Almanya MİT’in faaliyetleri için ‘devlet sırrı’ dedi!

MİT'in Almanya'daki Türkiyeli muhaliflere yönelik saldırı planlarına ilişkin Alman içişleri bakanlığı şu açıklamayı yaptı: “Federal Hükümet'in bu konuda bilgi sahibi olup olmadığı, devletin selameti nedeniyle açık bir şekilde cevap verilemez.”

Federal Almanya Parlamentosu milletvekili Helin Evrim Sommer, Türk istihbarat servislerinin Almanya'daki Türkiyeli muhaliflere yönelik saldırı planlarına ilişkin Alman içişleri bakanlığına cevaplandırılması üzerine 3 Ocak 2018 günü bir soru önergesi vermişti.

Sol Parti Meclis Grubu'nun Kalkınmadan sorumlu politikacısı Helin Evrim Sommer, soru önerisinde HDP milletvekili Garo Paylan'ın kamuoyuna duyurduğu Erdoğan rejimine muhalif siyasetçilere yönelik MİT'in Almanya'da saldırılar planladığı bilgisine dikkat çekmişti. Soru önerisinde Alman güvenlik makamlarının bu konuda ne tür bilgi ve bulgulara sahip oldukları konusunda açıklama yapmaları istenmişti. 

Soru önerisine İçişleri Bakanlığı’nın 10 Ocak 2018 günü yanıt verdiği öğrenildi. ANF’nin elindeki yanıtta bakanlık MİT’in faaliyetlerine ilişkin her türlü bilgi vermekten kaçınıyor.

BAKANLIK: MİT’E İLİŞKİN UYARILAR DOĞRULANMAMIŞTIR

Parlamenter Sommer’in şu sorusuna “Federal Hükümet, Almanya'da yaşayan Türkiyeli muhaliflere veya Türk Hükümetinin politikasına yönelik eleştirilerde bulanan insanlara ve gruplara karşı, yapılan/yapılması planlanan şüpheli saldırılar hakkında ne gibi bilgilere sahip ve tehlike altındaki kişilerin veya grupların korunması için hangi önlemler alınmıştır?” bakanlığın yanıtı şöyle:

“Federal Hükümet, Türk ve Alman medyasında yer alan konuya ilişkin haberlerin farkındadır. Buna ek olarak, Federal Güvenlik Makamları, geçmişte, sorunuzla ilgili risk uyarılarının farkında olmuştur ama bu uyarılar şu ana kadar doğrulanamamıştır. Federal Hükümet'in bu konuda bilgi sahibi olup olmadığı, devletin selameti nedeniyle açık bir şekilde cevap verilemez. Olası risk durumlarında, Federal Güvenlik Makamlarının bulgularıyla ilgili ayrıntıların yetkisiz olarak ifşa edilmesi, Federal Almanya'nın çıkarlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bilgilerin açıklanması, federal güvenlik yetkililerinin çalışma yöntemleri konusunda sorunlar çıkarabilir. Bu tür bulguların yayınlanmasıyla ilgili ayrıntılar, federal güvenlik makamları için mevcut bilgi toplama olanaklarını önemli ölçüde zayıflatacak ve güvenlik makamlarının işleyişini bozacak ve bu da Federal Almanya Cumhuriyeti'nin güvenliğini tehlikeye atacaktır.”

‘ALMANYA TEHDİTLERİ HAFİFE ALMASIN’

Yanıta ilişkin açıklama yapan Sol Partili vekil Sommer ise Alman güvenlik kurumlarının Türk İstihbarat servislerinin tehditlerini hafife almamalarını önerdi. “Erdoğan yönetiminin paranoyası giderek Almanya'nın iç güvenliğini tehlikeye atıyor” yorumunda bulunan Sommer, Alman-Kürt futbolcu Deniz Naki'ye yapılan sılahlı saldırı ve Türk gizli servislerinin Almanya'da muhtemel saldırı planlarına ilişkin basında çıkan siyasi amaçlı suikast girişimlerinin kendisini endişelendirdiğini belirtti.

Soru önergesine tatmin edici bir cevap alamadığını belirten Helin Evrim Sommer, açıklamasının devamında şu hususlara dikkat çekti:

"NATO ortağı Türkiye'nin olası niyetleri konusundaki bulgularını kamuoyuna bildirmek yerine, tarafımızca ilgili kurumlara yöneltilen soruya verilen cevap, “kamuya açıklanamaz gizli bilgiler” olarak beyan edildi. Ancak tehlike yeni değil: 2016'daki başarısız darbe girişimi sonrasında, Türkiye Cumhurbaşkanına karşı olan tüm muhalifler 'yasadışı' olarak kabul görüyor. Bunlara devlet yönetiminin bazı bölümleri, bağımsız medya ve kritik gazetecilerin yanı sıra Kürt meselesinin barışçı çözümüne angaje olan kişiler de dahildir.”

Federal Hükümet ile eyaletlerin güvenlik makamlarının özellikle savunmasız kişiler ve risk altındaki gruplar için gerekli ve uygun önlemleri almalarını isteyen Sommer “Federal Hükümet, sevimli diplomasi ile sahnelenen çay partileri yerine, Türk hükümetiyle açık konuşmalı. Erdoğan, esnekliği zayıflık olarak yorumluyor. Alman-Türk ilişkilerinin normalleştirilmesi arzulanan bir şey, ama Türkiye siyasetinde de değişimin yapılması gerektiğini talep ediyoruz” dedi.