükümet yeni yanıtında da bilgi vermekten kaçındı.

AKBULUT: CEVAPLAR TATMİN EDİCİ DEĞİL

Scholz hükümetinin verdiği her iki yanıtı ANF’ye değerlendiren Sol Partili parlamenter Gökay Akbulut ise yanıtları tatmin verici bulmadığını belirterek “Federal Hükümet’in neden bu bilgileri bu kadar gizli tutması ilginç” diye konuştu.

Ankara’ya iletilen dosyaların hangi suç kategorilerini kapsadığının kamuoyuna açıklanması için Federal Meclis düzeyinde girişimlerini sürdüreceğini ve önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin yeni soru önerilerini vereceğini belirten Akbulut “Türk vatandaşları tarafından işlenen suçlara ilişkin veriler Almanya'dan Türkiye'ye sürekli iletilmektedir. Bunlar muhtemelen Almanya’da yaşayan Kürtlerin işlediği öngörülen siyasi suçları da içermektedir” dedi.

Daha önce hükümetin kendisine verdiği yanıtlarda, Almanya’da yasal biçimde faaliyetlerini yürüten Kürt derneklerine ilişkin bilgilerin Türk devletiyle paylaşıldığı konusunun dolaylı biçimde itiraf edildiğini hatırlatan Akbulut devamla şöyle konuştu: “Federal Hükümet, bu uygulamaya son vermeli. Almanya'dan yaşayan Kürtler ve Türkiye muhaliflerinin Türkiye'ye girişlerinde tutuklanmasının suç ortağı Federal Hükümet’tir. Almanya’nın hukuk alanında eleştirdiği bir devletle hukuk işbirliğine gitmesi kabul edilemez.”