‘Almanya katillerin barındığı ülke olmamalı’

Sivas katliamını gerçekleştiren kişilerin Almanya’ya gelip yerleşmesine tepki gösteren Sol Parti’nin federal Milletvekili H. Evrim Sommer “Almanya insanlık suçu işleyenlerin barındığı ve vatandaşlığa kabul edilerek cesaretlendirildiği yer olmamalı” dedi.

Sol Parti’nin Federal Meclis üyesi ve kalkınma politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer, Sivas katliamı ve Almanya'nın bu katliama ilişkin rolüne ilişkin bir açıklama yaptı. Sol Parti'nin soru önergelerinde netleştiği üzere, Almanya’nın insanlığa karşı suç işleyenlerin barınma ve korunma yeri işlevini gördüğünü ifade eden Sommer devamla şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye’de 2 Temmuz 1993‘te Sivas Madımak Otelinde büyük çoğunluğu Alevi olan 35 yazar, sanatçı ve aydın yakılarak katledilmiş; üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen olay aydınlatılmamış, faillerin çoğu cezasız kalmıştır. Katliam sadece Alevileri değil aynı zamanda uygar insanlığın aydınlık değerlerini ve geleceğini de hedeflemiştir.”

Sivas katliamının kırmızı bültenle aranan bazı faillerinin Almanya'ya yerleşmesi ve bunlardan birinin Almanya vatandaşlığına kabulüyle ilgili haberlerin daha önce basında yer aldığını hatırlatan Sommer “Gerek Sol Parti milletvekillerinin konuyla ilgili soru önergelerine, gerekse Alevi kurumlarına bağlı hukukçuların ilgili girişimlerine Alman Hükümetinin kayıtsızsız kalması Almanya'yı da bu insanlık suçuyla ilişkili konuma sokmuştur” dedi.

Sivas Madımak katliamı insanlık suçu kapsamında olduğunu vurgulayan Sommer devamla Federal Hükümete şu çağrıyı yaptı: “Bu suç zaman aşımı ve belli bir ülkenin hukukuyla sınırlandırılamaz. Almanya bu tür insanlık suçu işleyenlerin barındığı ve vatandaşlığa kabul edilerek cesaretlendirildiği yer değil; aksine faillerin hızla yargılanmalarının sağlandığı bir ülke olmak zorundadır.”