Almanya Hewlêr’deki konsolosluğuna soruşturma başlattı

Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde bulunan Alman konsolosluğunda para karşılığında insan kaçakçılığı yapıldığını tespit eden Berlin savcılığı, konsolosluk görevlileri hakkında soruşturma başlattı.

Berlin’deki güvenlik birimleri, Hewlêr kentinde bulunan konsolosluk görevlileri insan kaçakçılığı yapan bir şebekeyle çalıştığını ve Suriye vatandaşlarının Almanya’ya gelmeleri için para karşılığında vize verildiğini tespit ettiler.

Bir süre de Berlin savcılığının devreye girerek Hewlêr konsolosluğuna yönelik soruşturma başlattığı öğrenildi. Yapılan ilk araştırmada insan kaçakçısı şebekeyle çalışan konsolosluk görevlilerinin 2017’in Ağustos ve Aralık ayları arasında 25 Suriyeliye yaklaşık 12 bin Euro karşılığında vize verildiği tespit edildiği belirtiliyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SKANDALI DOĞRULADI

Soruşturmada konsolosluk görevlilerinin yanı sıra Hewlêr’deki bazı yerel yetkilerinin de şebekeyle işbirliği yaptığı ve Suriyelileri Irak vatandaşı gibi gösterip pasaport elde etmelerini sağladıkları ifade ediliyor. Savcılığa göre vizedeki parmak izlerinin tespit edilmemesi için şebekenin Almanya’ya girişten sonra pasaportları geri aldıkları ve bu yüzden tam olarak kaç Suriyeliye vize verildiği tespit edilmedi.

Soruşturma haberinin haber sitesi Spiegel Online’da yer almasının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak Hewlêr konsolosluğundaki rüşvet skandalını doğruladı. Bakanlık olayın ayrıntılı bir şekilde gün yüzüne çıkartılması için federal polis ile işbirliği yapıldığını ve şebekeyle bağlantılı olarak son vizenin 2017’nin Aralık ayında verildiğini bildirdi.

Almanya’nın Hewlêr’deki konsolosluğu 2009 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in katıldığı törenle hizmete girmişti.